Πρέβεζα : Στο εργαστήριο του ιατρού και συγγραφέα Σπύρου Μπρίκου

Αξιόλογος ιατρός και σπουδαίος άνθρωπος. Ο Σπύρος Μπρίκος ανήκει στη νέα γενιά λογοτεχνών που έχει καταφέρει με γλαφυρό τρόπο να ενσωματώσει στη γραφή του την ιατρική ορολογία, αλλά και να συνδυάσει την ιστορία με τον μύθο.

Τον συνάντησα στο ιατρικό – μικροβιολογικό , αλλά και λογοτεχνικό του εργαστήριο, όπου και οι δύο “πετάξαμε” για λίγο τις μάσκες, απολαμβάνοντας,  σε αυτόν τον Covid Free χώρο όπου τηρούνται πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το αίσθημα ασφάλειας που μας προσφέρει ο εμβολιασμός!

Τα πρώτα χρόνια στην ιατρική και η εμπειρία του να κάνει κάποιος ειδίκευση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον “Ευαγγελισμό” έκλεψαν μερικά λεπτά από το θέμα της συζήτησης μας, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα “το κύκνειο άσμα του αβρααμ λέσπερ”. 

Με τον ίδιο γλαφυρό τρόπο που αποτυπώνει τις λογοτεχνικές του σκέψεις στο χαρτί, ο Σπύρος Μπρίκος μου μίλησε για το λογοτέχνημα του και την πηγή έμπνευσης του, που ήταν ένα πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, ένας νέος από την Πρέβεζα,  αντάρτης, που έχασε τη ζωή του σε μια μάχη στην πόλη το 1944.

Το μυθιστόρημα, δεν είναι ιστορικό, ο συγγραφέας όμως χρησιμοποιεί υλικό από την ιστορία του Αβραάμ Λεσπέρογλου που σκοτώνεται σε πραγματικό ιστορικό χρόνο από τα εχθρικά πυρά, αφήνοντας την τελευταία του πνοή μέσα στο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην προκυμαία της Πρέβεζας, κατά την κορύφωση μιας μάχης υπεράσπισης των ιδανικών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του τόπου, πάνω στο ομορφότερο σκαλοπάτι της νιότης του, μέσα στο οχυρό εκείνο, τότε, τον Σεπτέμβρη του 1944. Στο πλευρό του, στην εναγώνια μάχη του με τον θάνατο και τη ζωή, βρίσκονται είκοσι τέσσερις ακόμα ψυχές, σύντροφοί του από το ΕΛΑΝ. Ένας εκ των συναγωνιστών του, ο Δημήτριος Γεωργίου, με το αντάρτικο ψευδώνυμο Καταραχιάς, μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος μέσα σε ψαρόβαρκα, διασχίζοντας τα νερά του Αμβρακικού, από το λιμάνι της Πρέβεζας έως τη Βόνιτσα, για να νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο. Η ριψοκίνδυνη μεταφορά του γίνεται με τα ασφαλή χέρια ενός εκ των οχυρωμένων, με ψυχή βαθιά, του Πρεβεζάνου Λευτέρη Λαγγούση, μέλους του ελληνικού λαϊκού αντάρτικου κινήματος στη θάλασσα.
Όμως ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, με έναν τρόπο μαγικό βρίσκεται ενσωματωμένος στη θαλάσσια λεκάνη, ανακατεμένος με πλαγκτόν, μισοζώντανος, μέσα στην κατάφωτη πολιτεία του βυθού. Εκεί θα τον συναντήσει ο αφηγητής, στη θάλασσα που βαθαίνει διαρκώς μπροστά από το μέτωπο της πόλης, για να του δώσει τις πρώτες ανάσες ζωής, ξεκινώντας σε αυτόν τον ήρωα, τον Αβραάμ, μια ιδιότυπη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέσα από την εξιστόρηση του μύθου του, την αναπαράσταση του θρύλου του με λέξεις και εικόνες από τη μεγάλη συλλογική καταπακτή του νου και της καρδιάς.

Οι 96 σελίδες του βιβλίου συνθέτουν ένα γλαφυρό και συγχρόνως λιτό μυθιστόρημα, με ροή και εναλλαγές που θα σας κάνουν να το διαβάσετε “χωρίς ανάσα”.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites