Μάζεψαν 430 υπογραφές για το ιδιωτικό δάσος της Βαλανιδορράχης

Στη συλλογή 430 υπογραφών προχώρησε η “Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου για τη διάσωση του δάσους της Βαλανιδορράχης και των παραλιών”.

Το έγγραφο που υπογράφουν αναφέρει:

“Το δάσος της Βαλανιδορράχης συνολικής έκτασης 1.993 στρεμμάτων που βρίσκεται στο  Δήμο Πάργας πρώην Φαναρίου διεκδικείται σήμερα από Παργινούς ιδιώτες βάσει  δικαστικών αποφάσεων· 20% κατέχει το Δημόσιο επί της συνολικής έκτασης . Στο εν λόγω  δάσος υπάρχουν 4 παραλίες ( Αλωνάκι, Αμόνι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα). 

Ως πρόεδροι των κοινοτήτων μας μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων των χωριών  μας, που ανθίστανται στην ιδιωτικοποίηση του δάσους και των παραλιών. Πρόκειται για  ένα δάσος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καταφύγιο άγριας ζωής, εξολοκλήρου δασικό και  Natura 2000, στολίδι όλης της ακτογραμμής της Ηπείρου. Αποτελεί δε κομμάτι της  κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του Φαναρίου. 

Τα κοινωνικά αγαθά δεν πωλούνται ούτε δίνονται προς εκμετάλλευση στα χέρια λίγων σε  βάρος των πολλών. Θεωρούμε χρέος μας να υπερασπιστούμε τον τόπο μας από τις  αδηφάγες ορέξεις των “νόμιμων” συνιδιοκτητών και ευθύνη μας το τι θα παραδώσουμε  στις επόμενες γενιές. 

Διεκδικούμε το δημόσιο χώρο, ανεξάρτητα από τα μέσα με τα οποία έχει περιέλθει στα  χέρια των ιδιωτών και συμμετέχουμε στον αγώνα της κοινωνίας, να περιέλθει το δάσος στο  Δημόσιο, να διαφυλαχθούν τα οικοσυστήματα και η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες  εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα.

Αγωνιζόμαστε να μην γίνει το δάσος ιδιωτικός χώρος δασικής αναψυχής που σηματοδοτεί  την ξύλινη περίφραξή του , αποκόπτοντας βίαια την κοινωνία από έναν χώρο που μαρτυρεί  αιώνες τώρα την ιστορική-κοινωνική-οικονομική αλλά και βιωματική ζωή των κατοίκων. Κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη , εγκρίθηκε μελέτη αλλαγή  χρήσης, όπου τα δικαιώματα βόσκησης κατοχυρωμένα από το λόγο εξαίρεσης του δάσους  της απαλλοτρίωσης του 1923, θα χαθούν. Η δασική αναψυχή ισούται με πολυτελείς  κατασκευές μιας μορφής δασοτουρισμού, ενός κλειστού κλάμπ που συνεπάγεται τον  αποκλεισμό της κοινωνίας από το δάσος και τις παραλίες ή την πρόσβαση με αντίτιμο περιφραγμένες θέσεις πάρκινγκ και αθλητικές δραστηριότητες . Η πλήρη ιδιωτικοποίησή  του αν όχι και πώληση του σε επενδυτές, πέραν της οικολογικής καταστροφής θα επιφέρει  και σημαντικό οικονομικό πλήγμα για το Φανάρι. 

Εμμένουμε πεισματικά στο δημόσιο χαρακτήρα που προστατεύει τα οικοσυστήματα και  εναντιωνόμαστε στο άρθρο 218 καθορισμού υπό-περιοχής προστασίας στις περιπτώσεις  ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος. Διαφωνούμε με την  εμπορευματοποίηση ( είτε από ιδιώτες είτε από το δημόσιο προς τους ιδιώτες) που είναι η  απαρχή της αποψίλωσής του, για την ανάπτυξη των κερδών των λίγων και «εκλεκτών», αναγνωρίζοντας ως μόνη ανάπτυξη, αυτή που έχει γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και το  σεβασμό στο μεγαλείο της φύσης. 

Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, 

Αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ΄ τα ξένα βήματα, 

Αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, 

Αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο ΔΙΚΙΟ. 

 Γ. Ρίτσος”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο 1 ο ΓΕΛ του Δήμου Πρέβεζας

30/01/2024, 1:04 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites