Θρησκευτική περιήγηση στην Ελλάδα

Ελλάδα, η χώρα του φωτός, των αμέτρητων απείρου κάλλους φυσικών τοπίων, των αναρίθμητων ιστορικών μνημείων- μονοπατιών στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας και των πλούσιων γεύσεων, που συντροφεύουν κάθε περίσταση και μαρτυρούν μέρος της κουλτούρας των κατοίκων αυτής της χώρας. Δύσκολα έχοντας όλα αυτά κατά νου, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, ότι ένας τουρίστας θα αναζητούσε «ενοικιάσεις αυτοκινήτων» κατά την άφιξή του στη χώρα μας  για να μπορέσει να περιηγηθεί στα εκκλησιαστικά μνημεία της χώρας μας. 

Μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας

Κι όμως η ανάγκη των πιστών να έρθουν σε επαφή με το θείο από αρχαιοτάτων χρόνων οδήγησε τους ανθρώπους σε μακρινά ταξίδια και τις κατά τόπους μετακινήσεις. Ως εκ τούτου ο θρησκευτικός τουρισμός ως έκφραση μπορεί να είναι πρόσφατα επινοημένη, ως διαδικασία όμως οι ρίζες του χάνονται βαθιά στον χρόνο. Η αλήθεια είναι, ότι η χώρα μας βρίθει από ναούς- αρχιτεκτονικά κοσμήματα, αρκετά εκ των οποίων είναι και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Από την εκκλησία της Παναγίας της Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη ως τη Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας και από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο μέχρι την Ιερά Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, υπάρχουν πολλοί ναοί και μοναστήρια, που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής της προχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. 

Πέραν της θρησκευτικής αξίας τα κτίσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία και σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, ενώ λόγω και του ότι πολλές φορές είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου μας, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη της χώρας μας, ο οποίος θα καταφύγει στην ενοικίαση αυτοκινήτου για να μπορέσει να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Καπνικαρέα ή Καμουχαρέα;

Μπορεί να μην είναι ο πιο εντυπωσιακός ναός ή πιο σημαντικός για την ιστορία της χώρας μας, είναι όμως ο διασημότερος ναός, αφού βρίσκεται στο κέντρο του πιο πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας, στην Ερμού και αυτό είναι το χαρακτηριστικό, που κάνει αυτόν τον ναό διάσημο. Ο λόγος γίνεται για την εκκλησία της Καπνικαρέας, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στα Εσόδια της Θεοτόκου. Ο συγκεκριμένος σταυροειδής με τρούλο, που στηρίζεται σε τέσσερα ρωμαϊκά κιονόκρανα, χτίστηκε επάνω σε ναό αφιερωμένο σε αρχαίο ναό της Αθηνάς ή της Δήμητρας. Από το 1932 ανήκει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ενώ την εικονογράφηση της Πλατυτέρας στο Ιερό έχει επιμεληθεί ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος, Φώτης Κόντογλου. Σχετικά με την ονομασία του ναού δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές. Αφενός ονομάστηκε έτσι από εκείνον, που την έχτισε, καθώς ήταν εισπράκτορας του καπνικού φόρου. Ένας φόρος που απέδιδε κάθε σπίτι ανάλογα με το πόσες καμινάδες είχε. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή ονομάζονταν Καμουχαρέα, από τη λέξη Καμουχά. Έτσι αποκαλούσαν στα χρόνια του Βυζαντίου τα χρυσοϋφαντα υφάσματα και στην περιοχή υπήρχαν εργοστάσια, που παρήγαγαν τέτοια υφάσματα. 

Παρόλα αυτά στο κλεινόν άστυ υπάρχουν κι άλλοι σπουδαίοι από αρχιτεκτονικής πλευράς ναοί, που αξίζουν να επισκεφθεί κανείς, όπως η Μονή Δαφνίου που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Και για να επανέλθουμε στο κέντρο, ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά είναι μια ακόμη αξιόλογη εκκλησία του 11ου αιώνα, που στο εσωτερικό του φυλάσσεται η καμπάνα, που σήμανε για πρώτη φορά ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκος. Για να περιηγηθεί κάποιος σε όλα αυτά κι ακόμη περισσότερους ναούς διάσπαρτους στην πρωτεύουσα, θα πρέπει να καταφύγει στην ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα.

Αγία Σοφία, το κόσμημα της Θεσσαλονίκης

Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης, είναι ένας σταυροειδής ναός με τρούλο και περίστωο που σώζεται και λειτουργεί ακέραιος και είναι μάλιστα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς προστατευόμενος από την UNESCO. Εκτός της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, που είναι διάσημη για τη μεταβατική εκείνη περίοδο του 7ου αιώνα, ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα ψηφιδωτά, που κοσμούσαν. Κάποια χάθηκαν λόγω ζημιών από φυσικά φαινόμενα ή ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ωστόσο η ζωγραφική διακόσμηση, που συντηρείται ως σήμερα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικές εποχές.

Η Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας ορίστηκε ως συμβασιλεύουσα ζώντας τον δικός της χρυσό αιώνα. Ως εκ τούτου η πόλη βρίθει από κτίσματα αντιπροσωπευτικά της βυζαντινής περιόδου. Για να τα επισκεφθεί όλα αυτά ο επισκέπτης θα πρέπει να αναζητήσει ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορέσει να δει από κοντά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής δείγματα, όπως τον ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, που κτίστηκε στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος και το οποίο αποτελεί το κέντρο μυροβλυσίας του Αγίου. Η Παναγία των Χαλκαίων ή Κόκκινη εκκλησία, από το χρώμα των τούβλων, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και τόσα ακόμη κτίσματα, αποτελούν όχι απλώς μάρτυρες διαφόρων αρχιτεκτονικών τύπων, αλλά και της εξελικτικής ιστορίας της πόλης.

Η λαοθάλασσα της Τήνου

Κάθε δεκαπενταύγουστο, οι ξένοι επισκέπτες του νησιού βλέπουν κάτι, που δε συναντά κανείς και είναι πιθανότατα πολύ δύσκολο να κατανοήσουν τη βάση του. Άπειροι χριστιανοί πηγαίνουν γονατιστοί από το λιμάνι ως την εκκλησία για να εκφράσουν την ευχαριστία τους και να ολοκληρώσουν το τάμα τους απέναντι στην Παναγία, αφού εισάκουσε τις προσευχές τους και τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους. Κι ενώ ο πιο συνήθης λόγος για να αναζητήσει ένας τουρίστας στα αγγλικά «rent a car Tinos» είναι το υπέροχο φυσικό τοπίο του νησιού και οι όμορφες παραλίες, τα γαστρονομικά και οδοιπορικά της μονοπάτια, ο επισκέπτης του νησιού έχει τη δυνατότητα ερχόμενος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να βιώσει μέρος της αυθεντικής θρησκευτικής κουλτούρας του λαού μας.

Οι Τήνιοι ήταν γνωστοί μαρμαροτεχνίτες από παλαιοτάτων χρόνων και η τέχνη τους αυτή είναι χαραγμένη σε όλο το νησί. Φυσικά ο ναός της Παναγίας δε θα αποτελούσε εξαίρεση. Η Δήλος έβαλε τα ξακουστά μάρμαρα και οι Τήνιοι την τέχνη τους για την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, που αποτελεί και το πρώτο αρχιτεκτονικό δείγμα του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites