Με τον Τσίπρα ο Μπάρκας – Αποδοκιμάστηκε ο Τσακαλώτος στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα να στηθεί μία κάλπη για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε παρέμβαση του στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να στηθούν δύο κάλπες, μία για την εκλογή προέδρου κι άλλη για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, με το σκεπτικό πως κάποιος σύνεδρος μπορεί να είναι υπέρ του ενός και κατά του άλλου, εισπράττοντας ωστόσο αποδοκιμασίες από μεγάλη μερίδα συνέδρων .

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μάλιστα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως δεν είναι δυνατό το κόμμα του να καταγγέλλει στη Βουλή την κυβέρνηση όταν στο ίδιο άρθρο ενός νομοσχέδιου φέρνει κάτι θετικό κι αρνητικό κι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να κάνει το ίδιο τώρα.

Κατά την ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τη διαφορετική άποψή για τις προτάσεις Τσίπρα για την ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση τονίζοντας :  “Είναι στο χέρι της πλειοψηφίας να συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα με τη μειοψηφία. Έχουμε αποδείξει ότι τις καρέκλες δεν τις χρειαζόμαστε. Δεν θέλουμε μέλη μόνο για να ψηφίσουν. Αλλά μέλη ενεργά και κόμμα που λογοδοτεί. Μας έλειψε η δουλειά μυρμηγκιού τα τελευταία χρόνια. Δεν μιλήσαμε με το νέο προλεταριάτο”.

Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας πως η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει μια ενιαία λογική, αυτή της ανάδειξης των κορυφαίων οργάνων του κόμματος απευθείας από τη βάση, γι’ αυτό και δεν μπορεί να “σπάσει” σε δύο κάλπες και πρέπει να ψηφιστεί “πακέτο”.

Αιχμές Πολάκη για Τσακαλωτο

Ο Παύλος Πολάκης, επιτέθηκε εμμέσως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να υπηρετούν ένα αριστερό ριζοσπαστικό σχέδιο πρόσωπα που λένε ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και όρια, τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία φορτισμένη πολιτικά και συναισθηματικά ομιλία υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “είμαι υπερήφανος όπως και ο Αλέξης ο Τσίπρας που βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο”.

Απάντησε στον Παύλο Πολάκη στα περί “σεβασμού των δημοσιονομικών κανόνων” λέγοντας ότι “δεν υπήρχε ούτε μία στιγμή που η διαπραγματευτική ομάδα δεν είχε το νου της στον κόσμο της εργασίας”.

“Ο Αλέξης Τσίπρας” συνέχισε “δεν μου έδωσε εντολή να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ούτε να κατηγορώ άλλους συντρόφους. Το μαξιλάρι δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερο από τα 37 δις, είχαμε περιορισμούς. Και δεν το αφήσαμε για τη ΝΔ. Το αφήσαμε για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα. Θα μπορούσαμε να μοιράσουμε λεφτά όπως ο Καραμανλής το 2009 για να ξαναβγούμε”.

Στα ιδεολογικά-ταυτοτικά θέματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν επίσης σαφής: “Λένε ότι πρέπει να πάμε με την κεντροαριστερά. Τελικά ποιοι είχαν δίκιο. Αυτοί που υποστήριζαν τη ευελιξία στην εργασία ή εμείς που λέγαμε ότι δημιουργεί ανισότητες. Να απευθυνθούμε σε όλους. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε. Η Αριστερά δεν κάνει εκπτώσεις στην ιδεολογία της, ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο”.

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα υπερψήφισε ο Κώστας Μπάρκας

Με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε ο Κώστας Μπάρκας, ο οποίος στην ομιλία του είπε:

“Μετά από αρκετό καιρό βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο κατά γενική ομολογία άργησε. Οι δυσκολίες πολλές. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, έκανε πράγματα, έγιναν εκλογές, χάσαμε τις εκλογές, περάσαμε πανδημία. 

Θεωρώ, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι το συνέδριο αυτό, παρά τις αδυναμίες που ενδεχομένως ορισμένες και ορισμένοι από εμάς αναγνωρίζουν, έπρεπε να γίνει. Η μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει αναπτυχθεί κυρίως στον προσυνεδριακό διάλογο, ήταν η πρόταση του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. 

Θεωρώ, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι η πρόταση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ελατήριο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πάλι σχέσεις με την κοινωνία. Αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση, την οποία πάντα είχαμε ως κόμμα και ω χώρος, η οποία για πολλούς λόγους είχε διαρραγεί, θεωρώ ότι μπορεί να επανακάμψει με την υπερψήφιση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των δυσκολιών κατάφερε να αναδειχθεί. Κατάφερε να λειτουργήσει νέα όργανα, νέες οργανώσεις μελών, νέες νομαρχιακές. Κατάφερε να εγγράψει νέα μέλη. 

Θεωρώ ότι υπάρχει παραπάνω δουλειά να κάνουμε. Θεωρώ ότι δική μας αρμοδιότητα και ευθύνη είναι να συμμετάσχουμε σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις. Από τις οργανώσεις γονέων και κηδεμόνων στα σχολεία, μέχρι τα πρωτοβάθμια σωματεία και στις ομοσπονδίες. Έτσι ώστε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα κάναμε ως κυβέρνηση να αποτυπωθούν στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας. Δυστυχώς, η κοινωνία δεν έχει μάθει τι ακριβώς κάναμε την περίοδο της διακυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι μπήκαμε στη διαδικασία της κριτικής για τα όσα κάναμε και τα όσα δεν κάναμε στη διακυβέρνηση, θεωρώ ότι είναι δική μας αρμοδιότητα, δικό μας μέλημα να ενημερώσουμε την κοινωνία, πώς πρέπει από εδώ και πέρα να δράσουμε και τι πρέπει να κάνουμε. 

Σύντροφοι και συντρόφισσες, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. Σ’ αυτό το ταξίδι όλοι χωράνε. Σε αυτόν τον χώρο όλοι χωράνε. Δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση συντρόφων και συντροφισσών μεταξύ του 3 και του 33%. Όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια κυβέρνηση, ώστε να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από τα δεινά που οι μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τους έβαλαν. 

Σημείο αναφοράς είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι εκεί πραγματικά γράψαμε τα ονόματά μας στη νεότερη ιστορία της χώρας. Αποφασίσαμε να γίνουμε κομμάτι της νεότερης ιστορίας της χώρας. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η αναφορά η οποία με εκφράζει είναι ότι χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, αλλά μόνο αυτή δεν φτάνει. Πρέπει να διεκδικήσουμε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πέσει. Γιατί συντρόφισσες και σύντροφοι, η συζήτηση στο συνέδριο του κόμματος γίνεται τη στιγμή που πολλά νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ρεύμα. Δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τον μήνα. Είναι λοιπόν δική μας δυνατότητα και αρμοδιότητα, να βγάλουμε τη χώρα από τα δεινά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Πρέπει όμως να φτιάξουμε ένα κόμμα συλλογικό, ένα κόμμα ανοιχτό, όπου όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται. Όπου όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται. Όπου όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν. Χωρίς να κόβουμε συντρόφισσες και συντρόφους από εκλογικές διαδικασίες. Χωρίς να εξηγούμε, γιατί ορισμένοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν και άλλοι όχι. Χωρίς να αφήνουμε ορισμένες και ορισμένους να αποφασίζουν για όλους. Αλλά πρέπει όλοι να συμμετέχουμε συλλογικά και ενιαία σε όλες τις εκφάνσεις του κόμματος. 

Γι’ αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι υπερψηφίζω την πρόταση του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από όλα τα μέλη. Θεωρώ ότι αυτό θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά για όλους. 

Θέλω από βήματος του συνεδρίου να σας πω ότι τώρα είναι μια νέα αρχή, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στη συνείδηση της κοινωνίας. Να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, για να μπορέσουμε να σώσουμε την κοινωνία από τα δεινά που περνά”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites