Κώστας Μπάρκας: “Ανάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας, χωρίς παροχές απολύτου αναπηρίας”

Την κραυγή αγωνίας των αναπήρων μεταφέρει με Ερώτηση, που κατάθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από σωρεία καταγγελιών από άτομα με αναπηρία, που αναδεικνύουν τα τραγικά προβλήματα στην έκδοση των παροχών απολύτου αναπηρίας από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (ΕΦΚΑ). Με την ερώτησή του ο κ. Μπάρκας αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον ΕΦΚΑ και τη σύνδεσή του με τα περιφερειακά υποκαταστήματα. Πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στις παροχές απολύτου αναπηρίας σε άμεσα ασφαλισμένους, που επιχειρούν να πάρουν πρώτη φορά πιστοποίηση αναπηρίας.

Ειδικότερα,  σε δικαιούχους που έχουν κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά από τα περιφερειακά υποκαταστήματα στη Κεντρική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ, η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών, που οφείλει να εισαχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται η δικαιούμενη παροχή και οι ανάπηροι να παραμένουν ακάλυπτοι, άγνωστο μέχρι πότε.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, τονίζει στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας, η «πολυπόθητη» έγκριση της παροχής απολύτου αναπηρίας περιορίζεται στην καταβολή μόνο της πρώτης δόσης στους δικαιούχους και όχι των συνολικών παροχών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, όπως ο Νόμος ορίζει. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, είναι η ανατροπή του προγραμματισμού ιατρικών πράξεων, στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των δικαιούχων αναπήρων, που αναμένουν αυτή τη βοήθεια από την πολιτεία, ως ανάσα ανακούφισης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, στον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν.   

 

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:  

 

Αθήνα, 11/11/2021

 

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Aνάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας,

χωρίς παροχές απολύτου αναπηρίας,  τις οποίες δικαιούνται»

 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει σωρεία καταγγελιών από άτομα με αναπηρία, που αναδεικνύουν τραγικά προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία σχετίζονται με την έκδοση των παροχών απολύτου αναπηρίας. Πρόβλημα υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τη σύνδεσή του με τα περιφερειακά υποκαταστήματα. Πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στις παροχές απολύτου αναπηρίας σε άμεσα ασφαλισμένους, που επιχειρούν να πάρουν πρώτη φορά πιστοποίηση αναπηρίας.

Ειδικότερα,  σε δικαιούχους που έχουν κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά από τα περιφερειακά υποκαταστήματα του φορέα στη κεντρική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών που οφείλει να εισαχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται η δικαιούμενη παροχή και οι ανάπηροι να παραμένουν ακάλυπτοι, άγνωστο μέχρι πότε.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις η «πολυπόθητη» έγκριση της παροχής απολύτου αναπηρίας περιορίζεται στην καταβολή μόνο της πρώτης δόσης στους δικαιούχους και όχι των συνολικών παροχών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, όπως ο Νόμος ορίζει. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, είναι η ανατροπή του προγραμματισμού ιατρικών πράξεων, στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των δικαιούχων αναπήρων, που αναμένουν αυτή τη βοήθεια από την πολιτεία, ως ανάσα ανακούφισης στον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν.    

Επειδή, οι ανάπηροι αποτελούν εξ ορισμού τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν άμεσης βοήθειας από την πολιτεία,

Επειδή, για πολλούς, κυρίως, υπερήλικες δικαιούχους οι παροχές αυτές αποτελούν σημαντική βοήθεια αξιοπρεπούς διαβίωσης,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

– Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, πρώτον, για την άμεση διεκπεραίωση των παροχών απολύτου αναπηρίας σε άμεσα ασφαλισμένους που έχουν συσσωρευτεί στον ΕΦΚΑ; Δεύτερον, για την αποκατάσταση στα προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΦΚΑ για την εξολοκλήρου και όχι μερικώς απόδοση των παροχών απολύτου αναπηρίας, ώστε οι προβλεπόμενες διαδικασίες να γίνονται απρόσκοπτα στους καθορισμένους χρόνους;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπάρκας

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα: Αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν απο τον ανεμοστρόβιλο

02/02/2023, 10:53 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην “Ανάπτυξη Τώρα” του Γιώργου Νίτσα η Ελένη Φλουρή

02/02/2023, 10:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ΑΚΤΙΟ ΜΑΡΙΝΑ ζητά προσωπικό για πλήρη απασχόληση

02/02/2023, 10:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Θωμά Αϊδώνη

31/01/2023, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση ενημέρωσης στο Δήμο Πρέβεζας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος  2021-2027»

31/01/2023, 4:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Στη δημοπρασία του έργου “Διαμόρφωσης περιοχής Φόρου” προϋπολογισμού 1.080.000,00€ προχώρησε ο Δήμος

31/01/2023, 4:45 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites