Η ΔΕΥΑ Πρέβεζας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

To 1992 η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού για να υπενθυμίζει σε όλους ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που εξαντλείται. Επομένως, η ορθολογική και βιώσιμη χρήση του είναι ο μοναδικός δρόμος  για τη διασφάλιση των μελλοντικών γενεών. 

Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην αξία του νερού. Πράγματι, το νερό δεν συμβάλλει μόνο στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και την ευημερία, αλλά και στην κοινωνική ισότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και σε μια  βιώσιμη οικονομία. Οι υπηρεσίες ύδρευσης συμβάλλουν ολιστικά στη αειφόρο ανάπτυξη διατρέχοντας τους τρεις πυλώνες της δηλ. την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η υγειονομική κρίση που ταλαιπωρεί τον πλανήτη μας εδώ και ένα χρόνο ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αξία του νερού, ως μέσου αντιμετώπισης της συλλογικής υγειονομικής απειλής. Κι αυτό γιατί το νερό αποτελεί σημαντικό μέσο προστασίας και πρόληψης από την μετάδοση της Covid 19.

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.A.) που έχει μέλη της 120 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και τηλεθέρμανσης σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού επέλεξε να διοργανώσει την Τρίτη 23 Μαρτίου και ώρα 12.00 ψηφιακή εκδήλωση με θέμα την νέα Οδηγία για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Η Οδηγία 2184/2020/ΕΕ αποτελεί την σημαντικότερη θεσμική εξέλιξη στον τομέα του νερού το τελευταίο διάστημα διότι με τις αλλαγές που ενσωματώνει, και οι οποίες απορρέουν από τις εξελίξεις στην επιστήμη και την κοινωνία, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της ποιότητας του πόσιμου νερού εισάγοντας όλους τους παράγοντες της αλυσίδας υδροδότησης που την επηρεάζουν και προωθώντας την χρήση του νερού της βρύσης. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται να προσαρμοσθούν όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης της χώρας μας κι επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με διορατικότητα και αξιολογώντας την σπουδαιότητα της ενημέρωσης των πολιτών για το νερό που καταναλώνουν, στοιχείο που συμπεριλαμβάνεται στην νέα Οδηγία για την ποιότητα του νερού που καταναλώνεται,  ήδη από το 2018 έχει αναπτύξει και λειτουργεί Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού σε όλη τη χώρα το οποίο έχει θεσμικά αναγνωρισθεί από το Υπουργείο Υγείας. 

Το Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, και με κατάλληλες τροποποιήσεις και προσαρμογές θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας Οδηγίας . Τα δεδομένα αυτά παρέχονται στους πολίτες με εύκολα αναγνώσιμη και κατανοητή μορφή είτε μέσα από την ιστοσελίδα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ή την ιστοσελίδα της κάθε Δ.Ε.Υ.Α. ξεχωριστά, καθώς και μέσα από εφαρμογή για το κινητό (mobile app). Έτσι, οι πολίτες μπορούν να  ενημερώνονται για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν σε μια περιοχή είτε αυτοί διαμένουν στην περιοχή αυτή είτε την επισκέπτονται, γρήγορα και ανά πάσα στιγμή. 

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites