Πρέβεζα : Το θέμα των κατεχόμενων δημοτικών εκτάσεων βάζουν στο “τραπέζι” η “Ανάπτυξη Τώρα” και η “Στροφή στο Μέλλον”

Αίτημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του, το μείζον ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος των μακροχρόνια κατεχόμενων δημοτικών εκτάσεων από ιδιώτες στο Δήμο Πρέβεζας, απέστειλε η ανεξάρτητη παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα”.

Στο αίτημα της η παράταξη αναφέρει:

“Με το παρόν έγγραφο αίτημα, η δημοτική παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” ζητά να τεθεί με κατεπείγουσα μορφή είτε ως προ ημερησίας συζήτησης θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είτε ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, το μείζον θέμα της επίλυσης του προβλήματος των μακροχρόνια κατεχόμενων δημοτικών εκτάσεων από ιδιώτες στο Δήμο Πρέβεζας.

Βρισκόμαστε στη φάση της ανάρτησης στη διαμόρφωση του Κτηματολογίου και ήδη εκατοντάδες περιπτώσεις δημοτών στο Δήμο μας, ειδικά στις τοπικές κοινότητες, βρίσκονται κυριολεκτικά σε “αναμμένα κάρβουνα” και σε απόγνωση, καθώς εκτάσεις τις οποίες νέμονται για περισσότερα από 40-50 χρόνια και τις δήλωσαν ως περιουσία τους, εμφανίζονται δημοτικές. Σε πλειάδα περιπτώσεων μάλιστα στις εκτάσεις αυτές έχει ανεγερθεί και πρώτη κατοικία, καταστήματα, επιχειρήσεις κάνοντας το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. 

Το πρώτο μέλημα φυσικά για ένα Δήμο είναι να υπερασπίζει τη δημοτική περιουσία. Αυτό φυσικά και είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν μπαίνει καν σαν θέμα συζήτησης. Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα των κατεχόμενων ή καταληφθεισών εκτάσεων επί πολλά χρόνια είναι σύνθετο κοινωνικά πρόβλημα.

Όσοι έχουν επαφή με τις τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τη μεγάλη φτώχεια που μάστιζε τα χωριά του Δήμου Πρέβεζας στα μεταπολεμικά χρόνια. Σε μία εποχή που οι διανομές και οι χάρτες ήταν παμπάλαιοι και μη ακριβείς, σε μία εποχή έξαρσης της μετανάστευσης, οι αγροτοκτηνοτροφικοί πληθυσμοί των χωριών του Δήμου Πρέβεζας, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, για λόγους βιοπορισμού ή ανάγκης να δημιουργήσουν ένα μικρό καλύβι, καταπατούσαν δημοτικές εκτάσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κάποιες φορές και στη “μέση του πουθενά”.

Φυσικά περίπτωση από περίπτωση διαφέρει. Είναι λογικό να μη μπαίνει στην ίδια “ζυγαριά” η μία και η άλλη περίπτωση κατεχόμενης έκτασης.

Τη δύσκολη αυτή “εξίσωση” για εκατοντάδες-επαναλαμβάνουμε- συνδημότες μας ενισχύει το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τους δημότες τους στο πρόβλημα, καθώς δεν υφίσταται πλαίσιο παραχώρησης κυριότητας ή εκποίησης των κατεχόμενων δημοτικών εκτάσεων και αυτό έχει επισημανθεί και στη Βουλή.

Στο Κοινοβούλιο επίσης πολλοί βουλευτές της επαρχίας, μέσω επιστολών δεκάδων δημάρχων έχουν θέσει την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος. Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νομοσχέδιο για το πρόβλημα που θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως όμως να μην υπάρχει σε αυτό πρόβλεψη για τις δημοτικές εκτάσεις, αλλά μόνο για τις εκτάσεις του Δημοσίου.

Ο Δήμος Πρέβεζας σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει διαμορφωμένη θέση και να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα , σε συνεργασία με τους Βουλευτές μας την ΠΕΔ και με την ΚΕΔΕ  καθώς ο Δήμος πρέπει να στέκεται δίπλα στους δημότες του, χωρίς ωστόσο να απεμπολεί το συμφέρον του.

Βάσει των παραπάνω:

Κρίνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει δεκτό το αίτημά μας και να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά”.

Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η παράταξη “Στροφή στο Μέλλον”, η οποία στη δική της ανακοίνωση αναφέρει:

“Η Δημοτική παράταξη «ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» θεωρεί απαραίτητη την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πρέβεζας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Δήμο Πρέβεζας μετά την ανάρτηση του Κτηματολογίου.

Θεωρούμε πως θα πρέπει να γίνει αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων και των προβλημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κατατεθεί το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή τους.

Απαραίτητη θεωρούμε την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού.

Καλούμε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις να συναινέσουν στο αίτημά μας”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites