Οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στο περιαστικό δάσος της Φιλιππιάδας και στη Λυγιά του Δήμου Πρέβεζας, παρά το ότι εκδηλώθηκαν τον μήνα Μάρτιο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες και παρότι δεν εξελίχθηκαν σε καταστροφικές λόγω της έγκαιρης και αποτελεσματικής επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων, κατέδειξαν για μία ακόμη φορά τη μεγάλη έκθεση της περιοχής μας στο φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών.
Αντίστοιχες πυρκαγιές εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, θα απαιτούσαν πέραν των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και την συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Ποιο όμως είναι το επίπεδο της αεροπυρόσβεσης στην Βορειοδυτική Ελλάδα και πόσο καλυμμένη είναι από αέρος η περιοχή μας ;
Ως βάση για την ανάλυσή μου θα χρησιμοποιήσω απόσπασμα από τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Πολιτική Προστασία και περιγράφει μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στην Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου.
Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, την συγκεκριμένη ημέρα, οι συνθήκες που θα επικρατούσαν στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας θα ήταν πολύ δύσκολες.
Ας δούμε όμως πόσο καλυμμένη ήταν η συγκεκριμένη περιοχή, η περιοχή μας, από πλευράς αεροπυρόσβεσης.
Παρά το γεγονός ότι το 2020 και το 2021 το κράτος μίσθωσε εννέα (9) ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης βαρέος τύπου Sikorsky S-64 (το 2019 είχε μισθώσει 6 και παλαιότερα 3) τελικά στον σχεδιασμό δεν προβλέφθηκε η τοποθέτηση ενός εξ αυτών στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η κάλυψη της εν λόγω περιοχής με μέσα αεροπυρόσβεσης να ήταν ιδιαίτερα φτωχή και ανεπαρκής.
Τα μέσα αεροπυρόσβεσης που καλύπτουν τα τελευταία χρόνια την περιοχή μας, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα δύο (2) αεροσκάφη canadair CL-215 που στάθμευαν παλαιότερα στο Άκτιο και δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν σταθμεύουν πια, αφήνοντας τεράστιο κενό στην αεροπυρόσβεση της Ηπείρου και των Επτανήσων.
Ένα κενό που θα αναπληρώνονταν μόνο με την τοποθέτηση στο Άκτιο ενός ελικοπτέρου Sikorsky S-64 το οποίο έχει εξαιρετικές δυνατότητες πυρόσβεσης και μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τον κύκλο της επιχειρησιακής του δράσης που αποτυπώνω στον χάρτη.
Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, το εν λόγω ελικόπτερο, με έδρα το Άκτιο θα κάλυπτε όλη την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τους Παξούς και Αντίπαξους, την Λευκάδα και τα γύρω νησάκια (Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό), την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και μεγάλο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, προστατεύοντας αποτελεσματικά πέρα από το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερα σημαντικό τουριστικό προϊόν της βορειοδυτικής ακτογραμμής και των Επτανήσων.
Τη θέση μου αυτή την είχα καταθέσει και όταν ήμουν εν ενεργεία, αλλά τότε τα μισθωμένα ελικόπτερα αυτού του τύπου ήταν μόνο τρία (3) και δυστυχώς η πρότασή μου δεν είχε τύχει αποδοχής.
Όμως το 2020 και το 2021 είχαν μισθωθεί εννέα (9) ελικόπτερα Sikorsky S-64 και γι αυτό θα περίμενα ο σχεδιασμός, να μην ήταν τόσο Αθηνοκεντρικός, αλλά να προβλέψει καλύτερη κατανομή των μέσων ώστε να καλυφθεί από αυτά και η Βορειοδυτική Ελλάδα.
Τα προηγούμενα χρόνια αυτό δεν έγινε, αλλά, επειδή φέτος, όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, θα μισθωθούν δέκα (10) ελικόπτερα βαρέος τύπου και ο σχεδιασμός αεροπυρόσβεσης πρέπει να καλύπτει αποτελεσματικά όλες τις περιοχές της χώρας μας, γι αυτό θεωρώ αναγκαίο να επανεκτιμηθεί από τους αρμόδιους η κατάσταση και να τοποθετηθεί κατά την αντιπυρική περίοδο του 2022 στο αεροδρόμιο του Ακτίου , ένα ελικόπτερο βαρέος τύπου Sikorsky S-64, το οποίο θα αναβαθμίσει την αεροπυρόσβεση της περιοχής στο επίπεδο που δικαιούται και της αξίζει.
Είναι όμως πολύ πιθανό και κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού να μην αλλάξουν προτεραιότητες και να αφήσουν πάλι την περιοχή μας με ελλιπή κάλυψη όσον αφορά την αεροπυρόσβεση, γι αυτό πρέπει εμείς να απαιτήσουμε και να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε.
Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν, έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας πολύ μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες, πέρα από τις τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, σε υποδομές και σε ιδιοκτησίες, δυστυχώς έχουν προκαλέσει ακόμη και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Γι αυτό, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε μεγάλο μέρος των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναδείξουμε στην κεντρική κυβέρνηση, την ανάγκη που έχει ο τόπος μας για ολοκληρωμένη κάλυψη στο θέμα της αεροπυρόσβεσης.
Κατά τη γνώμη μου αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών παραγόντων και με συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων καθώς και μεταξύ των Δημάρχων της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ώστε όλοι μαζί να καταστήσουμε σαφές στους υπεύθυνους της κυβέρνησης αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι, η αεροπυρόσβεση στην περιοχή μας είναι ελλιπής και χρειάζεται άμεσα σημαντική ενίσχυση για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να θρηνήσουμε για τις τραγικές και πολυεπίπεδες συνέπειες που θα προκύψουν από την αναποτελεσματική αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου των δασικών πυρκαγιών.