Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης : Το Σάββατο το 13ο Αντάμωμα στα «Χειμαδιά»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ

13ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ «ΧΕΙΜΑΔΙΑ» 20 Αυγούστου 2022

 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης διοργανώνει, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, το 13ο Αντάμωμα στα «Χειμαδιά» και υποδέχεται Σαρακατσαναίους και φίλους στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, έπειτα από δύο χρόνια δυσκολιών και περιορισμών. 

Ο χώρος της Στάνης αποτελεί σημείο αναφοράς για την σαρακατσάνικη κοινότητα του νομού Πρέβεζας και αποτελεί τη διαφορετική πρόταση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Συντηρείται και ανανεώνεται κάθε χρόνο, κυρίως  με το μεράκι των ανθρώπων, οι οποίοι σε πείσμα των καιρών διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα τόσο στον συλλογικό όσο και στον ιδιωτικό τους βίο. 

Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», αποτελεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο μουσειακό χώρο, σε απόσταση 10 χλμ βόρεια από την Πρέβεζα. Δημιουργήθηκε στα πρότυπα των παραδοσιακών σαρακατσάνικων οικισμών με τα χαρακτηριστικά κονάκια να εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό τοπίο. Η Στάνη παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής και διασκέδασης, τα ήθη και τα έθιμα των Σαρακατσαναίων, μέσα από αυθεντικά κειμήλια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου.

Παράλληλα, στην είσοδο της Στάνης θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, ενώ από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης θα γίνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού και φωτογραφίες από τις δράσεις του. Οι μικροί μας επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση των Σαρακατσαναίων μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει φέτος στην τέχνη των Σαρακατσαναίων, όπου πολύχρωμα σχέδια γεωμετρικά κυρίως, με συμβολικό χαρακτήρα, απεικονίζονται τόσο στα κεντήματα των ποδιών της γυναικείας φορεσιάς όσο και σε στολίδια, σε ζώνες, κομπολόγια και στα χαντρωτά. Πολύχρωμες χάντρες και κλωστές δίνουν μια νότα αισιοδοξίας και επιτήδευσης στη δωρική και σκουρόχρωμη φορεσιά της Σαρακατσάνας από την Ήπειρο.   

Τις εκδηλώσεις θα ολοκληρώσουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, τα οποία θα παρουσιάσουν σαρακατσάνικους χορούς. Μία πλούσια σε τραγούδι και χορό βραδιά, πλαισιωμένη από παραδοσιακές μνήμες, γεύσεις και σαρακατσάνικα ακούσματα στην οποία είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Ο χώρος της Στάνης θα είναι επισκέψιμος για το κοινό από τις 6 το απόγευμα και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος ελεύθερης στάθμευσης. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Θεόδωρο Κάλλη (6934699528).

Καλή αντάμωση!

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites