Σπύρος Κανιώρης : Η προκυμαία της πόλης και «τα μάτια μας»!

Πολύ με ανησυχεί η εικόνα και η επιλεγείσα λύση για την αποκατάσταση της προκυμαίας του λιμανιού στην Πρέβεζα. Παρότι τελευταία δεν επεμβαίνω συνειδητά στα «της πόλης», σε μια πρόσφατη «anticovid περατζάδα» στην προκυμαία της, βλέποντας  τα  κρηπιδώματα στο ύψος των δικαστηρίων, είναι αλήθεια ότι ξαφνιάστηκα, αιφνιδιάστηκα και  μια λύπη κυριάρχησε μέσα μου!

 Τα  κρηπιδώματα, δηλαδή το ακριανό κομμάτι της προκυμαίας, μέχρι σήμερα λειτουργούσαν άψογα και ήταν σε πλήρη ευθυγραμμία, ισχυρά και αμετατόπιστα! Πολλά εξ αυτών προέρχονται από τα πέτρινα  τείχη στα Παλιοσάραγα και παραμένουν «άφθαρτα» στο χρόνο. Το πρόβλημα της προκυμαίας του παλιού λιμανιού, ήταν το επίχωμα μέσα από τα κρηπιδώματα, που υφίστατο καθιζήσεις από την κακή διαστρωμάτωση και τοποθέτηση ακατάλληλων υλικών, από τα υπόγεια νερά και από τις δονήσεις και τα φορτία της διέλευσης  των βαρέων οχημάτων τροφοδοσίας, που κακώς επετράπη η χρήση τους, μετά την πεζοδρόμηση της παραλίας. Η αποξήλωση των υγιών κρηπιδωμάτων που εφαρμόζεται στο αρχικό στάδιο του έργου στα δικαστήρια, νομίζω θα χειροτερέψει τα πράγματα αν συνεχιστεί, θα καταστρέψει το σταθερό κρηπίδωμα που λειτουργεί άψογα για πολλές δεκαετίες, αφού θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά  και θα διαταραχθεί σίγουρα η υποδομή και η θεμελίωση στήριξης του «νέου» φορέα! Δεν γνωρίζω αν έχουμε αστοχία μελέτης, άρα «εμπλοκή», που απαιτούνται άμεσα άλλες ενέργειες! Το έργο όμως παραπέμπει σε νέο λιμάνι και όχι σε επισκευή και σταθεροποίηση των καθιζήσεων. Με προδιαγραφές όμως επισκευής, δεν φτιάχνεις ποτέ νέο έργο, ούτε «νέο λιμάνι»!  Το ερώτημα που παραμένει είναι, μήπως αντί της υπερβολικής προστασίας της προκυμαίας, ξηλώνοντας τα πάντα, κάνουμε μια τρύπα στο νερό, καταστρέψουμε το παλιό λιμάνι αντί να βελτιώσουμε τις αστοχίες των επιχώσεων και κατασκευάσουμε ένα έργο υποδεέστερο της υπάρχουσας κατάστασης ή υπερβολικά μεγάλο που δεν χρειάζεται, βάζοντας ολόκληρη την πόλη και το σπουδαιότερο κομμάτι της  σε μια μεγάλη δοκιμασία – ταλαιπωρία,  χωρίς σχεδόν κανένα αντίκρισμα!

 Άλλωστε ποτέ το επίχωμα της προκυμαίας δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα για το παλιό λιμάνι, παρότι  όλοι οι πρώην δήμαρχοι ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την χρηματοδότησή του, μιας και διαχρονικά στο Δήμο μας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχαν ποτέ ώριμες προτάσεις, δεν υπήρξε στρατηγική, σχεδιασμός και φαντασία στην διεκδίκηση πιο σημαντικών έργων για την ανάπτυξη της πόλης αλλά και για το λιμάνι (παλιό και νέο), πλην της πεζοδρόμησης της προκυμαίας, που άλλαξε τα δεδομένα και την ταυτότητα της Πρέβεζας ως σύγχρονης πόλης! Από τότε όμως η πεζοδρομημένη προκυμαία, παρότι ανήκει στη λιμενική ζώνη, είναι κυρίως πόλη όπου εκεί χτυπάει η καρδιά της και από εμπορικό λιμάνι που ήταν, έχει μετατραπεί σε αγκυροβόλιο ελαφρών τουριστικών σκαφών που συναλλάσσονται και ενισχύουν αποκλειστικά τη ζωή και την οικονομία της πόλης!

 Όλα τα επιτυχημένα έργα είναι οραματικά, προϊόν συλλογής στοιχείων, καλής προετοιμασίας, πολύ καλής μελέτης εφαρμογής, ακριβούς εκτέλεσης και αυστηρής επίβλεψης από τις αρχές! 

Τα έργα στο ιστορικό κέντρο της  Πρέβεζας, στο παλιό λιμάνι της,  είναι  έργα πολύ δύσκολα, είναι έργα ακριβείας και πολυσύνθετα, γιατί εμπλέκονται πολλές δομές και λειτουργίες της πόλης και δεν αντιμετωπίζονται σαν κλασσικά δημόσια έργα μεγάλης έκτασης, θορυβώδη, με εργοτάξια, αποθήκες και μεγάλη διάρκεια!

 Εύχομαι να  έχουν τηρηθεί και προβλεφθεί τα παραπάνω, η ανησυχία μου να μην επιβεβαιωθεί,  για να μη ζήσουμε άλλη μια αστοχία  στην καρδιά της πόλης και στο πιο αξιόλογο κομμάτι της, ένα κομμάτι που καθορίζει την εικόνα της Πρέβεζας, την ομορφιά και την προβολή της στο μέλλον, ως μοναδικό τουριστικό αγκυροβόλιο με τοπική και διεθνή αναγνώριση! 

ΥΓ: Αν είναι να διαλυθεί η παραλία για μεγάλο διάστημα και πιάσουμε  καλοκαίρι με την προκυμαία εργοτάξιο (απαράδεκτο), καλύτερα να μείνει ως έχει όλο το παραλιακό μέτωπο του ιστορικού κέντρου της πόλης, να απαγορευτεί η διέλευση των βαρέων οχημάτων και να αντικατασταθεί η τροφοδοσία των καταστημάτων με ηλεκτροκίνητα ή χειροκίνητα παλετοφόρα! Τότε θα αντέξει για πολλά χρόνια ακόμη με μικρές επεμβάσεις και το σημερινό πλακοστρωμένο  επίχωμα!!!

Πρέβεζα 5 /1/2022.                                                                          Σπύρος Κανιώρης


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites