Απάντηση της GAIACOMM σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, εναντίον των αιολικών πάρκων

Απάντηση σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα εναντίον ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ της εταιρείας μας αλλά και γενικά επενδύσεων σε έργα Α.Π.Ε (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)

Αξιότιμοι Κύριοι/ες μέλη της Επιτροπής Αγώνα: 

Με πολύ προσοχή και σεβασμό βλέπουμε, διαβάζουμε και ακούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα τις θέσεις σας  σε σχέση με τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σχεδιάζονται σε μέρη του Δήμου Ζηρού, Δωδώνης και Πρέβεζας αλλά και διάφορα έργα Α.Π.Ε σε άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις σας αλλά και στις ανησυχίες σας για το μέλλον του τόπου σας και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα τα οποία αποτελούν και απάντηση στην τελευταία ανακοίνωσή σας.

Όλες οι απόψεις σας είναι απολύτως σεβαστές από την εταιρεία μας και μοναδικό μας μέλημα είναι ο ώριμος και διεξοδικός διάλογος μαζί σας αλλά και με την ευρύτερη τοπική κοινωνία κάτι το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου δυο μήνες μέσω των τοπικών ΜΜΕ. Με δεδομένη την βελτίωση της κατάστασης λόγω πανδημίας επόμενο βήμα μας είναι η φυσική μας παρουσία στην τοπική κοινωνία ώστε να μπορέσουμε με διάφορες δράσεις να ενημερώσουμε και να βρεθούμε και από κοντά. 

Σε επίρρωση των παραπάνω θέσεων έχουμε ενημερώσει και εσάς αλλά και τους Δήμους Ζηρού, Δωδώνης, Πρέβεζας και Σουλίου με μακροσκελέστατη απάντηση επί των έργων της εταιρείας καθώς και γενικά για τις Α.Π.Ε και τα οφέλη τους.

Είναι εμφανές ότι ακόμα και μετά από τις ξεκάθαρες απαντήσεις μας που δεν αφήνουν αναπάντητο κανένα ερώτημα και με σαφέστατη επιστημονική τεκμηρίωση η εναντίωση σας εν γένει στα έργα Α.Π.Ε παραμένει. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι εκτός του ότι δεν λαμβάνετε υπόψιν σας καμία τεκμηρίωση και τίποτα από όλα όσα γνωστοποιήσαμε και αναλύσαμε διεξοδικά δεν επιθυμείτε και κανενός είδους διάλογο ή έστω μια τεκμηριωμένη απάντηση για τα συγκεκριμένα έργα που με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στον άνθρωπο και στην τοπική κοινωνία  συμβάλουν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα πληροφορούμενοι ότι η δράση σας κορυφώνεται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναρωτιόμαστε εύλογα για τα παρακάτω : 

  1. Με δεδομένη την κλιματική λαίλαπα που πλήττει την σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας αλλά και την έλλειψη εναλλακτικών πηγών κάλυψης των αυξημένων αναγκών μας σε ενέργεια και ιδιαίτερα ηλεκτρικό ρεύμα, τι είναι αυτό το οποίο αντιπροτείνετε εκτός από τις Α.Π.Ε. αφού είστε αντίθετοι σε ΟΛΑ τα έργα Α.Π.Ε. συλλήβδην που προσπαθούν να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή σας?
  2. Πως η ανθρωπότητα θα προστατεύσει το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα αλλά παράλληλα θα συνεχίσει και την δραστηριότητα της?
  3. Πως εκλαμβάνετε το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι ουραγός σε αυτήν την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής (με εγκατεστημένη αιολική ισχύ μόλις 92 MW απο τα 4.114 ΜW) αλλά και στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας που τόσο ανάγκη έχει να ξεφύγει από τις πεπαλαιωμένες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δυστυχώς έφτασε να σκοτώνει ακόμα και ανθρώπους με τις σοβαρές επιδράσεις που είχε στην υγεία τους?
  4. Πως θα λύσουμε το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας την στιγμή που σχεδόν όλες οι Λιγνιτικές μονάδες της χώρας μας έκλεισαν ή θα κλείσουν σύντομα? Πως θα υπερκαλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια περίπου 15GW ισχύος στο δίκτυο? 

 

5.Γνωρίζετε τους Εθνικούς Στόχους του 2030 σύμφωνα με το ΕΣΕΚ ( Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) (ΦΕΚ Β/4893/2019) και προσφάτως αναθεωρημένο η ισχύς των αιολικών πάρκων από 4.114ΜW μέχρι σήμερα πρέπει τουλάχιστον να φτάσει το 2030 στα 7.000MW και μάλιστα το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ κάνει λόγο για νέα αύξηση  αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα?

 

  1. Με ποιες γνωστές στην ανθρωπότητα εως σήμερα πηγές ενέργειας θα καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες του παγκόσμιου και ελληνικού πληθυσμού με οικονομικά αποδεκτό τρόπο?
  2. Πως προτείνετε να διευκολύνουμε και να βελτιώσουμε το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των έργων αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με ποιες δράσεις , με ποια προνόμια, με ποιες εν γένει κινήσεις καλών πρακτικών και αειφορίας όσον αφορά το περιβάλλον, αλλά και βελτίωσης των συνθηκών όσων αφορά τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς που είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή που είναι πλέον παρούσα?
  3. Με κάθε σεβασμό στις απόψεις σας που βέβαια απαντήθηκαν όλες με ορθολογικά και απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και με σεβασμό στο κοινό συμφέρον τι προτείνετε να κάνουμε για να διασώσουμε τα οικοσυστήματα μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην χώρα μας? 
  4. Ποιες είναι οι δικές σας δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων καθώς και της διατήρησης της βιοποικιλότητας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντός μας την στιγμή που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ οι Α.Π.Ε. είναι φιλικές, απόλυτα συμβατές και υπεραπαραίτητες για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη?
  5. Αν ισχύουν όλα αυτά στα οποία έχετε αναφερθεί και υποστηρίζετε για τις τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία γιατί παγκοσμίως η εγκατεστημένη ισχύς και η παραγόμενη ενέργεια απο αιολικά κάθε χρόνο αυξάνει?  Στην Ελλάδα καλύπτεται πλέον το 15,2% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας απο αιολικά πάρκα και στην Ευρώπη το ποσόστό αυτό είναι 16% με τα νούμερα να αυξάνουν κάθε χρόνο και οι ενεργειακοί στόχοι κάθε κράτους ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ μεγαλώνουν?

Τα παραπάνω ερωτήματα φυσικά είναι με γνώμονα έργα Α.Π.Ε. σωστά σχεδιασμένα, ορθώς χωροθετημένα που τηρούν ΟΛΕΣ τις προδιαγραφές και όλα τα αυστηρά περιβαλλοντολογικά πρωτόκολλα καθώς και όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς όπως τους ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Αγαπητά μέλη της Επιτροπής Αγώνα μην φοβάστε την αλλαγή, η παγκόσμια ιστορία έδειξε και συνεχώς δείχνει ότι όλοι όσοι εναντιώνονταν στην εξέλιξη, στην καινοτομία, στο κοινώς αποδεκτό από την πλειοψηφία, στο αποδεδειγμένα επιστημονικά ορθό, έπραξαν εσφαλμένα, νομίζοντας ότι χτυπούν οτιδήποτε αιρετικό αλλά στο άμεσο μέλλον βρέθηκαν οι ίδιοι απολογούμενοι. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, ούτε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον άξονα της και είναι στρογγυλή, απλώς εφαρμόζουμε αυτό το οποίο η παγκόσμια κοινότητα αγκαλιάζει και αποδέχεται τα τελευταία περίπου 40 έτη με αδιαμφισβήτητα τα οφέλη υπέρ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως σας καλούμε και πάλι να αναγνώσετε προσεκτικά τις απαντήσεις μας στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και την μεγάλη απάντηση μας των 323 σελίδων και για οποιοδήποτε επιχείρημα μας ή απάντηση μας διαφωνείτε ευχαρίστως να μπούμε όλοι μαζί σε ανοικτό διάλογο με την παρουσία ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας αλλά και τον φορέων. Άλλωστε έχουμε κάνει ήδη σαφέστατη την πρόθεση μας να συμμετέχουμε όποτε μας καλέσουν, όπου μας καλέσουν, όποιοι μας καλέσουν και βέβαια να λαμβάνουμε μέρος στα Δημοτικά Συμβούλια και στις Περιφερειακές Επιτροπές καθώς και στις συνεδριάσεις της Ένωσης Δήμων Ηπείρου. 

Η εταιρεία μας απάντησε με πολυσέλιδο τεύχος επιστημονικά και τεκμηριωμένα στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού και ενημερωτικά έστειλε τις απαντήσεις στον Δήμο Σουλίου και Πρέβεζας αλλά και στον Αξιότιμο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κο Κώστα Μπάρκα. Ακόμη μέλη της «Επιτροπής Αγώνα» έλαβαν στα email τους το τεύχος. Επίσης, ενημερώθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Επιπλέον, απεστάλη επιστολή με πολυσέλιδο τεύχος απαντήσεων στις αιτιάσεις των οκτώ (8) δημοτικών συμβούλων της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση των τεσσάρων προαναφερθέντων Δήμων. Η απάντηση βρίσκεται εδώ

Έχουν διοργανωθεί αρκετές εκδηλώσεις από την επιτροπή αγώνα και άλλες «φιλοπεριβαλλοντoλογικές» οργανώσεις στις οποίες ΟΥΔΕΠΟΤΕ  προσκαλεσθήκαμε από κανέναν και δεν μας ζητήθηκε ποτέ να ενημερώσουμε για τα έργα.

Οι αιτιάσεις που προβάλλονται δεν αντικατοπτρίζουν  σε καμία περίπτωση την πραγματική διάσταση των εν λόγω επενδύσεων.

Περιληπτικά, σας αναφέρουμε πως η χωροθέτηση των συγκεκριμένων έργων γίνεται εκτός δικτύου Natura 2000 αλλά και εκτός κάθε άλλης ζώνη προστασίας ή οικολογικής προτεραιότητας. Μάλιστα τηρείται κατά γράμμα ο Χωροταξικός Σχεδιασμός των ΑΠΕ, Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και όλα τοπικά ΣΧΟΟΑΠ.  Τα έργα διαθέτουν βεβαιώσεις παραγωγού απο την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ αυτή τη περίοδο ετοιμάζεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επιπλέον έχουν λάβει πολλές θετικές γνωμοδοτήσεις απο περιβαλλοντικές υπηρεσίες (πχ. Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, ΥΠΑ, ΓΕΕΘΑ, Εφορεία Σπηλαιολογίας-Παλαιοανθρωπολογίας, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κα).

Οι αιτιάσεις της  «Επιτροπής Αγώνα» μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, ότι επαναλαμβάνουν μύθους και δαιμονοποιούν την αιολική ενέργεια  καθώς ανακυκλώνονται από την δεκαετία του 1990 στην Ελλάδα και ποτέ μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι μύθοι αυτοί για την αιολική ενέργεια έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν φόβο, επιφύλαξη και αμφιβολία στον μη ενημερωμένο πολίτη.

Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια ! Οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. 

Ενδεικτικά δείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο σε αυτό το link.

Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις λίγες, τεχνολογικά και εμπορικά διαθέσιμες λύσεις, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής, της μεγαλύτερης πρόκλησης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.

Η πλήρης απάντηση, η οποία εστάλη και ηλεκτρονικά σε emails των μελών της, βρίσκεται εδώ. 

Καλούμε τους αναγνώστες και όλους όσους επιθυμούν να ενημερωθούν, να διαβάσουν τις επιμέρους απαντήσεις στα επισυναπτόμενα link για να κατανοήσουν τι πραγματικά είναι οι Α.Π.Ε και ειδικότερα η  αιολική ενέργεια και τι είναι αυτό στο οποίο κάποιοι ελάχιστοι σήμερα γυρνούν την πλάτη.

Eπιπλέον, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες απο το site της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (www.eletaen.gr) αλλά και το ενημερωτικό site της ask4wind (www.ask4wind.gr). 

Τέλος, για επικοινωνία με την εταιρεία, για ερωτήσεις αναφορικά με τα έργα μπορείτε να στείλετε email στο ipeiros@gaiacomm.gr

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Θέση εργασίας σε κατάστημα εστίασης στην Λυγιά

14/06/2024, 5:02 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση Konstas

14/06/2024, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites