Από την Πρέβεζα ερευνήτρια σε Πανεπιστήμιο της Σκωτίας η Σύλβια Σολδάτου

Θαλάσσια φαρμακογνωσία και ανακάλυψη νέων φαρμάκων

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή Εφημερίδα “Το Βήμα της Πρέβεζας”
Με τη θαλάσσια φαρμακογνωσία ασχολείται η Πρεβεζάνα Σύλβια Σολδάτου που σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Marine Biodiscovery Centre (Επιστημονικό Κέντρο Θαλάσσιων Φυσικών Προϊόντων) στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντνήν στη Σκωτία.
Όταν ήταν μικρή όλη της η καθημερινότητα περιστρεφόταν γύρω απ’ το φαρμακείο, Με δύο γονείς φαρμακοποιούς και μάλιστα με έντονα ερευνητικά ενδιαφέροντα η Ελληνίδα επιστήμονας έκανε το μεταπτυχιακό της στη Φαρμακογνωσία στο University College London, συνέχισε τις σπουδές μου πάνω στο ερευνητικό κομμάτι της θαλάσσιας φαρμακογνωσίας με διδακτορικές σπουδές με υποτροφίες στην Ιρλανδια (National University of Ireland, Galway) και στην Αμερική (University of South Florida). Στη συνέχεια βρέθηκε στη Σκωτία (πρώτα στη Γλασκώβη, University of Strathclyde και έπειτα στο Αμπερντήν) για τη συνέχιση της ακαδημαϊκής της πορείας.
Η ερευνητική της πορεία άρχισε να διαμορφώνεται κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών όπου στα πλαίσια μιας εργασίας διάβασε μια δημοσίευση από την ερευνητική ομάδα του καθ. Ρούσσης Βασίλειος, (Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Συγκεκριμένα, η ομάδα απομόνωσε δύο νέες χημικές ουσίες από το κόκκινο φύκι Laurencia obtusa το οποίο συνέλεξαν από βραχώδη θαλάσσιες περιοχές στην Πρέβεζα, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Οι δύο νέες ουσίες πήραν το όνομα Prevezol A και B, προς τιμή της περιοχής προέλευσής τους. Έτσι λοιπόν συνέχισε τις σπουδές μου πάνω στο ερευνητικό κομμάτι της θαλάσσιας φαρμακογνωσίας
Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με την θαλάσσια φαρμακογνωσία και η Σύλβια Σολδάτου μας εξήγησε ότι “σκοπός της είναι η ανακάλυψη καινούργιων φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιφλεγμονώδη κα) είτε ως φυσικά προϊόντα είτε ως ανάλογα μετά από συνθετική τροποποίησή τους. Η μελέτη των μηχανισμών δράσης των φυσικών θαλάσσιων προϊόντων είναι σημαντική στον σχεδιασμό καινούργιων φαρμάκων, όπως και η ανάλυση σε μοριακή βάση των ενδοειδικών αλληλεπιδράσεων των θαλάσσιων οργανισμών που εμβαθύνουν την κατανόηση ποικίλων φαινομένων όπως η συμβίωση, άμυνα και αναπαραγωγή. Το υδάτινο περιβάλλον καλύπτει το 71% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη μας και δεδομένου του μεγέθους της υδάτινης μάζας, αυτό αντιπροσωπεύει το 95% της βιόσφαιρας. Υπάρχει λοιπόν τεράστιος φυσικός πλούτος που «κρύβεται» κάτω από τη επιφάνεια του νερού και για το λόγο αυτό η θαλάσσια φαρμακογνωσία είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος καθώς πλήθος από θαλάσσιους μικρο-και μακρο-οργανισμούς δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, πόσο μάλλον μελετηθεί”.
Σήμερα η Σύλβια Σολδάτου εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Marine Biodiscovery Centre (Επιστημονικό Κέντρο Θαλάσσιων Φυσικών Προϊόντων) στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντνήν στη Σκωτία. Είναι μέλος μιας ομάδας υπό τη διεύθυνση των καθ. Marcel Jaspars και Dr. Rainer Ebel, που αποτελείται από σχεδόν 20 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές προερχόμενοι από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. “Αυτή τη στιγμή μετράμε 11 διαφορετικές εθνικότητες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ουγκάντα, Βραζιλία, Αίγυπτος, Ιορδανία κα” σημειώνει η Σύλβια και τονίζει “Η έρευνα μας αφορά την απομόνωση και το δομικό χαρακτηρισμός δευτερογενών μεταβολιτών (φυσικά προϊόντα) με φαρμακολογικό ενδιαφέρον από θαλάσσιους οργανισμούς όπως φύκια, θαλάσσιους σπόγγους και κυρίως θαλάσσιους μικροοργανισμούς (βακτήρια και μύκητες). Πιο συγκεκριμένα, εγώ δουλεύω σε ένα 5-ετες ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ (EU Horizon 2020) αξίας €7.5 εκ στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικοί οργανισμοί από 10 Ευρωπαϊκές χέρες. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανακάλυψη νέων δευτερογενών μεταβολιτών από θαλάσσιους μικροοργανισμούς με σκοπό την προστασία θαλάσσιων ειδών όπως φύκι, και ψάρια από παθογενή βακτήρια και ιούς που πλήττουν τις σύγχρονες μονάδες υδατοκαλλιέργειας”.
Η ομάδα είναι μέρος ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και η Σύλβια Σολδάτου σημειώνει “ πως λόγω Brexit τα ερευνητικά κονδύλια έχουν συρρικνωθεί και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πλέον δύσκολο έως αδύνατο να δοθούν σε projects στα οποία συμμετέχουν μόνο πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Το γεγονός ότι η ομάδα μας είναι μέρος ενός τόσο μεγάλου Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος δείχνει τον αντίκτυπο και τη βαρύτητα που έχει η δουλεία μας στον τομέα της θαλάσσιας φαρμακογνωσίας και η συνεισφορά μας στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο”.
Η Σύλβια Σολδάτου δεν σταμάτησε να μαθαίνει και να αναλύει και με εφόδιο τα όνειρά της, βρέθηκε στο εξωτερικό για να κάνει αυτό που αγαπάει αλλά όπως λέει η ίδια στόχος της είναι μια μέρα είναι δουλέψει με θαλάσσιους μικροοργανισμούς που θα έχουν απομονωθεί από την περιοχή μας με σκοπό την ανακάλυψη νέων βιοδραστικών ουσιών που να μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών.
Αθηνά Παππά
Καθημερινή εφημερίδα
ΒΗΜΑ της Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites