Κοσμάς Κοψάρης, Άννα Μοροζίνη: όταν μια γυναίκα συναντά γυναίκες (Κριτική για το νέο της βιβλίο).

Η Μοροζίνη με το βιβλίο της σχετικά με το αναμορφωτήριο και τις παράλληλες ζωές γυναικών ανατέμνει την θηλυκή ψυχοσύνθεση. Με ωμότητα, κυνισμό, ρεαλιστική ευθύτητα συσπειρώνει γύρω της πλήθος φωνών που σμίγουν σε μια που λέγεται γυναίκα. Χειρίζεται με δεξιοτεχνία τις αφηγηματικές τεχνικές, γοητεύεται από την αμφιταλάντευση μεταξύ επαρχίας και πρωτεύουσας, αστικού καθωσπρεπισμού και απογυμνωμένης αλήθειας, του σκοτεινού κόσμου της εξαθλίωσης αυτών των κοριτσιών σε συγκερασμό, στον αντίποδα, με την  ελλείπουσα φωτεινότητα στην ζωή τους.

 Στο αόρατο πλέγμα των ηρωίδων της συνυφαίνει τον δικό της συγγραφικό κόσμο, εμποτισμένο με την εναγώνια θέληση να ενσταλάξει το ανθρωπιστικό όραμα στην θέαση ενός δυστοπικού σύμπαντος. Η εποχή εκτύλιξης των ιστοριών είναι ένα κοινωνικά οριοθετημένο χτες, η άκαμπτη υφή του αναπαριστώμενου παρόντος συνέχει το λογοτεχνικό υφάδι της συγγραφέως που επιζητεί την εναρμόνιση, την δικαιοσύνη, την ισότητα, την άρση των όποιων στερεοτύπων που ταλανίζουν τον κοινωνικό ιστό.

 Παίρνει το ρίσκο του να αφεθεί σε μια προσωπική αναμέτρηση με τον εαυτό της απροσχημάτιστα, αφήνει διάχυτο το συναίσθημα, καταργεί την προϋποτιθέμενη απόσταση μεταξύ δημιουργού και εκείνων που υποδέχονται το έργο της για να κραυγάσει την αλήθεια όπως την βίωσε απαραχάρακτη πριν περάσει στην λογοτεχνική μυθοπλασία. Κορίτσια που θεωρήθηκαν «φτηνά», γιατί βρέθηκαν στον δρόμο, που αλλοιώθηκαν σε αποδιοπομπαίους τράγους του ευκταίου είναι τους, ατενίζουν την απεραντοσύνη της υπαρξιακής τους αβύσσου μέσα από την αέναη πάλη της αποφυγής κάθε ναρκοθέτησης.

 Ποια είναι αυτή που σώζεται και ποια καταρρέει στην κατακρήμνιση των ναυαγισμένων ονείρων; Ανακαλύψτε το. Η Μοροζίνη αποδίδει επιτυχώς την ιδεολογία και την αισθητική μιας εποχής. Αφήνει σε μας να αντιπαραθέσουμε την δική μας χρονική φάση με κοινό μέτρο αναφοράς τον βαθμό ευλυγισίας στην ανεκτικότητα απέναντι στο αποδιδόμενο ως ετικέτα «περιθωριακό». Η αλήθεια υπάρχει σε όσους την δεξιώνονται, η συγγραφέας μάς δίνει απλόχερα μια οπτική της, απομένει η δική σας θέαση.

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης, κριτικός, ερευνητής συγκριτικής φιλολογίας, κινηματογράφου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites