Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας) αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ήταν το μοναδικό θέμα της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Παναγιώτης Λελοβίτης πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο μέλλον”.
“Ήταν εξαιρετικά ανεπίκαιρο για το Πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας, το βίντεο που είδαμε την προηγούμενη φορά. Γιατί εκεί οι φοιτητές και ο πρόεδρος της σχολής προκαλούσαν και προσκαλούσαν τους φοιτητές να μείνουν εδώ, ενώ ήδη είχε παρθεί μία απόφαση να φύγουν από εδώ. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι σε μία εξαιρετικά κομβική στιγμή. Κομβική στιγμή και για την πόλη γιατί το Πανεπιστημιακό τμήμα σημαίνει πολλά, κομβική στιγμή και για το ίδιο το Πανεπιστημιακό τμήμα. Έχουμε λοιπόν αυτή την απόφαση για πρόθεση μεταφοράς στα Γιάννενα. Είναι μία απόφαση κεραυνός εν αιθρία φίλες και φίλοι; Ξαφνιαστήκαμε όλοι τόσο πολύ; νομίζω πως όχι. Νομίζω ότι αρκετοί από μας το περιμέναμε. Και γι’ αυτή τη συνθήκη υπάρχουν κάποιες ευθύνες. Καταλαβαίνω την αγωνία ορισμένων να τις αποκρύψουν. Πάμε στις πολιτικές του υπουργείου παιδείας. Πριν ακόμα από την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προχώρησε στην αναστολή 37 πανεπιστημιακών τμημάτων. Μέσα στην προηγούμενη χρονιά, 4 μήνες πριν τις εξετάσεις αποφασίζει- και μάλιστα χρονιά με τηλεκπαίδευση- να θεσπίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Είχαμε μιλήσει για τον κίνδυνο αφανισμού των Περιφερειακών τμημάτων. Η κ. Κεραμέως εξίσωσε τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολλεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Στην Πρέβεζα, είχαμε μόλις 78 εισακτέους. Τα τελευταία χρόνια είχαμε πάνω από 200, ο αριθμός δε των εισακτέων είναι 230, μιλάμε δηλαδή για περίπου 160 θέσεις κενές. Μιλάμε για ξαφνικό θάνατο και για το δικό μας Πανεπιστημιακό τμήμα, αλλά και για άλλα σε όλη την Ελλάδα. Δεν φταίει μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, υπάρχουν και διαχρονικές ευθύνες. Η χαμηλή ζήτηση της Πανεπιστημιακής σχολής στην Πρέβεζα, έχει αιτιάσεις, γιατί είναι ένα και μόνο αποκομμένο πανεπιστημιακό τμήμα.” υπογράμμισε ο κ. Λελοβίτης εξηγώντας ότι τα Περιφερειακά τμήματα που είναι μόνα τους ανά περιοχές της χώρας έχουν προβλήματα, “φυτοζωούν” είπε συγκεκριμένα.
Επισήμανε την αναγκαία προϋπόθεση να υπάρξει ένα δεύτερο Πανεπιστημιακό τμήμα στην Πρέβεζα. Αναφέρθηκε επίσης σε διετή προγράμματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το Πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας. Ο κ. λελοβίτης μίλησε και για έλλειμα φοιτητικής μέριμνας που είναι η εστία, που είναι η λέσχη, οι συγκοινωνίες εντός νομού, αλλά και η διασύνδεση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της περιοχής.
Ο κ. Λελοβίτης έβαλε και το ζήτημα της ελάχιστης διασύνδεσης του Πανεπιστημιακού τμήματος με την πόλη της Πρέβεζας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν κοινά στέκια, δεν υπήρχε κάποιος χώρος είτε από τον δήμο είτε από την περιφέρεια που να μπορούν οι φοιτητές να έχουν το χώρο τους. Σε ότι αφορά την πρότασή του ο Παναγιώτης Λελοβίτης, αναφέρθηκε στις υλικοτεχνικές υποδομές, στη διασύνδεση της πόλης με τους φοιτητές και μία πόλη που δεν θα τους στοιχίζει ακριβά.