Ο ΣΕΗ Πρέβεζας συμβουλεύει για ασφαλή Χριστουγεννιάτικο στολισμό

Χρήσιμες οδηγίες από τον Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Π.Ε Πρέβεζας (ΣΕΗ Πρέβεζας) για την ασφαλή τοποθέτηση του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στο σπίτι σας ή στον επαγγελματικό σας χώρο.

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

  • Αγοράζετε – χρησιμοποιείτε λαμπάκια (λεντάκια) για την χριστουγεννιάτικη σας διακόσμηση μόνο με την πιστοποίηση – σήμανση CE. Προσέξτε να αναγράφετε ο κατασκευαστής και τα στοιχεία του ή ο υπεύθυνος εισαγωγέας / διαθέτης στην Ελλάδα και ότι συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.
  • Μην αγοράζετε λαμπάκια από πλανόδιους ή από καταστήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάσταση τους σε περίπτωση βλάβης εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησης τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Στολίστε – τοποθετήσετε τα με το φως της ημέρας. Αν τα έχετε ήδη χρησιμοποιήσει από προηγούμενα χρόνια ελέγξτε με προσοχή μήπως κάποια λαμπάκια έχουν σπάσει κατά την αποθήκευση τους ή από  την προηγούμενη χρήση τους και ότι τα καλώδια τους και τα φις τους δεν έχουν φθαρεί.
  • Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που βρίσκουμε στην αγορά προορίζονται για εσωτερικούς χώρους. Αν θέλετε να τοποθετήσετε λαμπάκια στον εξωτερικό σας χώρο, θα πρέπει αυτά που θα επιλέξετε να φέρουν οπωσδήποτε την ένδειξη«Για εξωτερικό χώρο» και σε εμφανές σημείο να υπάρχει η ένδειξη προστασίας  ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40).

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

  •  Ποτέ δεν αγγίζουμε λαμπάκια ή αλλά είδη φωτιστικών τα οποία έχουν ορατά σπασμένα λαμπάκια ή έχουν γδαρθεί τα καλώδια τους και είναι γυμνά, χωρίς την προστατευτική μόνωση.
  • Τα πολύπριζα και οι προεκτάσεις ρεύματος που χρησιμοποιούμε προορίζονται μόνο για τον εσωτερικό χώρο και προσέχουμε να μην τα παραφορτώσουμε με πολλές ηλεκτρικές καταναλώσεις γιατί μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Δεν πρέπει τα λαμπάκια να είναι τυλιγμένα και να ακουμπούν το ένα στο άλλο γιατί μπορούν να υπερθερμανθούν.
  • Συστήνουμε, όταν τα κάγκελα του σπιτιού ή τα φωτιστικά δρόμου και γενικά μεταλλικά αντικείμενα είναι στολισμένα, είτε με λαμπάκια, είτε με φωτοσωλήνα, να μην τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά ίναι αναμμένα.
  • Ελέγξτε ότι το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών και ότι κοντά τους δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά π.χ. κουρτίνες.
  •  Μην αφήνετε, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνετε για ύπνο ή όταν βγαίνετε από το σπίτι.
  • Ελέγξτε αν στον πίνακα του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας σας. Δοκιμάζετε συχνά με το κουμπί TEST αν λειτουργεί. Πιέζοντας το κουμπί TEST πρέπει να πέσει το πλήκτρο και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Σηκώνοντας το πλήκτρο ξαναέχετε ρεύμα.

Ειδικά για τους χριστουγεννιάτικους φωτοσωλήνες

  • Προστατεύστε πάντα τον μηχανισμό τους (τροφοδοτικό) από την βροχή και την υγρασία.
  • Μην τους τροφοδοτείτε με ηλεκτρικό ρεύμα όταν ο μηχανισμός τους είναι ορατά παραμορφωμένος και αλλοιωμένος από υπερθέρμανση ή βραχυκύκλωμα.
  • Πριν τους αγοράσετε ή πριν τους τοποθετήσετε, ελέγξτε ότι διαθέτουν πιστοποίηση – σήμανση CE.

 

Με πολλές ευχές για καλά Χριστούγεννα! Με ασφάλεια!


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites