Η Αδελφότητα Κρανιωτών Πρέβεζας λέει ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στα Θεσπρωτικά Όρη

   Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη, με ομόφωνη απόφασή της εκφράζει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών  πέριξ των βουνών των Τοπικών Κοινοτήτων Θεσπρωτικού, Άσσου, Νικολιτσίου, Παπαδατών, Ριζοβουνίου, Πολυστάφυλλου, Κρανιάς, Βρυσούλας, Ρεματιάς, Σκιαδά).

Αναλυτικά η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

Το τελευταίο διάστημα πληροφορηθήκαμε την έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της εγκατάστασης αιολικού πάρκου (Ανεμογεννήτριες) στα Θεσπρωτικά Όρη. Χωρίς καμία ενημέρωση ή έγκριση των τοπικών φορέων της περιοχής μας, επιχειρείται η εγκατάσταση κατ’ αρχήν 25 ανεμογεννητριών (τεράτων) με ορίζοντα εγκατάστασης άλλων 50 με συνολική απόδοση 140 Μεγαβάτ. 

   Πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό έργο στα βουνά της Μικρής Λάκκας Σούλι και στα Δυτικά των Θεσπρωτικών Ορέων, με ελάχιστο οικονομικό όφελος για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά με τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση. Κυρίως η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως έχει αποδειχθεί από την εμπειρία τις εγκατάστασής τους σε βουνά του ίδιου ύψους και της ίδιας χλωρίδας και πανίδας θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις:

  • Στην Γεωργία 
  • Στην Κτηνοτροφία
  • Στην Μελισσοκομία
  • Στην Χλωρίδα, την Πανίδα και την Βιοποικιλότητα του τόπου μας.
  • Στην διαταραχή υπάρχοντος περιβάλλοντος, με την κατασκευή τεράστιων δρόμων, τεράστιων όγκων τσιμέντου για την στήριξη των ανεμογεννητριών.

 

   Ιδιαίτερα για το χωριό μας, την πανέμορφη Κρανιά οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία θα είναι τραγικές. Το χωριό μας κατέχει τα πρωτεία στον τομέα της κτηνοτροφίας σε ολόκληρο το Ν. Πρέβεζας και η δραστηριότητα αυτή αποτελεί το μοναδικό εισόδημα δεκάδων οικογενειών που διαμένουν ακόμη στο χωριό και δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία (εκτροφή Αιγοπροβάτων και Βοοειδών). Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει τον σταδιακό μαρασμό των δραστηριοτήτων αυτών.

   Ιδιαίτερα η τοποθέτησή τους στο Μπαλντενέζι (Κερασιά) θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα με καταστροφικά αποτελέσματα στα βοσκοτόπια των βοοειδών και των αιγοπροβάτων και στις δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στις πλαγιές του βουνού, στις νότιες παρυφές του αλλά και στα δυτικά (περιοχή Πηγάδια, Αη Λια και Άγιο Κωνσταντίνο) δραστηριότητες  που αποφέρουν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στις οικογένειες των κτηνοτρόφων μας. 

   Δεν είναι τυχαίο που ξεσηκώθηκε και ενώθηκε στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, διαβλέποντας την μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση του τόπου μας. Δεν είμαστε ειδικοί για να αναλύσουμε όλα τα κακά που επιφέρει η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά δεν είμαστε και αδαείς για να μην μπορούμε να διακρίνουμε μια επένδυση που μπορεί να αποφέρει θέσεις εργασίας και προκοπή στο τόπο μας, από μια …επένδυση που θα γεμίσει τις τσέπες λίγων επιχειρηματιών με δανεικά και αγύριστα.   

 

Καλούμε

  • Την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, το Δήμο Ζηρού, το Δήμο Πρέβεζας (που εκπροσωπεί τις Τοπικές Κοινότητες Βρυσούλας, Ρεματιάς και Σκιαδά που κι σ’ αυτές θα υπάρχουν επιπτώσεις), να γίνουν μια γροθιά με την Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί και τους κατοίκους των παρακείμενων στα Θεσπρωτικά Όρη κοινοτήτων, κατά των ανεμογεννητριών και να αγωνιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση και τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής μας. Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού κατά της εγκατάστασης των  ανεμογεννητριών, αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη, που όμως θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο αποφασιστικά.
  • Το Δήμο Ζηρού και το Δήμο Πρέβεζας να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, με την συμβολή και υποστήριξη της Επιτροπής Αγώνα και των κατοίκων, για την αποτροπή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας,
  • Τους συγχωριανούς μας να αγωνιστούν στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα και των αρμόδιων φορέων, για να αποτρέψουν το περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα που επιχειρείται στα βουνά της μικρής Λάκκας Σουλίου και την οικονομία  του τόπου μας.   

  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites