Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας : 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο σύλλογος γυναικών Πρέβεζας καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών που εντείνει την  ανισοτιμία μας και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

“Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που βιώνει τη βία εκεί που εργάζεται, εκεί που ζεί, που αθλείται, που περνάει τον ελεύθερο χρόνο της.

 Εμείς, οι γυναίκες του μόχθου, προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας αναδεικνύοντας τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών. 

    Γι’αυτό βρισκόμαστε στον αντίποδα της πολιτικής της Ε.Ε.,  των κυβερνήσεων και όλων αυτών που βαδίζουν στις ράγες της, που επιλεκτικά προβάλουν κάποιες μορφές βίας, φωτίζοντας το << δέντρο >> για να κρύψουν το << δάσος >> της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών.

Είναι φανερό ότι σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, που γενικεύεται ο φόβος, η ανασφάλεια για την υγεία του λαού, ξεπροβάλουν ακόμα πιο αποκρουστικά τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας: ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, ο εγωΐστικός τρόπος ζωής και σκέψης σκίζουν ακόμα πιο βαθιά τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων , τις οικογενειακές σχέσεις. Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι απαράδεκτες και καταδικαστέες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, τον βιασμό ακόμα και τις δολοφονίες γυναικών.

ΟΗΕ, Ε.Ε., κυβερνήσεις αξιοποιούν την 25η Νοέμβρη, ως μια ιδανική βιτρίνα,  για να δείξουν δήθεν την <<ευαισθησία >> τους και το << ενδιαφέρον >>τους για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους , κρύβουν την πραγματικότητα που ζούν οι γυναίκες, την ασύστολη βία που υφίστανται καθημερινά οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι νέες μητέρες.

Η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική- λεκτική-ψυχολογική σεξουαλική κακοποίηση.

Βία είναι το τσάκισμα της οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας.

Βία είναι:

 • η αύξηση της γυναικείας ανεργίας ο εκμηδενισμός του εισοδήματός μας στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας
 • μας αναγκάζουν να χρυσοπληρώνουμε την ιδιωτική υγεία για την πρόληψη, την θεραπεία, τα φάρμακα, τον προγεννητικό έλεγχο αφού το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αποδεκατισμένο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και τώρα ξανά μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου.
 • η νέα βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα( 10ωρη δουλειά, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κλπ)
 • ο περιορισμός, με κάθε τρόπο, της συλλογικής και συνδικαλιστικής μας δράσης
 • ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προσφυγιά

Μας καλούν να σπάσουμε την σιωπή μας για την ενδοοικογενειακή βία αλλά να μην βγάλουμε άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τις ζωές μας, να μην πούμε κουβέντα για την εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά μας.

Γι’αυτό δεν μένουμε στην επιφάνεια αυτού του σύνθετου κοινωνικού ζητήματος , της βίας κατά των γυναικών. Αποκαλύπτουμε τα πραγματικά εμπόδια που βρίσκει μπροστά της η άνεργη , η εργαζόμενη, η νέα μητέρα, η αγρότισσα, η αυτοαπασχολούμενη. Πρόκειται για την πολιτική που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας ως <<κόστος>> για το κράτος και << όφελος>> για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόκειται για την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που:

 • Δεν εξασφαλίζει δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν ολόπλευρα τις γυναίκες θύματα βίας.
 • Στερεί από την γυναίκα το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, στο σταθερό ωράριο, στον ελεύθερο χρόνο.
 • Μετατρέπει την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
 • Δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για απολύσεις εγκύων και εργαζόμενων μητέρων, για εκβιασμούς, για μειώσεις μισθών, για ωράρια λάστιχο μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

       ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ

Δεν ανεχόμαστε να μιλούν για εξάλειψη της βίας οι ίδιοι που έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

Δεν ανεχόμαστε την υποκρισία όσων αποδυνάμωσαν την προστασία των γυναικών από την

σεξουαλική παρενόχληση από εργοδότες με τις απαράδεκτες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από την

κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιούνται από την ΝΔ.

Σήμερα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε ζωή με δικαιώματα και να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες μας, δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα. Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας. Το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η καλύτερη << ασπίδα προστασίας >> της γυναίκας για να βρεί τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

 • Μέτρα στήριξης των ανέργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεικές και πολύτεκνες οικογένειες,
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, ΣΣΕ, πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας

χωρίς όρους και προυποθέσεις.

 • Κρατική χρηματοδότηση για την λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και  υποδομών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για την στήριξη των κακοποιημένων γυναικών.
 • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα: Αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν απο τον ανεμοστρόβιλο

02/02/2023, 10:53 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην “Ανάπτυξη Τώρα” του Γιώργου Νίτσα η Ελένη Φλουρή

02/02/2023, 10:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ΑΚΤΙΟ ΜΑΡΙΝΑ ζητά προσωπικό για πλήρη απασχόληση

02/02/2023, 10:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Θωμά Αϊδώνη

31/01/2023, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση ενημέρωσης στο Δήμο Πρέβεζας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος  2021-2027»

31/01/2023, 4:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Στη δημοπρασία του έργου “Διαμόρφωσης περιοχής Φόρου” προϋπολογισμού 1.080.000,00€ προχώρησε ο Δήμος

31/01/2023, 4:45 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites