ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ: Εκείνο που με τρώει… εκείνο που με σώζει… είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη!!!

Το Θέατρο των Σκιών είναι αναμφίβολα ένα Ιδιαίτερο Στίγμα του Ελληνικού μας Πολιτισμού που μοναδικά βεβαιώνεται από τα αρχαιοελληνικά χρόνια. 

Στα Ελευσίνια και Καβείρια Μυστήρια επί των Δρώμενων και Θεώμενων των Ελλήνων Προγόνων μας… η σκιά είχε ρόλο πρωταγωνιστικό και θρησκευτικό. Από τότε κιόλας η Ελληνική Σκιά… τόλμησε το μεγάλο της ταξίδι συνοδεύοντας τον Μεγάλο Στρατηλάτη όλων των Εποχών Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, στα βάθη της Ασίας μεταδίδοντας τον Ελληνικό Πνεύμα, Πολιτισμό και Ήθος!

Παρά το μακρύ ταξίδι του Θεάτρου Σκιών στην Ασία και την παραμονή και προσαρμογή του στα εκεί ασιατικά δεδομένα… ήρθε η ώρα της επιστροφής του στα Πάτρια Εδάφη… αφού η ξενιτιά δεν τον ανάπαυε…

Έτσι κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως ο νυν μαυρομάτης και καμπούρης ήρωας Karagoz ο από Ανατολής… επαναπατρίζεται στην Ελλάδα και πρωτοπαρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Σαράι του Αλή Πασά στα Γιάννινα, εκεί ο φωτισμένος από κεριά μπερντές του διαδραματίζει ατέλειωτες ώρες παραστάσεων στην Ελληνική γλώσσα και διασκεδάζει τον Αλή και τους Αγάδες του σατιρίζοντας τους Έλληνες όπως άλλωστε ήταν το σύνολο του Οθωμανικού Καραγκιόζη!

Σύντομα όμως η ξακουστή αυτή σκιά δραπετεύει από τον τούρκικο κλοιό και περνά στα γιαννιώτικα καφενεία… πλέον γίνεται ο δικός μας Έλληνας Καραγκιόζης (ο κυριολεκτικά Μαυρομάτης) και χαρακτηριστικά μεταλλαγμένος έναντι του οθωμανικού του χαρακτήρα. Πλέον ΔΕΝ σατιρίζει τους σκλαβωμένους Έλληνες με το πλήθος των απόκοσμων ύβρεων του… αλλά πλέον περιπαίζει τους Πασάδες, τους Αγάδες και τους Ντερβισάδες που δυναστεύαν την τότε σκλαβωμένη Πατρίδα μας. Είναι η ώρα που ο μπερντές του Έλληνα Καραγκιόζη τονώνει το αίσθημα για Ελευθερία και Πίστη στο Χριστό, οργανώνει την Επανάσταση μέσα από τα κωδικοποιημένα μηνύματα που μεταδίδει στις Παραστάσεις του για να τα αρπάζουν οι Καπεταναίοι που παρακολουθούν με προσοχή ώστε να φέρουν Νίκες κατά του εχθρού, ενισχύοντας συνάμα και το ηθικό των πολυπαιδεμένων Ελλήνων οι οποίοι βρίσκουν αγαλλίαση όταν ο Βεληγκέκας τις αρπάζει από τον Μπαρμπαγιώργο και το αθάνατο τσαρούχι ζει την τιμητική του!

Ο Καραγκιόζης μας τον ίδιο Επαναστατικό Χαρακτήρα του έδωσε τις δικές του Νικηφόρες Μάχες σε κάθε Εμπόλεμη ή Δυναστευτική Περίοδο που μάτωσε την Πατρίδα μας γίνοντας Αυτόβουλα και με Επίγνωση των συνεπειών της στάσης του ο αντίποδας στο Σύστημα που ήθελε και θέλει τον Έλληνα υποταγμένο, σκλάβο και ραγιά του…

Σήμερα 28 Μαρτίου τιμάτε ο Καραγκιόζης… αυτός ο Ήρωας που συμμετείχε σε όλους τους Πολέμους… που φώναξε και θυσιάστηκε για την Ελευθερία και τις Χριστιανικές Αξίες όταν η Πατρίδα μας το είχε ανάγκη… που διασκέδασε τον καθένας μας όλα αυτά τα χρόνια κινούμενος και μιμούμενος ακούραστα στο Μπερντέ του… χωρίς όμως ποτέ στην πράξη να του αποδόθηκε η πρέπουσα Προσοχή και Τιμή… λες και οι Δάφνες είναι ακριβές για τους Ήρωες και στην προκείμενη περίπτωση… για την καμπούρα του!

Κατέληξε επί των ημερών μας να αμφισβητείτε μέχρι και η Ελληνικότητα του… και στο τέλος παρότι δεν μπόρεσαν οι «μεγάλοι» της γης… να του πάρουν την Ελληνική του Ιστορία… με «το θέλω γιατί μπορώ…» έσπευσαν να μας πούνε ότι τάχα δεν μας ανήκει… Αλήθεια θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να πει δικό του κάτι που δεν του μοιάζει; Και ο Καραγκιόζης είναι και μοιάζει απόλυτα ίδιος με εμάς τους Έλληνες! Εδώ όμως ας αφήσουμε τον Πολιτισμό να ενώνει και να μην πληγώνει… επάνω στις πληγές που άνοιξαν από καιροσκόπους..!

Ο Καραγκιόζης (επώνυμο: Καραγκιοζόπουλος γιος του πατσαβούρα και ξάδερφος του κουρελή… του πεινασμένου και του λιμασμένου μπάου νιάου πεινάου!) είναι ο Έλληνας όλων των εποχών που ξέρει να τις αρπάζει αλλά και να τις δίνει όταν το μακρύ του χέρι μετατρέπετε σε Πέλεκυ Δικαιοσύνης… Αυτοσαρκάζεται μέχρις εσχάτων και γι’ αυτό μπορεί να πειράζει κάθε στραβό συναπάντημα… Είναι η ξεχωριστή σκιά της Ειρήνης, της Χαράς και της Ελπίδας που αν και με φαντασία δημιουργεί εν τέλει δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί μια ωμή πραγματικότητα που έχει από καταβολής του την τάση να μεταδίδει αλήθειες… παρά του ότι κάποιοι (ακόμα και από αυτούς που θεωρούνται εκφραστές του…) θέλουν να του αλλάξουν τον ρόλο σε Χατζατζάρη (δηλαδή σε γλοιώδη και προσκυνημένο…) για να βολευτούνε ίσως οι ίδιοι εν μέσω των δυσχερών εποχών μας… ευτυχώς ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ!

Ο Καραγκιόζης είναι συνυφασμένος με τον καθένα Έλληνα ως η απόλυτη έκφραση του και επί τούτου είναι εξέχουσα τιμή μας όταν μας αποκαλούν με το όνομα του (Καραγκιόζη…) αυτοί οι αδαείς που ΔΕΝ γνωρίζουν πως όχι μόνο ΔΕΝ είναι βρισιά αλλά απόλυτη Προσωποποίηση και Ταυτοποίηση του καθενός μας…

Η Ήπειρος γέννησε τον Έλληνα Καραγκιόζη αφού από τα Γιάννενα ξεκίνησε ο εξελληνισμός του όπου αποκορυφώθηκε και οριστικοποιήθηκε της σημερινής μορφής του στην Πάτρα.

Η πρώτη σχολή Καραγκιόζη ήταν η Ηπειρώτικη, Ακολούθησε η Πατρινή (μιμούμενη το χαρακτήρα της Ηπειρώτικης) και μετά ακολούθησαν και άλλες μεταγενέστερες… όπως η Αθηναϊκή κλπ…

Παρότι Γενέτειρα του Καραγκιόζη είναι η Ήπειρος είχε την ατυχία να αποχαιρετίσει την σχολή της που έμεινε ορφανή μετά το Θάνατο του Τάσου Ασωνίτη (1898-1966) του τελευταίου Καραγκιοζοπαίχτης της Ηπείρου, όπου έδρασε κλείνοντας την αυλαία του στην Πρέβεζα. 

Ο ίδιος αρχικά ως ερασιτέχνης Καραγκιοζοπαίχτης (αυτοδίδακτος) τόλμησα μετά από ένα διάστημα 30 χρόνων να αναστήσω την χαμένη αίγλη του Καραγκιόζη της Ηπείρου και εν τέλει από το 2000 αποκλειστικά ως επαγγελματίας με κόπο και κόστος να συνεχίσω την Ηπειρώτικη Παράδοση του Καραγκιόζη ως ο Μοναδικός Καραγκιοζοπαίχτης με Έδρα μου την Ήπειρο. 

Έτσι ο Ηπειρώτικος Καραγκιόζης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναβιώνεται μέσα από το Θίασο μου με επιτυχείς περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με φιγούρες μου να κοσμούν Ιδιωτικές Συλλογές και Μουσεία εντός και εκτός Ελλάδας και με άλλες ποικίλες συνεργασίες μου που αναδεικνύουν επιτυχώς την Πολιτιστική Κληρονομιά του Καραγκιόζη της Ηπείρου μέσα από πολλές παρουσιάσεις, διαλέξεις, παραστάσεις, εργαστήρια κ.α σε σχολεία, σχολές και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, και πολλές άλλες προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξης του Σκοπού αυτού σε Δήμους κλπ…

Επιπρόσθετα εδώ και 10 χρόνια έχω Ιδρύσει τον Μη Κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καραγκιόζη ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ που και αυτός εδρεύει στην Ήπειρο τον οποίο και διαρκώς συνδράμω ανιδιοτελώς, δαπανώντας κάθε προσωπικό και οικονομικό κόστος για να έχει την Δυνατότητα να Προσφέρει πολλές Δράσεις του όπως Παραστάσεις, Εκθέσεις και άλλα Δρώμενα σε όλη την Ελλάδα με σκοπό τον Πολιτισμό και την Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου μας έχει ζητηθεί.

Νομίζω ότι οι Πολιτικοί και Πολιτιστικοί Φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΗΠΕΙΡΟΥ θα πρέπει να συνδράμουν τον Καραγκιόζη μου ως Ιδιαίτερο Έργο που Μοναδικά Υπάρχει και Προσφέρει στην Ήπειρο. 

Επίσης Ξεχωριστή και Ιδιαίτερη Βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στο Κοινωφελές και Πολιτιστικό Έργο του Μη Κερδοσκοπικού Π. Σ. Καραγκιόζη που με τους πενιχρούς ιδίους πόρους που κατέχει ως στήριγμα κινδυνεύει να μην μπορεί να συνεχίσει το Πολιτιστικό και Κοινωνικό του Έργο. 

ΔΕΙΤΕ τα νέα και τις δράσεις μας στο διαδίκτυο: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com και γίνεται φίλοι μας στο Facebook Γιώργος Ηπειρώτης (https://www.facebook.com/profile.php?id=100010732568708).

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω κυρίως τους γονείς… να φέρουν τον Καραγκιόζη κοντά στα παιδιά τους και τα παιδιά τους κοντά στον Καραγκιόζη! Στα χέρια ενός Ικανού Καραγκιοζοπαίχτη ο Καραγκιόζης γίνεται ένα Ξεχωριστό Παιδαγωγικό Εργαλείο που μπορεί να προτρέψει τα παιδιά στην πραγματικότητα και να τα χωρίσει από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια της εικονικής πραγματικότητας.

Αν κάτι πρέπει να προσέξουμε όλοι μας σήμερα είναι η Παράδοση, οι Ρίζες μας!

Να προχωράμε στο σύγχρονο κόσμο αλλά χωρίς να χάνουμε το παρελθόν μας που είναι η Ιστορία μας!

Αλήθεια… ποιος Λαός έχει συνέχεια χωρίς την Ιστορία του;

 

Εύχομαι το κακό που επί ένα χρόνο τώρα μας έχει κλείσει στην απομόνωση του εαυτού μας… και μας οδηγεί καθημερινά στην εξαθλίωση και την απογοήτευση… να λήξει οριστικά και αναίμακτα… ώστε να ανταμώσουμε και πάλι στα Φώτα του Μπερντέ που ποτέ δεν έσβησε αλλά σαν ακοίμητη κανδήλα φωτίζει τον Πολιτισμό, την Λαογραφία και την Παράδοση της Πατρίδας μας!

 

Ο Θεός να είναι μαζί μας για να μην μας εγκαταλείπει η αισιοδοξία (απαραίτητο χαρακτηριστικό της συνέχειας)!!!

 

Γιώργος Ηπειρώτης

(Καραγκιοζοπαίχτης)

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites