Αναφορά Κώστα Μπάρκα για την ενίσχυση των σωματείων εθελοντών- αιμοδοτών

Με Αναφορά του στη Βουλή, στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, φέρνει το ζήτημα της ενίσχυσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α) και των συλλόγων μελών της, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Η Π.Ο.Σ.Ε.Α αποτελεί αναγνωρισμένο από την πολιτεία φορέα του κινήματος εθελοντικής αιμοδοσίας, συμμετέχοντας, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με εκπρόσωπό της στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Εντούτοις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνονται τεράστιες δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, εφόσον η έλλειψη χρηματοδότησης δεν επιτρέπει τη διατήρηση της απαραίτητης γραμματειακής υποστήριξης για πολλούς εξ’ αυτών, την εξασφάλιση των ελάχιστων ανταποδοτικών προϊόντων, που δίνονται στους αιμοδότες μετά την αιμοδοσία, τη μηχανογράφηση και την επικοινωνία με τα μέλη τους.

Με την Αναφορά του ο κ. Μπάρκας ζητά από την κυβέρνηση, να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν στη θεσμοθέτηση πόρων σε ετήσια βάση για την Π.Ο.Σ.Ε.Α και τους Συλλόγους- Μέλη της, ώστε η Ελλάδα να συμπλεύσει με τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά πρότυπα.        

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Αναφορά:  

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Οικονομικών 

Για τον Υπουργό Υγείας 

 

Θέμα: «Θεσμοθέτηση πόρων για τη λειτουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και των Συλλόγων- Μελών της»

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας το, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 11770/24-03-2021, Ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αίματος (Π.Ο.Σ.Ε.Α), με το οποίο καλούν την Ελληνική Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν στη θεσμοθέτηση πόρων σε ετήσια βάση για την Π.Ο.Σ.Ε.Α και τους Συλλόγους- Μέλη της, ώστε η Ελλάδα να συμπλεύσει με τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως επισημαίνεται στο Ψήφισμα, Η Ελληνική Πολιτεία με τον Νόμο 3402/05 αξιολόγησε έκρινε και όρισε ως εκπρόσωπο του Κινήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην χώρα την Π.Ο.Σ.Ε.Α. και κατοχύρωσε τη συμμετοχή εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Εντούτοις, οι Σύλλογοι μάχονται σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, παρά τα πάγια αιτήματα προς αυτήν. Σημειώνονται τεράστιες δυσκολίες  στην εύρυθμη λειτουργία τους, εφόσον η έλλειψη χρηματοδότησης δεν επιτρέπει τη διατήρηση της απαραίτητης γραμματειακής υποστήριξης για πολλούς εξ’ αυτών, την εξασφάλιση των ελάχιστων ανταποδοτικών προϊόντων που δίνονται στους αιμοδότες μετά την αιμοδοσία, τη μηχανογράφηση και επικοινωνία με τα μέλη τους.

Δεδομένου ότι, αφενός, η στήριξη των Συλλόγων- Μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α αποτελεί ύψιστη επένδυση με πολλαπλά οφέλη τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αφετέρου, η Π.Ο.Σ.Ε.Α αποτελεί αναγνωρισμένο φορέα που συμμετέχει με εκπρόσωπο στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είναι απαραίτητη και η πρακτική ενίσχυση με θεσμοθετημένους πόρους της Π.Ο.Σ.Ε.Α και των Συλλόγων- Μελών της.     

 

Επισυνάπτεται το Ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του Ψηφίσματος, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 02.04.2021

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites