Πρέβεζα : Με φόντο τον ιερό βράχο του Ζαλόγγου η επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

Στα πλαίσια των Περιφερειακών Επετειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021) το πρωΐ της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, ετελέσθη το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στο τέλος Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Σουλιωτισσών που έπεσαν από το βράχο του Ζαλόγγου (1803).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 7.00 μ.μ., στον εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Ζάλογγο Χοροστάσι Λευτεριάς και Θυσίας». Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος  εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

  Στην εκδήλωση ύμνους απέδωσε ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως «Chorus Nicopolitanus» υπό την διεύθυνση του κ. Μιχάλη Ζάμπα.

Εν συνεχεία ακολούθησε ομιλία του κ. Σπυρίδωνος Σκλαβενίτη, δρος Ιστορίας, με θέμα: «Το Ζάλογγο και τα άλλα Ζάλογγα. Τόποι αυτοθυσίας και Ελευθερίας», ο οποίος  μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Ζάλογγο και η ηρωική αυτοθυσία των Σουλιωτισσών συγκαταλέγεται στη χορεία των γνωστότερων γεγονότων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ενώ ο τόπος που αυτή συντελέστηκε αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπωνύμια του νομού Πρέβεζας, καθώς έχει συνδυαστεί με τον ομώνυμο χορό και τις Σουλιώτισσες».

 

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Απέναντι λοιπόν στην υποδούλωσή τους και στον κίνδυνο ψυχοσωματικού βιασμού τους ή και μαρτυρικού θανάτου τους, οι γυναίκες αυτές αποφάσισαν να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της προσωπικότητάς και της αξιοπρέπειας τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών τους, επιλέγοντας οι ίδιες τον θάνατό τους και τον τρόπο που αυτός θα επερχόταν. Αυτός όμως δεν ήταν απλώς ένας έντιμος θάνατος. Ήταν η άλλη μορφή της Ελευθερίας που κινδύνευαν να στερηθούν. Γιατί εν τέλει, η θυσία τους τις αντάμειψε με αιώνια Ελευθερία και τις ανήγαγε σε σύμβολό της».

Στην συνέχεια της εκδήλωσης φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής και  η ορχήστρα του κ. Θοδωρή Γεωργόπουλου, απέδωσαν δημοτικά τραγούδια και το Σύνολο Μουσικής Δωματίου, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χλέτσιου απέδωσε παραλλαγές του Χορού του Ζαλόγγου.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την εκδήλωσε αναφέροντας ότι η θυσία των Σουλιωτισσών αποτελεί παράδειγμα θάρρους, τόλμης, γενναιοφροσύνης, αποφασιστικότητας, και ανδρείου φρονήματος. Σημείωσε συγκεκριμένα: «Υποκλινόμαστε στην αμετάθετη απόφαση να διασώσουν το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο, ως ανεπανάληπτης και μοναδικής εικόνας του Θεού, θυσιάζοντας τη ζωή για να βρεθούν στην αιωνιότητα με ψυχές καθαρές από μιαρές πράξεις βίας και εξανδραποδισμού και αδούλωτες σε τυράννους» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι: «Οι ηρωϊκές πράξεις ανδρών και γυναικών στον αγώνα της ελευθερίας φανερώνουν έναν κόσμο αξιών που ανυψώνεται πολύ πάνω από την συμφεροντολογική υλική πραγματικότητα της εποχής. Φανερώνουν την αξία ΑΝΘΡΩΠΟΣ».

Τέλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την περί Αυτόν  Ιερά Σύνοδο, τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους τοπικούς άρχοντες και φορείς αλλά και όσους παρευρέθησαν.  

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Μιχάλης Ζάμπας, Μουσικός, Πρωτοψάλτης και καθηγητής Παραδοσιακής Μουσικής  ενώ την παρουσίαση πραγματοποίησε ο κ. Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος – Δημοσιογράφος, Μουσικός Παραγωγός ΕΡΤ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων για αποφυγή και περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites