Στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 11.00, υπό την προεδρία του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και χιονοπτώσεις εν όψει της χειμερινής περιόδου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την παρουσία τους αλλά κυρίως για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι στις προηγούμενες βροχές που ήταν αρκετά έντονες η περιοχής μας δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα και αναφέρθηκε στην υψηλή ετοιμότητα που υπάρχει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. “Ότι και να κάνουμε όλοι μας, δυστυχώς οι υποδομές δεν είναι αυτές που έχουν κατασκευαστεί για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή-Μέσα σε μισή ώρα βρέχει το νερό ενός μήνα!” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Στράτος Ιωάννου που δεν απέκλεισε πιθανά μελλοντικά προβλήματα, καθώς όπως υπογράμμισε οι υποδομές που υπάρχουν έχουν σχεδιαστεί προ της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια πλήττουν όλο και πιο συχνά τη χώρα μας. “Να είμαστε όλοι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, δήμοι, περιφέρεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται καλύτερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα” σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Πρέβεζας και τόνισε πως η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένους καθαρισμούς σε ρέματα και ποταμούς και αποστραγγιστικούς αύλακες προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα στον Αχέροντα έχει γίνει εντατική δουλειά καθαρισμού όλο το καλοκαίρι, αλλά και ενίσχυση των αναχωμάτων, όπως επίσης έχει καθαριστεί ο Λούρος, ο Καρυδάς και ο Αρέθωνας.
Στράτος Ιωάννου : Ότι πιο σημαντικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και στην Ελλάδα η άσκηση που πραγματοποίησε στο Στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στην εντυπωσιακή διασωστική άσκηση που πραγματοποίησε στο Στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας, την 5η ΕΜΑΚ και το Πυροσβεστικό σώμα, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος ERMIS (Earthquake Disasters Management Integrated System). Σημείωσε δε ότι επρόκειτο για μια εξαιρετική άσκηση, όχι μόνο σε επίπεδο Ηπείρου αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας γιατί όπως είπε είναι μια ομάδα παρούσα, ενεργή που ανιδιοτελώς βοηθάει όπου χρειάζεται.
Δημήτρης Σκανδάλης : Είχαμε προβλήματα με διακοπές ρεύματος. Τέτοια πράγματα στο Νοσοκομείο δεν επιτρέπονται γιατί ανά πάσα στιγμή γίνονται χειρουργεία ή δεχόμαστε περιστατικά.
Στην δική του τοποθέτηση ο διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Δημήτρης Σκανδάλης συμφώνησε με τις παρατηρήσεις του Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με την κλιματική αλλαγή αφού όπως είπε “Από μια χώρα με εύκρατο κλίμα, τείνουμε να γίνουμε μια χώρα με τροπικό κλίμα και τα φαινόμενα να εναλλάσσονται με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στο παρελθόν” και πρόσθεσε “Αυτό υποχρεώνει το Νοσοκομείο σε δύο πράγματα. Πρώτον στο να διασφαλίσει την συνεχόμενη λειτουργία του. Τα προβλήματα τα οποία εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η διαχείριση της ενέργειας. Είχαμε προβλήματα με διακοπές. Τέτοια πράγματα στο Νοσοκομείο δεν επιτρέπονται γιατί ανά πάσα στιγμή γίνονται χειρουργεία ή δεχόμαστε περιστατικά. Για το λόγο αυτό κάνουμε αρχικά συντηρήσεις των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Δηλαδή, της γεννήτριας μας . Μάλιστα για πρώτη φορά θα συνδέσουμε πλέον και δεύτερη γεννήτρια για να είμαστε εξασφαλισμένοι με αυτό το θέμα. Άλλο ένα ζήτημα είναι οι επικοινωνίες μας. Το Νοσοκομείο πρέπει να είναι κόμβος τηλεπικοινωνιών δηλαδή πρέπει να είναι συνδεδεμένο με όλους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει στα περιστατικά του. Τρίτο ζήτημα και σπουδαιότερο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε περιστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα περιστατικά που δεχόμαστε εκτός από πνιγμούς είναι περιστατικά ορθοπεδικά. Εκεί έχουμε ένα ζήτημα με έναν από τους κορυφαίους γιατρούς μας και σπεύδουμε αυτή τη στιγμή να ζητήσουμε επικουρικό προσωπικό για να μπορέσουμε να καλύψουμε πλήρως και όλες τις ημέρες, χωρίς να χάσουμε δευτερόλεπτο. Ταυτόχρονα στελεχώνουμε με επιπλέον επικουρικό προσωπικό και την χειρουργική. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τα επιχειρησιακά μας σχέδια σαν Νοσοκομείο είμαστε όσο μπορούμε στο επίπεδο που θέλουμε. Ότι χρειαστείτε όμως σαν πολιτική προστασία είμαστε διατεθειμένοι να υπερβούμε και τις αρμοδιότητες μας. Να συνδράμουμε “.
Κωνσταντίνος Σιώρος : Δεν ξέρουμε τι θα κληθούμε αντιμετωπίσουμε το φετινό χειμώνα
Στην κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας κ. Κωνσταντίνος Σιώρος ο οποίος από την πλευρά υπογράμμισε πως το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας “Ξενοκράτης” το οποίο συντάχθηκε το 2003 και αναθεωρήθηκε το 2006, ίσως να μην καλύπτει να νέα κλιματικά δεδομένα και να χρειαστεί να εκπονηθούν νέα σχέδια σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα καθώς όπως τόνισε ήδη φέτος η χώρα αντιμετώπισε το ακραίο καιρικό φαινόμενο ενός παρατεταμένου καύσωνα και πως το χειμώνα δεν γνωρίζουμε τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Ο συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δημήτριος Κοντογιάννης, ανέφερε πως ο Νομός Πρέβεζας παρουσίασε μία πολύ καλή εικόνα κατά την αντιπυρική περίοδο, παρότι έχει έναν σημαντικό βαθμό δυσκολίας που είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών που δέχεται την καλοκαιρινή περίοδο. “Όπως καταλαβαίνετε είναι άλλο το αντίκτυπο σε μια τουριστική περιοχή αν γίνει μια πυρκαγιά, αν γίνει μια καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και με την πλημμύρα. Υπάρχουν ένα σωρό κτιριακές υποδομές, ξενοδοχειακές υποδομές, δωμάτια και διάφορα άλλα. Μια πλημμύρα θα πλήξει και την εικόνα της περιοχής που όλοι αγαπάμε και όλοι ερχόμαστε στην Πρέβεζα” σημείωσε ο κ. Κοντογιάννης.
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Πρέβεζας κατά την τοποθέτηση του εστίασε την προσοχή του στις περιοχές που κατά το παρελθόν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τον κ. Μικρούλη αυτές είναι η Δημοτική Ενότητα Λούρου, η Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, η Δημοτική Ενότητα Φαναρίου λόγω του Αχέροντα, η πόλη της Πάργας, η Τοπική Κοινότητα Τύριας και η Νέα Κερασούντα, ενώ δεν ξέχασε να αναφέρει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικίες συμπολιτών μας επί των Οδών Σαπφούς και Επτανήσου εντός του Δήμου Πρέβεζας, όπου κάθε χρόνο όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση πλημμυρίζουν δύο συγκεκριμένα σπίτια.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των Διοικητών των Π.Υ Πρέβεζας, Πάργας και Φιλιππιάδας.
Στην συνεδρίαση πήραν μέρος ο κ. Δ. Μπούσιος Αντιδήμαρχος Δ. Πάργας, ο κ. Δ. Κοντογιάννης Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Ηπ./ Δυτ. Μακ. & Νήσων, ο κ. Ν. Παππάς Πρ/νος Τμ. Πολιτικής Προστασίας Πρέβεζας, ο κ. Κων/νος Σιώρος Δ/ντης της Δ/νσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ο κ. Δ. Τσουμάνης από το Γρ. Δ/τικης Υποστ. ΠΕ.ΠΥ.Δ Ηπείρου, ο κ. Αθ. Μικρούλης Δ/της Π.Υ. Ν. Πρέβεζας, ο κ. Γ. Γκούμας Δ/της Π.Υ. Πρέβεζας, ο κ. κ. Β. Γιάννος Δ/της της Π.Υ. Πάργας, ο κ. Ευ. Μπαλατσός Δ/της της Π.Υ. Φιλιππιάδας, ο κ. Κωστούρος Αργύριος Δ/της MY FOB/ΑΚΤΙΟΥ, ο κ. Γ. Γκαρτζονίκας Δ/ντης Επιχειρήσεων MY FOB ΑΚΤΙΟΥ, ο κ. Κων/νος Σούγκας Υπολ/χης Λιμεναρχείου Πρέβεζας, ο κ. Π. Παπαδόπουλος Δ/της ΚΛΗ/Β΄ Λ/Τ Πάργας, ο κ. Δ. Σκανδάλης Δ/της Νοσοκομείου Πρέβεζας, η κα Ε. Δρόσου από την Τ.Υ. Νοσοκομείου Πρέβεζας, η κα Ελένη Αθανασούλα Δ/ντρια της Δ/νσης Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας, η κα Μέγα Αλεξάνδρα από την Εγνατία Οδό Α.Ε.- Διαχείριση Υποθ/σιας Σήραγγας Ακτίου- Πρέβεζας, ο κ. Γ. Μπιγέρης από την ΑΚΤΩΡ Α.Ε.- Αναδ. Συντήρησης Λειτουρ. Υποθ/σιας Σήραγγας, από τις εθελοντικές οργανώσεις ο κ. Β. Ράπτης Πρόεδρος ΛΕΚ Πρέβεζας, η κα Δήμητρα Ευθυμίου, Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Ε.Δ. Καναλακίου.