Αντιδρά η “Νέα Δύναμη” για τον Αιολικό Σταθμό στην Πάργα

Στις 14 Μαρτίου 2022 η Γενική Δ /νση Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταστημένης ισχύος 40 ΜW και των συνοδών του έργων (οδοποιίας, διασύνδεσης) στη θέση Κρανιά της Δ.Ε. Πάργας του Δ. Πάργας και Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, της εταιρείας G.R αιολικά πάρκα Πρέβεζας». Της απόφασης αυτής έχει προηγηθεί την 22/12/2021 όμοια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου.

Η τελευταία απόφαση ελήφθη παρά την ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την υλοποίηση της δραστηριότητας. Σύμφωνα με την ομόφωνη αυτή απόφαση, η επιτροπή θεωρεί συμπερασματικά, ότι από την κατασκευή του αιολικού πάρκου αναμένονται περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις με μόνιμο χαρακτήρα κυρίως από την κατασκευή του οδικού δικτύου και δευτερευόντως από την τοποθέτηση και λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Ακόμη, προσθέτει στην απόφαση της ότι στα πλαίσια δημοσιοποίησης της σχετικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, μέχρι σήμερα ήτοι μέχρι τις 27-6-2021 ΔΕΝ έχουν γνωστοποιηθεί στην υπηρεσία παρατηρήσεις, ενστάσεις ή διαμαρτυρίες.

Με ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας ο επικεφαλής της παράταξης  “Νέα Δύναμη” Φώτης Νάκιας ζητά έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας για την εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού πάρκου.

Στην επιστολή ο κ. Νάκιας ρίχνει ευθύνες στον Πρόεδρο του του Δημοτικού Συμβουλίου τον οποίο κατηγορεί για αμέλεια ή αδιαφορία ή κακή εκτίμηση, γιατί πέρυσι το καλοκαίρι έκανε στο Δ.Σ. μια απλή αναφορά στην πρόσκληση έκφρασης γνώμης και δεν συζητήθηκε το θέμα διότι, “όπως είπατε τότε δεν είχατε την εισήγηση και ακόμη, ότι η περιφέρεια θα έπαιρνε αρνητική απόφαση και συνεπώς δεν θα γίνονταν το έργο. Δεν παρακολουθήθηκε το θέμα και φτάσαμε στο σημείο να ολοκληρώνεται η αδειοδότηση και η τοπική κοινωνία να είναι μουδιασμένη, απληροφόρητη ή παραπληροφορημένη ,περιμένοντας σιωπηλή τους εκπροσώπους της να τοποθετηθούν” αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Δύναμη” και προσθέτει  “Λόγω και του κλίματος των ημερών δεν έχω ως σκοπό να σηκώσω το λάβαρο της αμφισβήτησης. Άλλωστε δεν έχω τις γνώσεις. Όσον με αφορά ακούγονται εύηχα και έχουν σε εμένα θετική επίδραση η λέξεις, αιολικό πάρκο, ηλιακή ενέργεια, ενεργειακές κοινότητες, καθαρή ατμόσφαιρα, οικολογία, πράσινη ανάπτυξη κλπ. Όμως από την άλλη έχουμε μια ομόφωνα αρνητική απόφαση από την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο αυτό και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αλλά και ακόμη σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά, με γοργούς ρυθμούς, περιοχή ,όπως είναι η Αγιά, είναι συμβατή μια τέτοια εγκατάσταση σε απόσταση 1.700 μέτρων; Επίσης ποια είναι η άποψη των τοπικών κοινωνιών που για τα επόμενα 15 χρόνια θα έχουν δίπλα τους Φαραωνικές κατασκευές ύψους 127 μέτρα και διαμέτρου πτερυγίων περίπου 150 μέτρων; Ενδιαφέρουσα θα είναι και η τοποθέτηση των δύο Αντιδημάρχων με καταγωγή από την Αγιά οι οποίοι μέχρι τώρα σιωπούν εκκωφαντικά. Πιστεύω κ. Πρόεδρε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί και να στείλει τα μηνύματα της. Η σιωπή σας ακόμη και τώρα σημαίνει αποδοχή του έργου. Διαφωνούμε με αυτή σας την μεθόδευση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε και μια άλλη παράμετρο. Αυτή των αντισταθμιστικών οφελιών. Γιατί ο Δήμος θα εμπλακεί στην διαδικασία. Είναι προφανές ότι για το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2022 δεν μπορεί να προετοιμασθεί συζήτηση για τόσο σοβαρό θέμα, λόγω έλλειψης χρόνου. Έπρεπε μετά τις εξελίξεις να το είχατε θέσει με πρωτοβουλία σας. Σας καλώ όμως λίαν συντόμως, τηρουμένων τυχόν προθεσμιών ,να συγκαλέσετε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό. Είναι υποχρέωση σας”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Θέση εργασίας σε κατάστημα εστίασης στην Λυγιά

14/06/2024, 5:02 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση Konstas

14/06/2024, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites