Πρέβεζα : Οι Θείες λειτουργίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου για την εβδομάδα 5 εως 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 

ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (5-11 ΣΕΠ. 2021) 

Στην εβδομάδα μπροστά μας (5-11 Σεπ. 2021) δεσπόζει η μεγάλη εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου θα τελεσθούν οι εξής λειτουργίες:

  • Την Κυριακή (ΙΑ΄ Ματθαίου), 5-9-2021, εορτή του προφήτου Ζαχαρία, πατρός Ιωάννου του Προδρόμου, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία. 
  • Τη Δευτέρα,, 6-9-2021, ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του αρχιστρατήγου Μιχαήλ, ώρα 7.00-9.30 π. μ.. Θεία Λειτουργία. 
  • Την Τετάρτη, 8-9-2021, εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώρα 7.00-9.45 π. μ., Θεία Λειτουργία. 
  • Την Πέμπτη, 9-9-2021, Σύναξη των αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία. 
  • Το Σάββατο, 11-9-2021, εορτή του αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και ημέρα των κεκοιμημένων, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία. 
  • Κάθε απόγευμα, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί. 

Η Γέννηση της Παναγίας θεωρήθηκε γεγονός με πανανθρώπινη σημασία, χαρά για όλο τον κόσμο. «Η παγκόσμιος χαρά εκ των δικαίων ανέτειλεν ημίν, εξ Ιωακείμ και της Άννης, η πανύμνητος Παρθένος». Μπροστά της υποκλίθηκαν ο ουρανός και η γη. Άγγελοι και άνθρωποι. Αυτήν κυοφορούσαν όλες οι ανθρώπινες γενιές μέσα από την μακρά αλυσίδα των δικαίων, των κατά σάρκα προγόνων του Χριστού. Είναι «ράβδος εκ της ρίζης Ιεσσαί», βλαστός από την ευλογημένη ρίζα του οίκου του Δαυΐδ, «εκ σπέρματος Δαυΐδ». 

Αν ο Θεός πρόσφερε στο ανθρώπινο γένος το τέλειο δώρο, τον μονογενή του Υιό, οι άνθρωποι αντιπρόσφεραν στον Θεό το επίσης τέλειο δώρο, Μητέρα Παρθένο για τον Υιό του. Ο Ιωακείμ και η Άννα ξεπέρασαν όλους τους άλλους γεννήτορες, διότι γέννησαν «την της κτίσεως πάσης υπερέχουσαν». Η εξαιρετική της καθαρότητα έκανε τον Θεό να την προσέξει. Να την εκλέξει ως μητέρα του Χριστού. Γι’ αυτό και την προόρισε εξαρχής για τον σκοπό αυτό. Αυτή ήταν η αρχαία, αληθινή βουλή του Υψίστου, το προαιώνιο σχέδιό του, που σε δεδομένη χρονική στιγμή ο αρχάγγελος Γαβριήλ το αποκάλυψε στην Παρθένο. 

Θα ρωτήσει κανείς: Ο Θεός έχει προορίσει εξαρχής την πορεία του κάθε ανθρώπου; Καθόρισε το πεπρωμένο του και ο άνθρωπος ακολουθεί αναγκαστικά ό,τι είναι «γραμμένο» γι’ αυτόν; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι! Δεν ισχύει ο απόλυτος προορισμός. 

Ο άνθρωπος έχει λάβει το «κατ’ εικόνα Θεού». Το βασικό στοιχείο του «κατ’ εικόνα» είναι η ελευθερία. Ο άνθρωπος λοιπόν χαράζει ελεύθερα την πορεία του. Επιλέγει μόνος του το καλό ή το κακό. Αν ο Θεός τού αφαιρέσει την ελευθερία, ο άνθρωπος παύει να είναι εικόνα του Θεού, δεν μοιάζει πια στον Θεό που είναι ελεύθερος και ενεργεί πάντα κατά βούλησιν, αφού τίποτε, έξω ή πάνω απ’ τον Θεό, δεν τον αναγκάζει να ενεργήσει παρά τη θέλησή του. 

Τί σημαίνει λοιπόν ότι ο Θεός προόρισε προαιωνίως την Παρθένο για Μητέρα του; Και τον καθένα μας για το α΄ ή β΄ έργο; Σημαίνει ότι ο Θεός προγνωρίζει τα πάντα. Και γνωρίζοντας ποια θα είναι η πορεία του καθενός, σχεδιάζει εκ των προτέρων, ορίζει ποιος ρόλος από τα υπερφυή του σχέδια ταιριάζει στον καθένα μας. Γνωρίζοντας την ασύγκριτη προσωπικότητα της Παρθένου, την προόρισε (σκέφτηκε δηλ. να την προτείνει) για Μητέρα του Υιού του. 

Ο άνθρωπος όμως δεν δεσμεύεται να ενεργήσει κατά το σχέδιο του Θεού. Έχει δικαίωμα να αρνηθεί. Έτσι τα σχέδια του Θεού για μας μεταβάλλονται ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει αυστηρά προκαθορισμένο σχέδιο του Θεού για μας. Προκύπτει από τη συνεργασία της δικής μας ελευθερίας και της Χάρης του Θεού. Ο Γαβριήλ έφερε πρόταση και όχι απόφαση του Θεού στην Παναγία. Και περίμενε ταπεινά να ακούσει το ναι ή το όχι της σ’ αυτήν. 

Η πρόγνωση του Θεού δεν μας αναγκάζει σε τίποτε. Δεν καθορίζει αυτή τις ενέργειές μας, αλλά οι ενέργειές μας καθορίζουν την πρόγνωση του Θεού. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο 1 ο ΓΕΛ του Δήμου Πρέβεζας

30/01/2024, 1:04 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites