ΓΑΚ Πρέβεζας : Αναζήτηση αρχειακού υλικού σχετικά με την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση

Το Τμήμα ΓΑΚ Πρέβεζας απευθύνεται στην κοινωνία του νομού Πρέβεζας ζητώντας την βοήθειά της στον εντοπισμό συγκεκριμένου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού που σχετίζεται με την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση.

Με την πρόσκληση αυτή συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια των ΓΑΚ να ανταποκριθούμε σε σχετικό αίτημα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, η οποία, σε συνεργασία με άλλους φορείς, συμμετέχει στην αναμόρφωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες, που περιλαμβάνει και εμπλουτισμό τεκμηριωτικού υλικού που ήδη εκτίθεται στους χώρους του Μουσείου.

Πιο συγκεκριμένα, οι σχετιζόμενες με την περιοχή μας θεματικές για τις οποίες μας ζητήθηκε αρχειακό υλικό είναι οι ακόλουθες:

«α) Η ανάπτυξη του κινήματος αντίστασης στη χώρα κατά τη διάρκεια της κατοχικής περιόδου (ιδιαίτερα στις περιοχές της λεγόμενης ελεύθερης Ελλάδας) 

β) βιογραφικά ή και άλλα στοιχεία των 206 μελών της Εθνοσυνέλευσης που συγκλήθηκε στους Κορυσχάδες από τις 14 Μαΐου έως και τις 27 Μαΐου 1944».

Τα ΓΑΚ Πρέβεζας εντόπισαν στην υπάρχουσα βιβλιογραφία σύντομα βιογραφικά των τριών μελών της Εθνοσυνέλευσης από το νομό Πρέβεζας, και πιο συγκεκριμένα των Κοσμά Μπουραζάνη, Μιχάλη Ντούσια και Βασίλειου Παπαδήμα. Αναδημοσιεύουμε φωτογραφία τους, μαζί με τους Εθνοσύμβουλους της Ηπείρου, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του κ. Γεωργίου Κούρτη, Η Κοινοβουλευτική πορεία της Πρέβεζας (1915-2005).

Ωστόσο, στις υπάρχουσες συλλογές των ΓΑΚ Πρέβεζας δυστυχώς δεν διαθέτουμε υλικό για την πρώτη θεματική, δηλαδή την ανάπτυξη της Εθνικής Αντίστασης. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο υλικό σε ιδιώτες (είτε απογόνους αγωνιστών, είτε συλλέκτες) και με δεδομένη τη συμμετοχή και των κατοίκων του νομού Πρέβεζας στην Εθνική Αντίσταση, αποφασίσαμε να απευθύνουμε αυτήν την ανοικτή πρόσκληση για τον εντοπισμό αρχειακού και φωτογραφικού υλικού. Διευκρινίζουμε ότι πρόθεσή μας είναι να ψηφιοποιήσουμε με ίδια μέσα το υλικό αυτό και να το επιστρέψουμε στους ιδιοκτήτες του.   

Επιπλέον, με την ευκαιρία αυτής της δημόσιας πρόσκλησης, καλούμε τον οποιονδήποτε έχει υλικό για την περίοδο της Κατοχής που αφορά στην περιοχή μας, να επικοινωνήσει μαζί μας. 

Κλείνοντας, απευθύνουμε προκαταβολικά τις ευχαριστίες μας στην κοινωνία του νομού μας και τους πολλούς ιδιώτες που μέχρι σήμερα έχουν στηρίξει τα ΓΑΚ Πρέβεζας με την παράδοση πρωτότυπου αρχειακού υλικού ή την παραχώρηση ψηφιακών αντιγράφων ιστορικών εγγράφων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διάσωση της ιστορίας μας.

Όσοι διαθέτουν στοιχεία ή αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που μπορούν να το θέσουν υπόψη μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας στο email: mail@gak.pre.sch.gr ή στο τηλέφωνο της υπηρεσίας μας: 2682024662.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Δήμος Ζηρού : Με τις βραβεύσεις ολοκληρώθηκε ο 1ος Σχολικός  Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»

17/06/2021, 7:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σπουδαίο έργο για την Πρέβεζα από την ΔΕΥΑΠ: Με 7 εκατ. ευρώ η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

17/06/2021, 5:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Για περίπου  20 μέρες ακόμη θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας τα φανάρια στην Λ. Ειρήνης

17/06/2021, 3:45 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κώστας Μπάρκας: Με ΣΥΡΙΖΑ, οι αντεργατικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας πολύ σύντομα θα γίνουν παρελθόν

17/06/2021, 11:34 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σε δύο σημεία της πόλης γίνονται σήμερα rapid tests

17/06/2021, 8:49 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας” τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 2021

16/06/2021, 8:24 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites