Πρέβεζα – Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: “Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας στην προσπάθεια για νέο νοσοκομείο”

Την φωνή του με τους φορείς και τους πολίτες της Πρέβεζας στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την διεκδίκηση ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου ενώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος βρίσκεται στην Πρέβεζα και το μεσημέρι επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ξεναγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου από τον Δημήτρη Σκανδάλη και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το επίπεδο τον εγκαταστάσεων του, το οποίο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κατασκευάστηκε το 1973 και από την ημέρα που κόπηκε η κορδέλα δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε δευτερόλεπτο.

“Θα παρατηρήσατε ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και στην συντήρηση και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που είναι γερασμένος. Μέσα σε αυτό το κτίριο κυρίως οι συνάδελφοι σας, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι διοικητικοί κάνουν την δουλειά τους με μεγάλη και συγκινητική προσπάθεια. Εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή και με έχει κάνει να αναθεωρήσω πολύ την εικόνα που είχα για το δημόσιο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που τόσα χρόνια μετέχουν σε αυτά τα κτίρια δεν έχουν αλλάξει ως προσωπικότητες. Ένας κακός χώρος σε κάνει να παραδίδεις και να πέφτεις ψυχολογικά, εγώ γνώρισα ανθρώπους εδώ πέρα οι οποίοι όχι μόνο δεν παρέδωσαν αλλά περισσότερο έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν” τόνισε για το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ο Δημήτρης Σκανδάλης.

 

Στην σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου , ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας  ανέλυσε μια σειρά από ζητήματα του Νοσοκομείου, ενώ του ζήτησε να αποτελέσει τον Πρέσβη της ιδέας του καινούργιου νοσοκομείου προς την κεντρική εξουσία καθώς όπως υπογράμμισε “είναι αυτονόητο ότι η θέση από μόνη της έχει μεγάλη επιρροή και ορθώς, στην πολιτική της κάθε κυβέρνησης στην υγεία”.

 

Στην συνέχεια ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει και άλλες που έχουν δρομολογηθεί για να γίνουν, όπως η συντήρηση των εξωτερικών στηθαίων, οι προμήθειες μηχανημάτων εκεί όπου τα πράγματα είχαν φτάσει στο όριο, όπως είναι τα μηχανήματα νεφρού, η προμήθεια του νέου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου που είναι η μεγαλύτερη προμήθεια που έγινε από καταβολής του Νοσοκομείου, τα εφημερία των γιατρών τα μαγειρεία και τα εστιατόρια κ.α  “Έχουμε πολύ μεγάλες δωρεές από φορείς μέσω αυτών βγάλαμε πάρα πολλά μηχανήματα σε προκηρύξεις και έχουμε πάρει πάρα πολλά. Κυρίως μας βοήθησε η Περιφέρεια με ένα μεγάλο ποσό. Και αφού παρουσιάσαμε τα στοιχεία και στην Περιφέρεια μας επιχορήγησε με 1 εκατομμύριο ευρώ. Μας έδωσε όλο τον προϋπολογισμό της του 2021. Μας έδωσε και επιπλέον χρήματα για να γίνουν κάποιες μελέτες για το υπάρχον κτίριο. Προτεραιότητες θα είναι τα εφημερία, τα υδραυλικά, η πυρασφάλεια, τα ηλεκτρολογικά και οι τουαλέτες που είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα” υπογράμμισε ο Δημήτρης Σκανδάλης και δεν παρέλειψε να αναφέρει πως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας κατάφερε να νοσηλεύει και νοσηλεύει ακόμα περιστατικά covid δεχόμενο μάλιστα και περιστατικά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που είναι και το Νοσοκομείο αναφοράς στην Ήπειρο.

Το MEGA εμβολιαστικό κέντρο του Νομού το Νοσοκομείο Πρέβεζας

Δεύτερος Νομός σε εμβολιασμούς μετά τα Γιάννενα αναμένεται να γίνει ο Νομός Πρέβεζας καθώς υπερβαίνει σε εμβολιασμούς τον Νομό Άρτας και είναι θέμα χρόνου να καλύψει και τον Νομό Θεσπρωτίας. Ο Δημήτρης Σκανδάλης χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Πρέβεζας “ΜEGA εμβολιαστικό κέντρο” του Νομού και προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί σε είσοδο ένας μεγάλος οικίσκος που θα φιλοξενήσει ενοποιημένες όλες τις εμβολιαστικές γραμμές.

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη νέου νοσοκομείου

Την δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι αδιανόητο σήμερα υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 – 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά και ότι “κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας” σχολίασε επίσης με έμμεσο τρόπο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Ο Δημήτρης Σκανδάλης είπε χαρακτηριστικά “Δεν είναι υγειονομικοί χώροι 21ου αιώνα κατά την δική μου ταπεινή άποψη. Χωρίς τοπικισμούς χωρίς τίποτα, χωρίς καμία διάθεση να συνηγορήσω υπέρ της Πρέβεζας. Είμαι ένας γιαννιώτης που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, αλλά περισσότερο στην Άρτα . Δεν έχω κανέναν τοπικισμό με την περιοχή δεν διεκδικώ κάτι, ούτε περιμένω κάποιο πολιτικό αντάλλαγμα από την περιοχή. Αλλά βλέπω ότι η βορειοδυτική Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπλέον σύγχρονο νοσοκομείο. Πουθενά αλλού εκτός από εδώ. Δεν θέλω να μπω σε διελκυστίνδα ότι κάποιο άλλο νοσοκομείο χτίστηκε κάπου αλλού. Σίγουρα επηρεάζει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας ένα καινούργιο νοσοκομείο αλλά, όποιος το δει απλά χιλιομετρικά κάνει κατά την δική μου άποψη πάντα ένα σφάλμα. Γιατί, η βορειοδυτική Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο νοσοκομείο ακόμα και αυτό δεν μπορεί να είναι πουθενά αλλού εκτός από την Πρέβεζα. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη νέου νοσοκομείου”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Θωμάς Δήμας ευχαρίστησε τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο για την επίσημη επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και επεσήμανε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας εδώ και 6 μήνες έχει ξεκινήσει μία διαδικασία  με την διοίκηση του Νοσοκομείου και τους βουλευτές, για μια προσπάθεια να γίνει νέο σύγχρονο Νοσοκομείο και παράλληλα να στηριχθεί και το υπάρχον γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά,  αυτό είναι ένα κτίριο το οποίο δεν θα πεταχτεί και να γίνει καινούργιο νοσοκομείο θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο. “Είναι διπλή η προσπάθεια. Μία να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε στο βαθμό που μπορούμε το παλιό νοσοκομείο αλλά το μέλλον είναι ένα καινούργιο νοσοκομείο στο Δυτικό Άξονα. Θα ήταν ευχής έργων να είχε γίνει κάποια στιγμή απέναντι στο αεροδρόμιο και να κάλυπτε μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, τη Λευκάδα, την Πρέβεζα και πολύ μεγαλύτερο. Δεν έγινε. Ας ελπίσουμε θα γίνει μία προσπάθεια τώρα. Εκεί ελπίζουμε ότι θα έχουμε πάντα στο πλευρό μας τον πρόεδρο του ΠΙΣ” υπογράμμισε ο Θωμάς Δήμας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος τόνισε πως η αναγκαιότητα του κτιριακού του Νοσοκομείου είναι μεγάλη και η αναγκαιότητα αυτή σύμφωνα με τον ίδιο αποτυπώνεται στις μελέτες, αποτυπώνεται και στο οικόπεδο 40 στρεμμάτων. “Είναι σε σημείο όπου γίνεται ο νέος κόμβος για την είσοδο της πόλης, οπότε η κυκλοφοριακή μελέτη είναι δεδομένη. Κάτι που θέλανε στην ΚτΥπ ως δεδομένο από την αρχή για να δουν το συγκεκριμένο οικόπεδο. Έχουμε στα χέρια μας την δυνατότητα της αξιοποίησης αυτού του σημείου, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε επιπλέον στην μελέτη. Αυτή τη στιγμή η ΚτΥπ το έχει αναλάβει, είναι ενημερωμένη, έχει πλήρη τα στοιχεία. Οπότε με μία συννενόηση και με τους υπόλοιπους φορείς μπορούμε να προχωρήσουμε και να την παρουσιάσουμε στο Υπουργείο Υγείας. Η Χρηματοδότηση είναι πολιτική απόφαση. Έχουμε μπροστά μας ένα ταμείο ανάκαμψης. Στις συζητήσεις που έχουμε και με τον κύριο Σκυλακάκη και με τους αρμόδιους Υπουργούς σε τηλεσυσκέψεις θα δοθούν χρήματα στην υγεία. Θέλουμε από αυτά να έρθουν και εδώ στην Πρέβεζα και να γίνει το νέο Νοσοκομείο” ανέφερε ο Δήμαρχος Πρέβεζας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης συνεχάρη τον ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας για την πρωτοβουλία και μίλησε και εκείνος για την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου Νοσοκομείου, ενώ τόνισε ότι το επιμελητήριο είναι αρωγός στην προσπάθεια διεκδίκησης καθώς όπως είπε ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής θέλει ένα νέο Νοσοκομείο, το οποίο θα είναι ουσιώδες , ειδικά για μία τουριστική περιοχή όπως είναι η Πρέβεζα. Ο Γιάννης Μπούρης δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου για τις προσπάθειες του να κρατήσει ψηλά τον πήχη των υπηρεσιών υγείας στον Νομό μας.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ευχαρίστησε αρχικά τον Ιατρικό Σύλλογο της Πρέβεζας για την τιμητική πρόσκληση και τόνισε πως ο Σύλλογος είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς σε όλη την Ελλάδα.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήρε τον τρόπο με τον οποίο η περιοχή διαχειρίστηκε στην πανδημία αφού όπως είπε “η Πρέβεζα ως περιοχή την πανδημία την πέρασε λιγότερο επώδυνα από άλλες περιοχές της χώρας μας και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις θυσίες και τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων της πόλης, αλλά και με τις πρόνοιες του Δήμου υπό την καθοδήγηση και την στενή συνεργασία που είδα ότι υπάρχει με τον Ιατρικό Σύλλογο και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία και την υπερβολική προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται στα κρατικά νοσοκομείο το τελευταίο χρονικό διάστημα”.

Μιλώντας για το Νοσοκομείο Πρέβεζας ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε : “Αντιλαμβάνομαι ότι το Νοσοκομείο έχει δύο προβλήματα. Προβλήματα που αφορούν το υπάρχον Νοσοκομείο με κυριότερο το γεγονός των υποδομών, αλλά και της έλλειψης του ιατρικού εξοπλισμού ο οποίος είναι πεπαλαιωμένος και αδικεί τις προσπάθειες των ανθρώπων και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποσυνδεθεί από το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο στόχο του νέου νοσοκομείου. Το δεύτερο αντιλαμβάνομαι είναι ότι, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αυτό είναι αδικία και για όσους εργάζονται, αλλά και για όσους θα μπορούσαν να εργαστούν και εδώ θα επισημάνω ότι η πληροφορία που έλαβα από τον διευθυντή της χειρουργικής ότι σε νοσοκομείο περιφερειακό διενεργούνται 900 επεμβάσεις τον χρόνο και δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Είναι αδικία πρώτα για τους ειδικευόμενους που δεν έρχονται και μετά για τους υπολοίπους. Γιατί αυτή είναι πολύτιμη γνώση η οποία δεν μεταδίδεται και αυτό δεν γυρίζει πίσω στο χρόνο. Τα αντίστοιχα βεβαίως αφορούν και τους παθολογικούς τομείς οι οποίοι και αυτοί έχουν ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών που παρέχουν ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως το θέμα της κτιριακής υποδομής όπου καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό είναι λίγο πιο πολύπλοκό αν και δεν θα έπρεπε. 

Σύστημα το οποίο έχει τις χρόνιες αγκυλώσεις του και τα πολλαπλά προβλήματα με μια διοικητική δομή η οποία δεν είναι σύγχρονη και έχουμε και μία πολιτεία η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο ο οποίος είναι τουλάχιστον χρονοβόρος. 

Σε αυτή την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί για να φτάσουμε στο στόχο, ως πρόεδρος του ΠΙΣ, ο οποίος είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και επίσημος σύμβουλος της πολιτείας σύμφωνα με το νόμο θέλω να σας υποσχεθώ ότι θα ενώσω την φωνή μου με τις δικές σας, αλλά εκτός από την φωνή θα ενώσουμε και τις ιδέες μας. Γιατί καμιά φορά χρειάζεται και στην στρατηγική της προσέγγισης των πραγμάτων να υπάρχει μία ανταλλαγή απόψεων έτσι ώστε να φτάσει κανείς ταχύτερα και ευκολότερα στον στόχο. 

Η covid-19 υπήρξε μία ευκαιρία και είναι πολύ θετικό ότι εκτός από το πρόβλημα όλοι είδαμε μία ευκαιρία σε αυτήν. Ανέδειξε την αναγκαιότητα του να υπάρχουν αποκεντρωμένες μονάδες υγείας οι οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία περιοχή με ισχυρή τουριστική προοπτική και αυτό συντελεί στο να γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη σύγχρονων ιατρικών υποδομών και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό συνδυάζεται. Έχω την αίσθηση ότι με δεδομένο ότι υπάρχει ενότητα στην πόλη ως προς το αίτημα γιατί αυτό βλέπω, ας κάνουμε όλες τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε και ας ξανάερθουμε όταν θα έχουμε πιο ευχάριστα νέα”. 

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ενώ η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημήτρη Σουμαλεύρη, ο οποίος νωρίτερα επεσήμανε ότι για πρώτη φορά πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επισκέπτεται επίσημα την Πρέβεζα, ενώ σημείωσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας κάλεσε όλους τους φορείς.

“Δικαιολογημένοι απόντες είναι ο Βουλευτής (Στέργιος Γιαννάκης) ο οποίος είναι ασθενής και έχει δύο σοβαρά προβλήματα. Ο αντιπεριφερειάρχης ο οποίος έχει ανειλημμένη υποχρέωση στα Γιάννενα όπου είναι δύο υφυπουργοί και θα τους συνοδεύσει στα Ζαγοροχώρια και καλεσμένος ήταν και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχω κάποια επιστολή ως γραμματέας του συλλόγου για να πω γιατί δεν παρουσιάστηκε ή γιατί δικαιολογημένα απουσιάζει” ανέφερε ο Δημήτρης Σουμαλεύρης για τις απουσίες των φορέων, ενώ αναφορικά με το Νοσοκομείο είπε πως είναι δυναμική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Όπως τόνισε “είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται να αξιοποιήσουμε για αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος είναι δυναμικά δίπλα στους φορείς σε αυτή τη προσπάθεια. Τα κονδύλια δεν θα έρχονται συνεχώς στην Ελλάδα. Αν αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία βλέπω πολύ μαύρη μελλοντική εξέλιξη στον τομέα υγείας του Νομού”.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites