Οι θέσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη “Λάκκα Σουλίου”

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις στις 4 και στις 30 Οκτωβρίου με μοναδικό θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη “Λάκκα Σουλίου”, κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω κείμενο-απόφαση, που είναι ένα γενικό πλαίσιο αρχών, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά για την διαχείριση της αιολικής ενέργειας στην χώρα μας γενικότερα: 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι εντελώς απαραίτητες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η εγκατάσταση σταθμών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ (υδραυλική, ηλιακή, βιομάζα), μπορεί να περιορίσει ή και να υποβαθμίσει τους πόρους που είναι απαραίτητοι για τη γεωργία (έδαφος, νερό), ενώ η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως, για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Σε κάθε περίπτωση, για να αυξηθεί ουσιαστικά και να είναι πιο αξιόπιστη η συμβολή της αιολικής ενέργειας στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, απαιτείται η ωρίμανση της τεχνολογίας αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.
 Οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται με βάση το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ) που ισχύει από το 2008. Αυτό όμως το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι προβληματικό, κυρίως γιατί δεν προστατεύει επαρκώς τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τις καταγγελίες επιστημόνων, οργανώσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ελληνικές Αρχές παραδέχονται ότι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, λόγω του εθνικού του χαρακτήρα, δεν λαμβάνει υπόψη του τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο και επίσης, ότι δεν εκτιμώνται οι σωρευτικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών σε μία περιοχή.
 Στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχουν κριθεί ελλιπείς και ανεπαρκείς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για άλλα έργα οι ΜΠΕ δεν έχουν αποσταλεί στην ΕΕ, ακόμα και μετά από έγγραφα αιτήματα. Μετά από αυτά εντείνονται και οι αντιδράσεις των κατοίκων, σχεδόν, σε όλες τις περιοχές της χώρας που πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αποτελώντας ένα ακόμα κρίσιμο παράγοντα για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.
 Προτείνουμε:
  •  Τη διακοπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέχρι την επείγουσα αναθεώρηση του ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ. Να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε τοπικό επίπεδο και οι σωρευτικές επιπτώσεις τους, ώστε προστατεύεται επαρκώς η πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητα της χώρας μας.
  •  Την έγκαιρη δημόσια ανάρτηση των ΜΠΕ για ουσιαστική διαβούλευση και κριτική από τις τοπικές κοινότητες, τους επιστημονικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
  •  Τη διασφάλιση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος με το πέρας του χρόνου λειτουργίας των ανεμογεννητριών και της διαχείρισης των εξαρτημάτων τους και ειδικά των πτερυγίων.
  •  Την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα.
  •  Την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, η οποία με τις σημερινές συνθήκες διευρύνεται ραγδαία. Παροχή ξεκάθαρων κινήτρων στους κατοίκους περιοχών εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
  •  Ουσιαστική στήριξη του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, με έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, χρηματοδότηση και προτεραιότητα στα τοπικά έργα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΗΣ                                                    ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΜΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites