Κοσμάς Κοψάρης, Η ιδιοκτησία, κριτική επισκόπηση της ταινίας. Ο μηχανισμός της ερωτικής απώθησης.

Το βασικό ζήτημα στην έντονα ψυχογραφική αυτή ταινία είναι η εμπέδωση ότι κανείς ουσιαστικά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Βασική ηρωίδα γύρω από την οποία συσπειρώνεται η δράση είναι η Ιζαμπέλ Ιπέρ ως Πασκάλ. Μια γυναίκα που εδώ και χρόνια έχει χωρίσει, αλλά συνεχίζει να λογομαχεί έντονα με τον πρώην σύζυγό της μπροστά στους δύο έφηβους γιους της. Αντιπροσωπευτική η υπόγεια ερωτική σχέση διεκδίκησης προς την μάνα από τους δύο γιους, καθώς και η ψυχρή ως ανταπάντηση αποστασιοποίηση της Πασκάλ. 

Ο διάχυτος υφέρπων ερωτισμός απωθητικής έλξης μεταξύ των βασικών προσώπων θεμελιώνουν ένα μοναδικό οικογενειακό δράμα, με μουντό σκηνικό το σπίτι που διεκδικείται από παντού για να καταλήξει στο τέλος αδιάψευστος μάρτυρας του χρόνου που φεύγει, των καταπιεσμένων επιθυμιών, των σχεδίων που δεν ευοδώθηκαν για κάθε μετέχον πρόσωπο στον πνιγηρό καμβά της οικογενειακής τραγωδίας.

 Με αναθυμιάσεις από τον λανθάνοντα ερωτισμό του Bataille, ο ασφαλής χώρος της μητρικής στοργής ανοικειώνεται σε απύθμενο βάραθρο οντολογικών αναμετρήσεων της ίδιας της ερωτικής ταυτότητας στα ακροτελεύτια όρια προσέγγισης του σωματικά εφικτού, πριν την εξακτίνωσή του στο επέκεινα. Η υποβλητική μουσική στο τέλος της ταινίας, σε συνδυασμό με την κινούμενη κάμερα σε συμβολική απόδοση της οριστικής απόδρασης από το σπίτι, ανακλά την απενοχοποίηση όλων των προσώπων από τα ενοχικά ερωτικά σύνδρομα.

 Της μάνας για το ανικανοποίητο του έρωτα τόσο στο πρόσωπο του ερωτικού συζύγου όσο και του εραστή, του τελευταίου γιατί δεν μπόρεσε να οδηγήσει αλληγορικά το κεντρικό πρόσωπο στην εσωτερική αποκατάσταση, του πατέρα για τον έρωτα που απορρίφθηκε, των δύο δίδυμων για την παραβίαση, κατά τον Φουκώ, του ερωτικού νόμου της καταστολής και της απαγόρευσης. Η αίσθηση της αποτυχίας της ερωτικής έλξης είναι κάτι που υποσυνείδητα στοιχειώνει τους ήρωες. Έξοχη η Ιπέρ, καθώς και οι υποβλητικές ερμηνείες των υπόλοιπων συντελεστών. Πρόκειται για μια ταινία που αξίζει να δείτε. 

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης-κριτικός κινηματογράφου.

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης, Το ποιητικό πέπλο του Σπύρου Μπρίκου.

05/08/2022, 11:37 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Dr. Kosmas Kopsaris, “El universo literario de Spiros Brikos”

27/07/2022, 12:10 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

“Περί αξιοπρέπειας”

20/07/2022, 1:49 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τι νέο έφερε ο Τωβίτ του Α. Τάσση στον σύγχρονο κόσμο;

19/07/2022, 11:56 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η ισχυρή θέση της Ελλάδας απαιτεί καθαρές θέσεις και στρατηγικές (του Μανώλη Βουγιουκαλάκη)

11/07/2022, 3:47 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Οδεύοντας προς τη δύση του καπιταλιστικού συστήματος; (του Σπύρου Μπρίκου)

11/07/2022, 11:37 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites