Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Καναλακίου Πάργας για την λειτουργία του 1ου Δ. Σχολείου Καναλακίου ως πειραματικό

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Καναλακίου Πάργας για την λειτουργία του 1ου Δ. Σχολείου Καναλακίου ως πειραματικό

Η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού.

Πρόκειται για ένα να σχέδιο βγαλμένο από τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα σενάρια άσκησης πολιτικής. Μια πρόταση που δεν έχει καμία σχέση με τον προγραμματισμό, την ανατροφοδότηση, τον αναστοχασμό και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και που ακολουθεί το λεγόμενο «αγγλοσαξονικό μοντέλο», το οποίο έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί. Με τη συγκεκριμένη επιλογή εισάγουν τον πυρήνα της ιδεολογίας τους που θέλει τους πάντες σε μια διαδικασία ανταγωνισμού. Αυτό όμως για το οποίο πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε είναι για μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αποκλεισμούς σε ένα ποιοτικό, ενιαίο και ισότιμο σχολείο για όλα τα παιδιά.

Ο βασικός ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας δε θα πρέπει να υποβαθμίζεται στην «εκπαίδευση των λίγων άριστων μαθητών», αλλά να είναι η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ανεξαιρέτως όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία. Αυτή πρέπει να είναι η πραγματική πρόκληση του κάθε σχολείου και του κάθε εκπαιδευτικού και στον τομέα αυτό χρειάζεται στήριξη και βοήθεια, οι οποίες δεν δίνονται. Αποτελεί μεγάλη υποκρισία του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας έχουν πραγματικά αφήσει χιλιάδες σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μιλά για «αριστεία» των λίγων.

        Η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων και ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό καταργώντας τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων σε επίπεδο νομού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από αυτήν την επιλογή, χάνονται από την ΠΕ Πρέβεζας 13 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών που με το καθεστώς της συνεχούς αξιολόγησης οδηγούνται πλέον σε αβέβαιες εργασιακές συνθήκες. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα και διαφορετικές συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. 

Καλούμε τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Πρέβεζας να αποσύρει στην πρότασή του για τη λειτουργία του 1ου Δ. Σχ. Καναλλακίου ως πειραματικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όπως εκφράστηκε μέσα από τα Σχολικά Συμβούλια αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και να μην αποφασίσει τη μετατροπή κανενός σχολείου σε Πειραματικό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη αυτών. 

 

Επιμένουμε να διεκδικούμε δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλους/ες!

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ ΠΑΡΓΑΣ

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ακύρωση Σχολικών Αγώνων στην Πρέβεζα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

15/05/2025, 10:11 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Δικαίωση Πολίτη (ΑΜΕΑ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για Μη Πρόσληψή του μέσω ΔΥΠΑ στο Δήμο Πρέβεζας

15/05/2025, 9:53 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχαν στο 14ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

15/05/2025, 9:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι Ξενώνες στρατού στα κενά στρατόπεδα της Πρέβεζας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας …

15/05/2025, 6:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Και του χρόνου στην Πρέβεζα …

13/05/2025, 6:12 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χρειάζεται να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης για να φύγουν τα μπάζα από το Μονολίθι

13/05/2025, 4:36 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Προέχει να ολοκληρωθεί ο παραλιακός άξονας …

13/05/2025, 4:30 μμ

ΑΡΤΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στα “κάγκελα” οι υπάλληλοι στις ΔΟΥ Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας για το ενδεχόμενο κλείσιμο των Εφοριών

13/05/2025, 3:26 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites