Ο εύστοχος κριτικός λόγος του Κοσμά Κοψάρη (της Ρούλας Γαλάνη)

Με περισσότερες από διακόσιες κριτικές μελέτες, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές δημοσιεύσεις σε πέντε γλώσσες, ο Κοσμάς Κοψάρης αποδεικνύει ότι είναι διαχρονικά παρών να αναβιβάζει το πνευματικό επίπεδο της Καρυωτακικής Πρέβεζας, αγκαλιάζοντας με ευαισθησία και επιμέλεια την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.
Έχουμε κατά καιρούς αναγνώσει πάμπολλες κριτικές εκπονήσεις του ευρηματικού και οξυδερκή μελετητή Κου Κοσμά Κοψάρη, τόσο στον Ελληνικό ,όσον και Διεθνή δημόσιο τύπο,από την Αθηναϊκή Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ έως την Γαλλική LE MONDE …και από το Επιστημονικό Περιοδικό ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΆ  έως το Λογοτεχνικό περιοδικό POESIA του Μιλάνο.
Από το Λογοτεχνικά ηλεκτρονικά περιοδικά Περί Ου, Φρέαρ,Βακχικον,Fractal, Independent,Νέον Πλανόδιον,Book Press, Athens review of books,Cine magazine,Diastiho Diapolitismos  κ.α. σε τακτική βάση δημοσιεύοντας και εστιάζοντας κριτικά σε διαφόρους συγγραφείς και ποιητές, όπως Διονύσιο Σολωμό, Κώστα Καρυωτάκη, Κ.Π. Καβάφη, Κατερίνα Γώγου, Παύλο Σιδηρόπουλο, Αλέξη Τραϊανό, Ρούλα Γαλάνη, Αντώνη Φωστιέρη, Άννα Αχμάτοβα, Σύλβια Πλαθ, Γιάννη Ρίτσο, Άγγελο Σικελιανό, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ισίδωρο Ζουργό, Γιώργο Χρονά, Κώστα Ταχτσή, Πιέρ Πάολο Παζολίνι ,Σαρλ Μποντλέρ, Τενεσί Ουίλιαμς, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Μένη Κουμανταρέα, τους κινηματογραφιστές Νίκο Κούνδουρο, Μιχάλη Κακογιάννη, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Πέντρο Αλμοδόβαρ, Παντελή Βούλγαρη κ. α. καθώς και ιερά τέρατα της Λυρικής σκηνής, όπως Μαρία Κάλλας ,Μονσερά Καβαγιέ κ.α.
Είναι ο κριτικός όλων των έργων μου και υπογράφει στα επίμετρα των βιβλίων μου.
Συγκεκριμενοποιεί  και αναλύει τον τρόπο ποιητικής, την φόρμα, τις έννοιες και τα στοιχεία που συναπαρτίζουν την επιστημονική απόδειξη, τοποθέτηση και προβολή των κυρίως θεμάτων της λογοτεχνικής μου εκφοράς.
Το ίδιο αντιλαμβάνομαι, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι ακάματος δομεί και για τους υπόλοιπους συγγραφείς, που έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα.
Αυτό όμως που με έχει συγκινήσει και έχω θαυμάσει στον Κο Κοψάρη, όσον αφορά την καθηγητική του ιδιότητα στο 2ο Λύκειο Πρέβεζας, καθότι κλήθηκα από τον ίδιο κάποιες φορές, τόσο σε διδακτική ώρα των Νέων Ελληνικών για να συμπαρουσιάσουμε στους μαθητές μέρος του έργου μου, όσον και από την συνεργασία που είχαμε κατά καιρούς στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που οι μαθητές του έλαβαν κι οι ίδιοι μέρος, είναι η αγάπη και το αμείωτο ενδιαφέρον για την Λογοτεχνία, που εκδηλώθηκε τόσον από την πλευρά του καθηγητή, όσον και από την πλευρά των μαθητών του.
Είναι πραγματική εύνοια της τύχης τού ότι οι τριτολυκειακοί μαθητές απολαμβάνουν την εμπειρία, την γνώση και την επιπλέον πολυετή εξειδικευμένη καθοδήγηση ενός εξαίρετου επιστήμονα, διδάκτορα Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταξύ και πολλών ετέρων τίτλων μεταδιδακτορικού Ερευνητή σε τέσσερα διαφορετικά Πανεπιστήμια, ενόψει των αυξημένων απαιτήσεων που το εκπαιδευτικό σύστημα επιβάλλει, προκειμένου για την μόρφωσή τους και επιτυχία τους στις Ανώτατες σχολές αυτής της κατηγορίας.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχηθώ στον αγαπητό φίλο, ταλαντούχο κριτικό και διδάσκαλο Κο Κοσμά Κοψάρη, να είναι πάντα δημιουργικός, με υψηλές εμπνεύσεις και αυθεντικές τοποθετήσεις.
Μετ’  ειλικρινείας
Ρούλα Γαλάνη

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites