20 χρόνια Preveza Jazz Festival – Ξεκινά η μεγάλη γιορτή

Το διεθνές Preveza Jazz Festival γιορτάζει τα 20 του χρόνια με ένα υψηλού επιπέδου εκρηκτικό τετραήμερο στις 26,27,28,29 Μαΐου 2022, στο «φυσικό» του χώρο, πάντα χωρίς εισιτήριο.

Οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Preveza Jazz Festival.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Preveza Jazz Festival κ. Γιώργος Μήτσιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την επιστροφή στην “κανονικότητα” καθώς τα δύο τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις του Preveza Jazz Festival έγιναν στην σκιά του Covid-19, ο οποίος λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, στέρησε από το φεστιβάλ τον διεθνή του χαρακτήρα.

Μιλώντας για τα 20 χρόνια του Festival ο κ. Μήτσιος επεσήμανε πως τα πρώτα χρόνια τα σχήματα που συμμετείχαν ήταν λίγα και τα βήματα δειλά, όσο όμως τα χρόνια περνούσαν, το Preveza Jazz Festival, από το στενό του τότε πνευματικού κέντρου και την Θεοφάνειο Αίθουσα, μεταφέρθηκε σιγά – σιγά στην παραλία, στο Κηποθέατρο, στο μνημείο του Αυγούστου και το Ωδείο της Νικόπολης.

Τα 20 αυτά χρόνια το Preveza Jazz Festival είχε συμπαραστάτες τους συνδιοργανωτές του. Την Περιφερειακή Ενότητα, τον Δήμο Πρέβεζας και τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Άριστη είναι και η συνεργασία με την Τεχνόπολη, καθώς και με τις πρεσβείες οι οποίες προσφέρουν τις αμοιβές στους καλλιτέχνες για την δεύτερη εμφάνιση στην Πρέβεζα που είναι πολύ σημαντικό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μήτσιος το φεστιβάλ φέτος θα γίνει στην Πλατεία Ανδρούτσου γιατί τα έργα που γίνονται στο παραλιακό μέτωπο είναι ακόμα ημιτελή.

Ο κ. Μήτσιος ευχαρίστησε τους εθελοντές για την συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια στο φεστιβάλ και αναφέρθηκε στην απώλεια του Δημήτρη Παπαδήμου. “Τον θυμόμαστε, όχι μόνο αυτές τις μέρες” είπε για τον Δημήτρη Παπαδήμο ο Γιώργος Μήτσιος, ο οποίος θυμήθηκε τις πιο δύσκολες αλλά και τις πιο σημαντικές στιγμές των 20 χρόνων του Preveza Jazz Festival.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μήτσιο οι πιο δύσκολες στιγμές του Preveza Jazz Festival ήταν όλες εκείνες που έπρεπε να αντιμετωπίσει τον βροχερό καιρό. Μάλιστα θυμήθηκε το 1ο φεστιβάλ που έγινε στο Κάστρο του Παντοκράτορα και τη δεύτερη μέρα ενώ ήταν Αύγουστος έριχνε κατακλυσμό.  Σε εκείνο το 1ο Preveza Jazz Festival είχε παρευρεθεί και ο αείμνηστος Θάνος Μικρούτσικός που έκανε τότε διακοπές στην Πρέβεζα.

Ως κορυφαία στιγμή του θεσμού ο Γιώργος Μήτσιος ανέφερε την εμφάνιση της Δήμητρας Γαλάνη που ερμήνευσε τα δικά της κομμάτια με jazz μουσικούς και ενθουσιάστηκε που ξαναβρήκε την πόλη της. “Ήταν αποκομμένη πολλά χρόνια και η ίδια εξέφρασε την χαρά της που ξαναβρήκε της ρίζες της” είπε ο Γιώργος Μήτσιος για την Δήμητρα Γαλάνη.

Από την πλευρά του Δήμου Πρέβεζας ο Λεωνίδας Αργυρός σημείωσε πως το Preveza Jazz Festival είναι ένας θεσμός ιδιαίτερα αγαπητός για την Πρέβεζα. “Δεν τίθεται καμία αμφιβολία για το πόσο σημαντικό είναι το Preveza Jazz Festival. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και να στηρίζουμε τον θεσμό” τόνισε ο κ. Αργυρός.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου ευχαρίστησε προσωπικά τον Γιώργο Μήτσιο και την Φωτεινή Παπαχατζή, αλλά και όλους τους ανθρώπους του Preveza Jazz festival και σημείωσε πως η Πρέβεζα έχει μπει στον πανευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη γιατί εδώ γίνεται ένα αξιόλογο και σοβαρό φεστιβάλ με σημαντικούς καλλιτέχνες.

“Είναι σημαντικό για την περιοχή μας για αυτό και το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή, δεν είναι τυχαίο και που το υπουργείο στηρίζει αυτό το δρώμενο. Μακάρι και άλλοι να κάνουν τέτοιες ενέργειες και να ακολουθήσουν το δρόμο του Preveza Jazz Festival και η Περιφέρεια θα είναι αρωγός” είπε μεταξύ άλλων ο Στράτος Ιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Preveza Jazz Festival φέρει την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας EFFEE LABEL (2022-2023) και είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ -European Festivals Association (EFA).

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες θα τιμήσουν με την παρουσία τους και τις μουσικές τους αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, ενώ υποστηρικτές της διοργάνωσης Preveza Jazz Festival 2022 είναι Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα στο πλαίσιο του ΕλληνοΑυστριακού μουσικού καλοκαιριού 2022, η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα και το Σουηδικό Ινστιτούτο.

Το τετραήμερο ξεκινά την Πέμπτη 26 Μάϊου στις 21.00 με την ταλαντούχα τραγουδίστρια/τραγουδοποιό AVEC, την νεαρή Αυστριακή μουσικό, με τα εκατομμύρια views στο YouTube που θα παίξει αποκλειστικά σε Αθήνα και Πρέβεζα ερμηνεύοντας μινιμαλιστικά τραγούδια με επίκεντρο τη φωνή της. Η εμφάνιση της διεθνούς AVEC γίνεται στο πλαίσιο του ΕλληνοΑυστριακού μουσικού καλοκαιριού 2022. Παρούσα την πρώτη μέρα του festival θα είναι η Πρέσβης της Αυστρίας, Hermine Poppeller που θα απευθύνει χαιρετισμό για τα 20 χρόνια του Φεστιβαλ αλλά και την νεαρή καλλιτέχνη AVEC.
Την επόμενη μέρα το Preveza Jazz Festival γιορτάζει τα 20 χρόνια του με τα μουσικά σχήματα από την πόλη και τις γύρω περιοχές. Η βραδιά ανοίγει με την Φιλαρμονική Ορχήστα Πρέβεζας “Ορφέας” που γιορτάζει τα 102 χρόνια (1920-2022) από την ίδρυση της και τα 20 χρόνια του Preveza Jazz Festival. Στη συνέχεια τα Κροταλάρτα «ντύνουν» ρυθμικά την βραδιά ενώ τα νεανικά σχήματα του Ηχοτροπίου, Noizy Few και Fridays και του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας συναντιούνται και δημιουργούν μια μουσική γιορτή με νεανικό παλμό !
​Το Σάββατο 28 Μαΐου την βραδιά ανοίγουν οι Gypseons, ένα ενδιαφέρον τρίο gypsy Jazz με πιάνο, μπουζούκι και κιθάρα και στη συνέχεια το Kika Sprangers Quintet από την Ολλανδία, ένα κουιντέτο πέντε βιρτουόζων που χαρακτηρίζονται από τόλμη στο παίξιμό τους. Προκαλούν ο ένας τον άλλον και κάνουν περιπετειώδεις μουσικές στροφές για να αναδείξουν ο ένας το καλύτερο από τον άλλον αλλά και τον βελούδινο ήχο, την αστραφτερή ηχητική γλώσσα και τις συναρπαστικές συνθέσεις της, της σαξοφωνίστριας και συνθέτριας Kika Sprangers (1994) μιας από τις πιο σαγηνευτικές μουσικούς της Ολλανδίας. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ολλανδική Πρεσβεία.
​Την Κυριακή 29 Μάϊου την βραδιά ανοίγει το κουαρτέτο τζαζ Karin Hammar Fab 4 από την Σουηδία με επικεφαλής την τρομπονίστα και συνθέτη Karin Hammar. Η Karin Hammar χρησιμοποιεί την κιθάρα ως την αρμονική «γεννήτρια» που δημιουργεί έναν ανοιχτό ομαδικό άκουσμα, κοντά τόσο στη bossa nova όσο και στην μπλουζ αλλά πάντα με τη λυρική, μελωδική τζαζ ως μουσική πυξίδα. Την εκδήλωση υποστηρίζει το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.
Το ίδιο βράδυ το Preveza Jazz Festival θα υποδεχθεί τον Νίκο Πορτοκάλογλου έναν από τους κορυφαίους μουσικούς και τραγουδοποιούς της χώρας μας «Μ’ ένα φως αναμμένο» μια μουσική παράσταση στηριγμένη στα πιο αγαπημένα τραγούδια του αλλά και σε τολμηρούς συνδυασμούς ελληνικών και ξένων εμβληματικών τραγουδιών με τον ιδιαίτερο τρόπο που το κάνει στην τηλεοπτική εκπομπή του, το «Μουσικό Κουτί». Μαζί του, η Βίκυ Καρατζόγλου, μία από τις νεότερες αναγνωρίσιμες γνήσιες φωνές, έχει ήδη χαράξει μία ιδιαίτερη πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Σταθερός συνοδοιπόρος του Νίκου, ο απαράμιλλος Βύρων Τσουράπης, νέος τραγουδοποιός και μέλος της μπάντας του «Μουσικού Κουτιού». Την σπουδαία μελωδική παρέα συμπληρώνει η πολύχρωμη και δυναμική μπάντα, οι ”Ευγενείς Αλήτες”.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites