Κοσμάς Κοψαρης : Κριτική αποτίμηση των πρώτων πλάνων της «ΘΥΣΙΑΣ» του Μπάμπη Τσόκα

Τα πρώτα πλάνα της «Θυσίας» του Μπάμπη Τσόκα σηματοδοτούν το ευοίωνο αποτέλεσμα ως μείζονα παρακαταθήκη στην έβδομη τέχνη. Μέγιστη αρετή του Τσόκα η αληθοφάνεια στην αναπαράσταση, κατά τα σημειολογικά πρότυπα του Μπαχτίν, μεταφερμένα στον κινηματογράφο από την λογοτεχνική τους δεξαμενή, η φυσική αποτύπωση ιστορικών στιγμιότυπων, η απόδοση μιας ανεπιτήδευτης έκφρασης όλων των μετεχόντων ως άρρηκτα συνυφασμένο περιβάλλον, κατάστικτο από τα ρεαλιστικά του ομόλογα. Στον Τσόκα, η ιστορία ασθμαίνει γιατί συλλαμβάνεται εκ νέου την ώρα σύλληψής της, αποτυπώνεται στον καμβά του φυσικού περιβάλλοντος που στέκει σιωπηλός μάρτυρας του χρόνου που κυλά φορτωμένος από τις αναμνήσεις μιας γενέθλιας κοιτίδας που κρατά μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, εκείνης του μεταιχμίου. Ο Τσόκας ξέρει να συνενώνει τα διεστώτα της παρελθούσης στιγμής με το μυθιστορηματικό-λογοτεχνικό επέκεινά της. 

Το γοητευτικό, όπως φαίνεται από τα πρώτα πλάνα, είναι ότι δύσκολα ξεδιαλύνει κανείς το που ακριβώς τελειώνει ο Τάσσης και το που ξεκινά ο Τσόκας, που έχει το μοναδικό χάρισμα να μετασχηματίζει τον κινηματογράφο σε μια λογοτεχνική οπτική ώσμωση των ποικίλων ιδεών και αρχετυπικών αξιών του συγγραφέα. Έχω ήδη επισημάνει, όπως και άλλοι κριτικοί, ότι ο Τάσσης συγγραφικά ήρθε για να μείνει. Από την άλλη, το κινηματογραφικό σύμπαν του Τσόκα δεν έχει πλήρως αποτιμηθεί στην συνθετότητά του. Αν σκεφτεί κανείς ότι το στοιχείο που εμπνέει γόνιμα όλες τις λογοτεχνικές-κινηματογραφικές περσόνες της ταινίας, όπως και τους δύο δημιουργούς, είναι η Πρέβεζα, τότε θα καταλάβουμε ότι η ιδιαίτερη αυτή πόλη ανακλά τον χρόνο που φεύγει συνάμα με την επιθυμία των ανθρώπων να είναι αιώνιοι συνοδοιπόροι της. Ο Τάσσης συμπορεύεται με την Πρέβεζα και την ανασυνθέτει λογοτεχνικά, ο Τσόκας την αναδομεί τόσο αριστοτεχνικά κινηματογραφικά, έπεται η συνέχεια….

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης, κριτικός κινηματογράφου. 

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Σπύρος Κανιώρης : Η προκυμαία της πόλης και «τα μάτια μας»!

10/01/2022, 11:14 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Ελληνική Επανάσταση στο μυοκάρδιο της Γαλλίας (του Σπύρου Μπρίκου)

08/01/2022, 9:46 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης, Απόστολος Αν. Τάσσης, Το ρολόι μέσα στο σύννεφο (Βιβλιοκρισία).

03/01/2022, 9:37 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης, Η ιδιοκτησία, κριτική επισκόπηση της ταινίας. Ο μηχανισμός της ερωτικής απώθησης.

20/12/2021, 11:23 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης, Η κάλπική λίρα-Οι ομπρέλες του Χερβούργου-Σημεία συνάντησης

24/11/2021, 10:10 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Δύο καμπαναριά που δεν υπάρχουν πια (του Νίκου Δ. Καράμπελα)

15/11/2021, 4:19 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites