Σχόλιο του Σπύρου Βελέντζα για την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα :
Η μεταφορά του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα είναι μια ακόμη φάση στο διαχρονικό στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το οποίο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αποδείχτηκε ότι ήταν μή βιώσιμο και κατέρρευσε.
Μέχρι τώρα η όποια ανάπτυξη της χώρας δεν στηρίχτηκε σε ένα κεντρικό σχεδιασμό ο οποίος σε συνεργασία με τις περιφέρειες να οδηγεί σε μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.Κι αυτός ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει υποδομές, παραγωγικό τομέα, υγεία, παιδεία, τουρισμό κλπ.
Αντίθετα υπήρξε μια άναρχη και άνιση ανάπτυξη βασισμένη όχι στις ανάγκες της περιοχής αλλά στην πρόσβαση διαφόρων παραγόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων με την δημιουργία διαπλεκομένων συμφερόντων και την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.
Έτσι οδηγηθήκαμε στην δημιουργία δύο διαφορετικών Ελλάδων.
Εκείνη που αναπτύσσεται-όσο αναπτύσσεται-και εκείνη που παραμένει αμετάβλητη ή υποβαθμίζετα συνεχώς.
Άλλοτε παρατημένη, άλλοτε επαναστατημένη και αγανακτισμένη,αλλά πάντοτε απογοητευμένη.
Κι αυτό εκτός από το ότι είναι άδικο είναι και αναποτελεσματικό γιατί δεν αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής σε μια πορεία ομαλής, ισόρροπης και συνολικής ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη μετά τον Καλλικράτη που οι πόροι περάσαν στις περιφέρειες, δημιουργήθηκαν επιπλέον ενδοπεριφερειακές ανισότητες με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις πρωτεύουσες των περιφερειών.
Στην Ήπειρο υπολογίζεται ότι πάνω από 70% των κονδυλίων πηγαίνει στο νομό Ιωαννίνων και τα υπόλοιπα κατανέμονται στους άλλους τρεις νομούς.
Να υπενθυμίσω ότι μελέτη του ΕΜΠ δείχνει ότι οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες στην Ήπειρο είναι οι μεγαλύτερες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ!!
Να αναφέρω μόνο ένα δείκτη αυτής της μελέτης: Ο σύνθετος δείκτης ευημερίας και ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων βρίσκεται στην δέκατη τέταρτη θέση πανελλαδικά ,της περιφερειακής ενότητας Άρτας στην τριακοστή θέση, της Πρέβεζας στην τριακοστή τρίτη και της Θεσπρωτίας στην τριακοστή έβδομη θέση!
Στις προτάσεις της περιφέρειας Ηπείρου η αναφορά για την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου περιορίζονται σε μια γραμμή και τα υπόλοιπα αφορούν τα Ζαγοροχώρια, επίσης η περιφέρεια Ηπείρου προτείνει να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας ανάπτυξης Αμβρακικού στα Γιάννενα….Αλλά όταν δεν υπάρχει όραμα που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες θα υποστηριχθούν από όλους και ιδιαίτερα από τους πολίτες,όταν βλέπουμε όλα αυτά και άλλα πολλά που αποδεικνύουν την συνεχή υποβάθμιση και οι αρμόδιοι φορείς όχι μόνο δεν διεκδικούν, αλλά ούτε καν αντιδρούν, τότε η υποβάθμιση είναι προδιαγεγραμμένη και θα συνεχίζεται. Όμως για να είμαι δίκαιος έχουμε και εμείς οι πολίτες μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τις επιλογές μας και την αδράνειά μας κι αυτό θα το πληρώσουμε δυστυχώς!