Ο κόσμος του Λεσπέρ, του Σπύρου Μπρίκου

Γράφει ο Κοσμάς Κοψάρης

Αναδημοσίευση από το λογοτεχνικό περιοδικό “Βακχικόν”

Διαβάζοντας κανείς “Το κύκνειο άσμα του αβραάμ λεσπέρ”, του Σπύρου Μπρίκου, έρχεται αντιμέτωπος με μια έξοχη πανδαισία ιδεολογικών συμβολικών αναφορών, βαθιά στηριγμένων σε μια προσωπική ποιητική μυθολογία. Κατασκευάζεται το πρότυπο του θετικού ήρωα σε μια ηρωική εποχή, η οποία παρόλο που υφίσταται κρίση εξακολουθεί να υφίσταται. Ο ήρωας, κατά το πρότυπο των λειτουργιών του Propp, γνωρίζει κάθε μορφής περιπέτεια που σηματοδοτεί την μετάβαση από το καλό στο κακό, από την πτώση στην αποκατάσταση.

Το δεδομένο είναι ότι μένει αλώβητος πάντα από οτιδήποτε απειλεί να αφανίσει τον αξιακό του κώδικα. Έχει το μοναδικό προνόμιο να περιδιαβαίνει τόπους, να αιωρείται μεταξύ ιστορικού και αχρονικού κόσμου, να πετυχαίνει την αναγωγή από το έργο στο λόγο. Αποκτά εκείνα τα χαρακτηριστικά του παλιού ανατολικού πολιτισμού που απηχούν μια βαθιά φιλοσοφική θεώρηση της ζωής, έχει την ικανότητα να διεισδύει στον συμπαντικό μεγάκοσμο, να ταξιδεύει ατέρμονα, αλλά, συνάμα, να είναι σταθερός στις αξίες, ιδέες και στα ιδανικά του.

Πασχίζει για την κατοχύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων, ανοικειώνεται από την ίδια του την ύπαρξη μονάχα όταν αντιλαμβάνεται ότι ζει σε έναν αλλότριο κόσμο, όπου δεσπόζει ο ατομικισμός, η πνευματική ναρκοθέτηση, η σαθρότητα του κοινωνικού μηχανισμού. Επιζητεί την αποκατάσταση της ηθικής τάξης, όπως αυτή ανακλάται στα συλλογικά κοινωνικά οράματα. Δεν τον φοβίζουν οι σκοτεινοί κόσμοι, γιατί γνωρίζει καλά ότι το φως της δικαιοσύνης είναι η μέγιστη αξία που πρέπει να εμφορείται κάθε άνθρωπος.

Διεκδικεί μια κοινωνία με θετικό πρόσημο, πιστή στην αρχέγονη λειτουργία της ανθρώπινης υπόστασης που πασχίζει να μην θρυμματίζεται ποτέ εσωτερικά, αλλά να διεκδικεί την πιο άξια θέση στην ανθρωπότητα.

Ο Λεσπέρ, όσο αγωνιστικός είναι, από την άλλη είναι ιδιαίτερα μοναχικός, γιατί ο κόσμος δεν αφουγκράζεται τις εσώτερες ανησυχίες του ιδεολόγου, του αγωνιστή, του πνευματικού ανθρώπου. Δεν επιλέγει, ωστόσο, τη φυγή, αλλά την εξακτίνωση πέρα από την ασφυκτική καθημερινότητα, σε έναν κόσμο περισσότερο ιδεαλιστικό, σε έναν περισσότερο ανθρώπινο κόσμο.

* Ο Κοσμάς Κοψάρης είναι δρ. Φιλολογίας – κριτικός Λογοτεχνίας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites