Ιωσήφ Στύλος : “Στο… πόδι ο σχεδιασμός της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην Πρέβεζα”

Στις 18 Μαρτίου 2021 συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πρέβεζας για να γνωμοδοτήσει για την ίδρυση και λειτουργία λαϊκής αγοράς στη Δημοτική Κοινότητα Πρέβεζας και να εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργία της.

Ως σύμβουλος της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” και μέλος της Επιτροπής πρότεινα την αναβολή του θέματος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μου, τους ντόπιους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Ο σχεδιασμός της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην Πρέβεζα δυστυχώς γίνεται στο… πόδι.

Το σκεπτικό μας ως παράταξη αναφορικά με την αναβολή έχει να κάνει με τα εξής:

    Το 2011 και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας είχαν εγκρίνει την ίδρυση λαϊκής αγοράς και μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας είχε εγκρίνει και τον κανονισμό. Μήπως πρέπει να πάμε ουσιαστικά σε μία διαδικασία εναρμόνισης του κανονισμού με τον τελευταίο ψηφισθέντα νόμο, καθώς με τη λογική της συνέχειας της διοίκησης αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικά άκυρο;

    Η Κυβέρνηση στην αρχή του έτους προώθησε Σχέδιο Νόμου με το οποίο ουσιαστικά ήθελε να καταργήσει τον νόμο 4497/17, με τον οποίο πάμε να λειτουργήσουμε. Είχαν προκληθεί μεγάλες μάλιστα αντιδράσεις από τους παραγωγούς-επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, αφού ουσιαστικά έμπαιναν οι εταιρείες μέσα στις λαϊκές και η Κυβέρνηση το πήρε πίσω για να ξεκινήσει εκ νέου διαβούλευση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όμως θα νομοθετήσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και πιθανότατα θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε όλον τον κανονισμό μας για να είναι εναρμονισμένος με το νέο νόμο που θα προκύψει. Και πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά αυτό το ζήτημα και τους κινδύνους.

    Σε πολλούς κανονισμούς λαϊκών αγορών ανά την Ελλάδα υπάρχουν όροι που τοποθετούν σε διαφορετική λογική τη λαϊκή αγορά, δίνοντας περισσότερη ευελιξία σε τοπικούς παραγωγούς, ενώ δεν υπάρχει όριο θέσεων. Θα ήταν καλύτερο να έχουμε περισσότερο χρόνο μπροστά μας να δούμε ενδελεχώς το ζήτημα αυτό.

Η Επιτροπή δεν δέχθηκε την αναβολή του θέματος και κατά συνέπεια ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στο σύνολο του σώματος την ορθότητα των επιχειρημάτων μας.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” στη διαδικασία που είχε γίνει το 2011 είχε στηρίξει τη δική της πρόταση. Ο επικεφαλής Γιώργος Νίτσας είχε πει τότε: “Η ίδρυση Λαϊκής αγοράς πρέπει να γίνει και ήδη έχω προτείνει ως θέση, δίπλα στον Άγιο Ανδρέα που υπάρχουν (10) έτοιμα κιόσκια και θα μπορούσε να είναι πιο προσιτή για όλη την Πρέβεζα και με άμεσο και εύκολο πάρκινγκ εντός του κάστρου. Η Λαϊκή Αγορά θα πρέπει να είναι η αρχή, για την δημιουργία ενός συμφώνου τοπικών προϊόντων για να στηρίξουμε την τοπική μας παραγωγή και κοινωνία”. Φυσικά και αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης μίας λαϊκής αγοράς, στη θέση που έχει προκριθεί αυτή τη φορά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πίσω από το δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα”. Παρ’ όλα αυτά έχουμε ενστάσεις αναφορικά με την κατανομή των θέσεων (π.χ. οι θέσεις ντόπιων παραγωγών για λοιπά αγροτικά προϊόντα, για το ελαιόλαδο και για μέλι είναι λίγες σε σχέση με τις ανάγκες), ενώ επιχειρείται προνομιακή μεταχείριση των επαγγελματιών στους συγκεκριμένους τομείς.

Επίσης στις λαϊκές αγορές προβλέπονται υπηρεσίες καντίνας που δεν υπάρχουν στον συγκεκριμένο κανονισμό.

Σε ακόμη μία περίπτωση η δημοτική αρχή τα κρίσιμα ζητήματα για την πόλη δε τα βλέπει σφαιρικά. Δεν μπορούμε να τους ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης

“Ανάπτυξη Τώρα”

Ιωσήφ Στύλος


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites