Η Μάρθα Βούρτση στο Ψαθάκι : Μια αναμενόμενη απόφαση για το Τμήμα Χρηματοποικονομίας

του Ευάγγελου Αυδίκου

Να πω ότι με ξάφνιασε η απόφαση για το αίτημα της συνέλευσης του Τμήματος Χρηματοοικονομίας να μεταφερθεί στα Γιάννινα , θα ήταν ψέμα. Από τον Απρίλιο-Μάιο είχα δημοσιοποιήσει τις ανησυχίες μου με κείμενο που δημοσιεύτηκε στους τοπικούς ηλεκτρονικούς ιστοτόπους.

    Από την πλευρά των τοπικών αρχόντων ουδεμία αντίδραση. Ουδείς ανησύχησε εκτός από ελάχιστες ανησυχούσες συνειδήσεις. Οι λεγόμενοι θεσμικοί παράγοντες δεν έχουν μάθει να προβλέπουν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα. Πολύ περισσότερο όταν η πρωτοβουλία δεν προέρχεται από αυτούς.

    Η απόφαση του Τμήματος ήταν προκαθορισμένη. Η αιτιολόγηση της απόφασής τους μου θυμίζει το κλάμα της συμπαθούς πρωταγωνίστριας στις ταινίες του 1960, που επιζητούσε τη συμπάθεια των θεατών για το δράμα της. Δεν τους τιμά ως ανήκοντες πλέον στην ανώτατη εκπαίδευση. Όφειλαν να είναι σαφείς απέναντι στην τοπική κοινωνία, που τους αγκάλιασε. Ο πανεπιστημιακός είναι οπαδός της λογικής, εξηγεί τα επιχειρήματά του και αναλαμβάνει την ευθύνη της απόφασης. Δεν προσφεύγει σε συναισθηματισμούς. Δεν υπαινίσσεται ευθύνη άλλων.  

     Δυστυχώς οι διδάσκοντες/ουσες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Όχι για την απόφαση που πήραν. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Φαίνεται ότι είχαν υπόψη τους το ανάλογο αίτημα του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου  Πατρών που  από την αρχή της λειτουργίας τους εγκαταστάθηκε για πολλά χρόνια στο Αγρίνιο, ώσπου τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν τη μεταφορά τους στην Πάτρα. Το αίτημά τους εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο. Ομολογήθηκε , σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι προηγήθηκε μακρόχρονη προετοιμασία και συνεννόηση ώστε το αίτημά τους να γίνει αποδεκτό.Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Το Τμήμα ένιωθε ασφυκτικά στο Αγρίνιο και ήθελαν να βρεθούν σε μια πανεπιστημιούπολη.

   Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη στο Ψαθάκι. Η σκέψη για μεταφορά στα Γιάννινα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Χρειάζεται χρόνος να κυοφορηθεί.  Δεν μπορώ να συμπάσχω μαζί τους. Ούτε με συγκινεί η επίκληση του κινδύνου να κλείσει το Τμήμα. Καλό είναι να αφήσουν τα σπαραξικάρδια και να υποστηρίξουν την απόφασή τους με επιχειρήματα, όπως ταιριάζει σε πανεπιστημιακό τμήμα.

    Στην πόλη μας πολλοί άρχισαν να πυροβολούν προς διάφορες κατευθύνσεις. Φταίει ο ένας , φταίει ο άλλος, φταίει και ο Χατζηπετρής. Πάνω απ’ όλα η ευθύνη είναι της πόλης. Των Δημοτικών Αρχών που δεν κατανόησε (αν) τον κίνδυνο τυρβάζοντας περί άλλα. Επέλεξαν, παρασυρμένοι από τη ραστώνη του καλοκαιριού, να τιτιβίζουν σαν τα τζιτζίκια.

    Μπορεί να ξενίσει αλλά πλέον είναι ώρα όλοι να  αναλάβουν την ευθύνη τους. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με μεθοδευμένα βήματα. Πρώτα απ’ όλα με την ανωτατοποίηση και την αδρανοποίηση ηγετικών πολιτικών παραγόντων (π.χ. Ε. Τσακαλώτος) με την απονομή διαφόρων τιμών. Οι τοπικοί άρχοντες συμφώνησαν με την ανωτατοποίηση του Τμήματος. Δεν ήξεραν ότι ήταν  το πρώτο βήμα για να βγάλει η πόλη τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια;  Νόμισε ναρκισσιστικά ότι θα ανέβαινε η πόλη με την ανωτατοποίηση; Δεν ήταν ευχαριστημένη η πόλη που πρόσφερε τόσους λογιστές στην αγορά; Θα μπορούσε η πόλη να αναδειχθεί σε κέντρο τμημάτων ανώτερης εκπαίδευσης. Η μαγιά υπήρχε: η Ναυτική Ακαδημία και το Τμήμα Χρηματοοοικονομίας.

 Δεν μπορούσε να σκεφτεί η πόλη ότι η ανωτατοποίηση ήταν   το πρώτο βήμα για το φευγιό του Τμήματος. Η πόλη, με την αδιαφορία της, προσέφερε το φορτηγό για τη μεταφορά στην έδρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η απόφαση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση έδωσε το πρόσχημα. Δεν απαλλάσσεται η υπουργός  για τη συγκεκριμένη απόφαση που πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δικαίωμα στη μάθηση που ιδιωτικοποιείται και χαρίζεται στα κολλέγια. 

   Είναι η ώρα που όλοι θα μπουν στο ζύγι των πολιτών της Πρέβεζας. Από τη μια όσοι και όσες ανησυχούν για το μέλλον της πόλης. Και από την άλλη όσοι αδιαφορούν, πλήττουν την πόλη: Τα μέλη του Τμήματος της Οικονομίας, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Υπουργείο Παιδείας με την τωρινή ηγεσία του.

  Οι Δημοτικές Αρχές, η περιφέρεια, οι τοπικοί βουλευτές, τα κόμματα, οι παραγωγικοί φορείς  με ποιους θα ταχθούν; Οι Πρεβεζάνοι της διασποράς ενδιαφέρονται μόνο για την καλοκαιρινή Πρέβεζα;

    Καιρός οι πολίτες να σηκώσουν τα μανίκια. Ήρθε όλοι να μπουν στο ζύγι.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites