Κασσώπη και Ζάλογγο απουσιάζουν από την τουριστικής προβολή του Δήμου Πρέβεζας

Δελτίο τύπου με προτάσεις και επισημάνσεις ενόψει της τουριστικής περιόδου εξέδωσε η Τοπική Κοινότητα Καμαρίνας. Σε αυτό γίνεται αναφορά στα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν τόσο ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης, όσο και ο Ιερός Βράχος του Ζαλόγγου.

Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση είναι η αναφορά στο δελτίο τύπου για την απουσία τόσο της Κασσώπης, όσο και του Ζαλόγγου από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Πρέβεζας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεόδωρος Δράκος:

Στα όρια της Δημ. Κοινότητος Καμαρίνας βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης και ο Ἱερός Βράχος του Ζαλόγγου με το επιβλητικό Μνημείο και την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, χώροι μεγάλης επισκεψιμότητας.
Έν όψει της τουριστικής περιόδου και τής βουλήσεως των Τοπικών Αρχών να αναδειχθεί ἡ περιοχή μας ως τουριστικός προορισμός, θα ήθελα να δημοσιοποιήσω ορισμένες προτάσεις και επισημάνσεις.
Ὁ προορισμός προϋποθέτει πρόσβαση.

Στην Επαρχιακή Οδό που οδηγεί σε Ζάλογγο και Κασσώπη η οδήγηση γίνεται σε ένα σημείο, μόνο σε μία λωρίδα λόγω κατολισθήσεων. Παρότι έγινε επισκευή 2 φορές από διαφορετικούς εργολάβους το πρόβλημα παραμένει. Θα πρέπει να γίνει αντιστήριξη με πέτρες ή συρματοκιβώτια διότι με τις έντονες βροχοπτώσεις πού έχουμε πλέον στα μέρη μας, σε λίγα χρόνια ἡ πρόσβαση θα είναι σχεδόν αδύνατη.
Επίσης να τοποθετηθεί συρμάτινο πλέγμα από την πλευρά της Κασσώπης λόγω της επικινδυνότητας πτώσεως λίθων στο δρόμο.

Η πρώτη εικόνα μετράει.
Για να επισκεφθεί κάποιος την Κασσώπη θα περάσει πεζή από έναν «ἀγροτικό» δρόμο 150 μέτρων. Ὁ δρόμος αυτός θα πρέπει να επιστρωθεί με χαλίκι και γκρίζα ψηφίδα , να τοποθετηθει ξύλινο στηθαίο από την κάτω πλευρά συμφώνως των προδιαγραφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να δημιουργηθούν φράγματα με κορμούς δέντρων σε ορισμένα σημεία, διότι το χώμα του δρόμου εχει αρχίσει και υποχωρεί
και να τοποθετηθεί δημοτικός φωτισμός στις υπάρχουσες κολώνες ηλεκτροδοτήσεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κασσώπη γίνονται εξαιρετικές εργασίες στο Θέατρο και  σε λίγα χρόνια θα παραδοθεί ως ένα από τα ωραιότερα της χώρας.

Χρέος στο παρελθόν παρακαταθήκη στο μέλλον.
Το Ζάλογγο είναι Παγκόσμιος Φάρος Ελευθερίας και πρέπει να τύχει αναλόγου αντιμετωπίσεως. Στο θέμα της ηλεκτροδοτήσεως, ηλεκτροφωτισμού και αντικεραυνικής προστασίας έχει κατατεθεί αίτηση από τον Δήμο μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένουμε να δοθεί λύση.
Το αναβατόριο, το οποίο έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπισθεί με την ανάλογη ζέση από τους αρμοδίους. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, το οποίο και το επιθυμεί, να συνταχθεί ένας φάκελος με τον οποίον θα απευθυνθούμε στα Ιδρύματα Ωνάσης και Νιάρχος ζητώντας χρηματοδότηση.


Να διαμορφωθεί το μονοπάτι από το Μνημείο Ζαλόγγου στον Αη-Ταξιάρχη και ο χώρος μπροστά στο Ναό. Να αναδειχθούν οι τάφοι των πεσόντων του πολέμου του 1897 και να τοποθετηθούν δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει απαντήσει σε αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» και των όμορων Δημ. Κοινοτήτων, καθορίζοντας τις προδιαγραφές.

Ὁ πολιτισμός είναι ἡ βαριά μας βιομηχανία.
Στην Καμαρίνα υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο το οποίο επιβάλλεται να λειτουργεί με προσωπικό τους θερινούς τουλάχιστον μήνες. Ἡ μελέτη για την μετατροπή του Δημοτικού Σχολείου σε Μουσείο του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ΑΜΕΣΑ και να διερευνηθεί η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του Δημόσιου Χώρου».
Υπενθυμίζω ότι το έργο αυτό είχε χρηματοδοτηθεί αλλά δυστυχώς αυτή χάθηκε λόγω παρελεύσεως των ημερομηνιών.
Στις 28 Φεβρουαρίου ενεκρίθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεβέζης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου, όπου δυστυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να άναθεωρηθούν.
 Στην ενότητα «πλούσια ιστορία της Πρεβέζης και μεγάλος πολιτιστικός πλούτος» απουσιάζει παντελώς αναφορά σε Ζάλογγο και Κασσώπη.
 Υπάρχει «Σχεδιασμός και προετοιμασία για την αναβίωση της ιστορικής Ναυμαχίας του Ακτίου και της αναβιώσεως της απελευθερώσεως της Πρεβέζης». Θα περίμενα να υπήρχε εφικτότερος στόχος όπως είναι ἡ αναπαράσταση του Χορού του Ζαλόγγου από την στιγμή όπου έχουμε δεδομένη την συμμετοχή των Σουλιωτικών Αναβιωτικών Συλλόγων.
 Στα βίντεο -τουριστικά σποτ, δεν θα περιλαμβάνονται πλάνα από την Κασσώπη, έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους και πόλο έλξεως επισκεπτών.
Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι θα εξετάσουν τις προτάσεις και θα πράξουν τα δέοντα, διότι γνώμονας όλων μας είναι το καλό του τόπου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites