ΚΚΕ Πρέβεζας : Ο Πρωθυπουργός σε δήλωση του φωτογραφίζει και το νοσοκομείο της Πρέβεζας

Ανακοίνωση της Τ.Ε Πρέβεζας του ΚΚΕ για Υγεια και νοσοκομείο

Η αδίστακτη πολιτική κλεισίματος νοσοκομείων που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργανωμένη πάλη του Πρεβεζιάνικου λαού

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από τότε που η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε το 3ο κύμα πανδημίας. 

Στην περιοχή μας κεντρικό ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας έπαιξαν οι δημόσιες δομές τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Δομές που για μια συνεχόμενη δεκαετία και με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τώρα ξανά της ΝΔ απαξιώθηκαν συστηματικά και απειλήθηκε ακόμη και η ίδια η ύπαρξη τους.

Ας μην ξεχνάμε την οριακή κατάσταση που έφτασε το νοσοκομείο Πρέβεζας το 2015, ας μην ξεχνάμε τη  κτιριακή του απαξίωση, την εναλλάξ εφημέρευση ΚΥ Πάργας και ΚΥ Καλακίου, το κλείσιμο της εφημερίας στο ΚΥ Φιλιππιάδας. 

Όλα τα παραπάνω ξετυλίχθηκαν κάτω από την λογική κόστους- οφέλους και κάτω από την λογική πως η Υγεία αποτελεί ένα πεδίο κερδοφορίας μπορούν να διοχετευθούν λιμνάζοντα κεφάλαια. 

Κάτω από αυτή την λογική οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησαν μεγάλο μέρος του μόνιμου προσωπικού με συμβασιούχους, με εργολαβικούς εργαζομένους, με εργαζόμενους με μπλοκάκι κ.α

Μια από τις πρώτες πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης ΝΔ με την έλευση της στην εξουσία το 2019 ήταν να κλείσει νοσοκομεία και να υλοποιήσει την πολιτική των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η ίδια όμως η ζωή με την έλευση της πανδημίας απέδειξε πως την ώρα που οι εργαζόμενοι στις κρατικές δομές Υγείας έδιναν, αν και αποδυναμωμένες, μια τιτάνια μάχη για να προασπίσουν την Υγεία του λαού, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον χώρο της Υγείας   σαν μοναδικό τους μέλημα είχαν να θησαυρίσουν. Σύμμαχος τους σε αυτή την επιδίωξη υπήρξε ακόμη και τότε η κυβέρνηση της ΝΔ που τους χάρισε κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία μειώθηκε!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και μετά και από αυτή την πρόσφατη και σημαντική πείρα που έχουμε, η Κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει αδίστακτος  θύτης των λαϊκών συμφερόντων και πιστός σύμμαχος του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόσφατα, δια στόματος Πρωθυπουργού ακούσαμε πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει εκ νέου την πολιτική των ΣΔΙΤ και να κλείσει νοσοκομειακές μονάδες στην περιφέρεια που βρίσκονται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από άλλες. 

Με αυτή του τη δήλωση, ο Πρωθυπουργός σαφώς και φωτογραφίζει και το νοσοκομείο της Πρέβεζας μιας και αυτό βρίσκεται ανάμεσα από το νεόδμητο νοσοκομείο της Λευκάδας και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Άρτας. Αυτή η δήλωση έρχεται ως συνέχεια εκείνης του Περιφερειάρχη Ηπείρου Καχριμάνη που σε τοπικό ραδιοσταθμό, όταν ρωτήθηκε για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα είπε πως καλύτερα να φτιάξουμε δρόμο για να φτάνουμε πιο γρήγορα στα Γιάννενα υπονοώντας σαφώς πως νοσοκομείο στην Πρέβεζα δεν χρειάζεται.

Τα νούμερα όμως τον διαψεύδουν γιατί το Γ.Ν.Πρέβεζας το επισκέπτονται σταθερά κάθε χρόνο πάνω από 70.000 ασθενείς, νοσηλεύει 5.500 χιλιάδες ασθενείς ετησίως, πραγματοποιούνται χιλιάδες χειρουργικές, εργαστηριακές και λοιπές πράξεις, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εκτός από την δευτεροβάθμια και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη διότι οι πρωτοβάθμιες δομές είναι παντελώς αποψιλωμένες από προσωπικό, και μέσα στην πανδημία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να σωθούν δεκάδες ζωές διότι ανέλαβε και κατάφερε να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ασθενών που ενώ έπρεπε να διακινηθούν σε τριτοβάθμια κέντρα αυτό γινόταν με δυσκολία λόγω πληρότητας των τελευταίων.  Σημειωτέων, όλος αυτός ο άθλος πραγματοποιήθηκε από το λιγοστό και σχετικά γερασμένο προσωπικό του νοσοκομείου.

Όλη αυτή η δεκαετής και πλέον  προσπάθεια των εργαζομένων να κρατήσουν όρθιο το νοσοκομείο, τους δίνει το δικαίωμα, να διεκδικήσουν μαζί με το λαό της Πρέβεζας την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. 

Όμως την ώρα που λαός της Πρέβεζας διεκδικεί την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον νομό η κυβέρνηση έχει άλλους σχεδιασμούς. 

Η Τ.Ε Πρέβεζας του ΚΚΕ προειδοποιεί πως μια τέτοια πολιτική  πράξη υποβάθμισης ή ακόμα και κλεισίματος του νοσοκομείου Πρέβεζας θα προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στους κόλπους της Πρεβεζιάνικης κοινωνίας. Θα οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας σε υγειονομική απομόνωση και θα εντείνει  ακόμα περισσότερο την  ταξικά άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας  διότι το να πρέπει να πάει κανείς στα Γιάννενα για να βρει την υγειά του είναι μακρινό και πανάκριβο ταξίδι για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Βάζοντας ως προμετωπίδα το συμφέρον του λαού της Πρέβεζας σκοπεύουμε να αντιταχθούμε σθεναρά σε τέτοιους σχεδιασμούς. Το αυτονόητο δικαίωμα να υπάρχει σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο στην Πρέβεζα, όπως υπάρχει άλλωστε στους περισσότερους νομούς της χώρας, δεν μπορεί να μας το παρουσιάζουν ως ένα άπιαστο όνειρο, ούτε μπορούν να μας πείσουν πως αν δεν γίνει με την μορφή της «επιχείρησης» δεν μπορεί να γίνει καθόλου. 

Δεν μπορεί το 2021 να θεωρείται άπιαστο όνειρο η δωρεάν και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, όταν η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία στην ιατρική έχουν προχωρήσει τόσο πολύ. Άπιαστο όνειρο, αυτές οι υπηρεσίες είναι στον καπιταλισμό γιατί τέτοιας φύσης προβλήματα σε  χώρες όπως η ΕΣΣΔ είχαν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Από την δεκαετία του 30΄ στις σοσιαλιστικές χώρες υπήρχε ένα εξαιρετικά πυκνό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο προσέφερε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μειώνοντας σημαντικά την ολική θνησιμότητα, αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και μειώνοντας παράλληλα την νοσηρότητα σε μια σειρά από επαγγελματικά νοσήματα τα οποία σήμερα 90 χρόνια μετά μαστίζουν ακόμη την εργατική τάξη.  

 

Γι αυτό λοιπόν καλούμε το κίνημα της Πρέβεζας, τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε τέτοιες μεθοδεύσεις που τελικά στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους βάζουν τις ανάγκες του λαού στο περιθώριο και που ένα πολύτιμο αγαθό το μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι λίγοι. 

 Απαιτούμε-Διεκδικούμε

  • Να καταργηθεί κάθε εμπορευματική δράση στην Υγεία
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού Ιατρικού-παραϊατρικού 
  • Μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων
  • Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Πυκνό πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας στον νομό με έμφαση στην πρόσληψη
  • Ανέγερση νέου αποκλειστικά δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα

 

Πρέβεζα 06/07/21


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρεβεζα : Δημοσκόπηση για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στον Νόμο – Τα ονοματα που παίζουν

27/01/2023, 6:46 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έπεσε χιόνι στα ορεινά του Δήμου Ζηρού

27/01/2023, 2:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Καθίζηση προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις σε αγροτικό δρόμο της Καμαρίνας

27/01/2023, 2:03 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Και με τη βούλα παράνομη η απόφαση επιλογής Γενικού Διευθυντή από τη ΔΕΥΑΠ

27/01/2023, 1:41 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Αποθήκη τυλίχθηκε στις φλόγες στο Νεοχώρι – Για εκρήξεις κάνουν λόγο οι κάτοικοι

27/01/2023, 1:02 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ενοικιάζεται πολυτελές κατάστημα

27/01/2023, 11:00 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites