Κύριε Αντιπεριφεριάρχη, αν κάποιος σου καταλάμβανε προσωπική σου ιδιοκτησία, θα τον άφηνες μέσα, ή θα χρησιμοποιούσες τα όπλα που σου δίνει ο νόμος, ήτοι την αυτοδύναμη προστασία της νομής, ή διαφορετικά, την αποβολή του καταληψία μέσω της δικαστικής οδού;
Όπως είναι γνωστό στους Πρεβεζάνους, εδώ και περίπου ένα μήνα έχει γίνει κατάληψη δύο οικίσκων στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα (βλ. σχετικές φωτο), από δύο οικογένειες Ρομά, οι οποίες εγκαταστάθηκαν και διαμένουν εκεί.
Το ζήτημά μας δεν είναι η φυλή των καταληψιών, αλλά η κατάληψη του δημοσίου κτήματος και η αδιαφορία της Πολιτείας, διότι, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Και για την ιστορία, το κάστρο του Αγίου Αντρέα είναι το μεγαλύτερο από τα έξι κάστρα που σώζονται στην περιοχή της πόλης της Πρέβεζας Η πρώτη φάση δημιουργίας του κάστρου ανάγεται στο 1701 όταν έγινε η μετάβαση της κυριαρχίας της Πρέβεζας, από τους Ενετούς στους Οθωμανούς. Η δεύτερη σχετίζεται με τη βενετική κατοχή της πόλης (1718-1797) και η τρίτη φάση σηματοδοτείται από την περίοδο διακυβέρνησης του Αλή πασά και την οχυρωματική του πολιτική στην περίοδο 1807-1808. Στη συνέχεια με την απελευθέρωση της Πρέβεζας το 1912, στο κάστρο εγκαταστάθηκαν, μονάδες εφοδιασμού του Ελληνικού Στρατού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στο μέτωπο της Ηπείρου. Επίσης το Δεκέμβριο του 1948 εγκαταστάθηκε στο κάστρο μονάδα του Ελληνικού Στρατού και το 1956 κτίστηκε στον βορειοανατολικό προμαχώνα, σε χώρο που παραχωρήθηκε στην Εκκλησία, το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα. Το κάστρο κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο το 1965 και το 1980 ενώ ο Στρατός το εγκατέλειψε οριστικά το 2005.
Τον Απρίλιο 2015 συμφωνήθηκε να αποδοθεί η χρήση του χώρου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016, με την παραχώρηση της χρήσης του κάστρου από το ΥΠ.ΕΘ.Α. για ένα χρονικό ορίζοντα 49 ετών, με οικονομικό αντάλλαγμα (εδαφονόμιο), που θα καταβληθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας προς το ΤΕΘΑ, ποσού 1.500.000 €, με χρονικό όριο αποπληρωμής τα πρώτα 35 έτη, με περίοδο χάριτος μέχρι το 2021.
Σύμφωνα με τη μελέτη στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «ΔΟΥΚΑ» προβλέπεται, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, να στεγαστούν οι Διοικητικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και πολιτιστικοί φορείς, μουσεία, διάφορες δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού και γενικότερα το ιστορικό Φρούριο του Αγ. Ανδρέα με την ανάπλαση των χώρων να μετατραπεί από χώρο εγκατάλειψης σε κέντρο διοικητικής λειτουργίας και διευκόλυνσης των πολιτών, ένας πυρήνας δηλαδή πολιτισμού και αναβάθμισης του επιπέδου ζωής στην Πρέβεζα.
Παρά δε το γεγονός ότι όλοι μας περιμένουμε, μετά τις σχετικές εγκρίσεις, που δυστυχώς στη χώρα μας καθυστερούν, την έναρξη επιτέλους των εργασιών προκειμένου το Κάστρο του Αγ. Ανδρέα να μετατραπεί από έναν χώρο πλήρους εγκατάλειψης με ερειπωμένα, ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια, εξακολουθούμε να εισπράττουμε την αδιαφορία της Πολιτείας και ήδη της Αντιπεριφέρειας για την προστασία του χώρου αυτού μέχρι την έναρξη των εργασιών.
Να επισημάνουμε επίσης ότι ο υπαίθριος χώρος του στρατοπέδου χρησιμοποιείται ως χώρος άθλησης πολιτών (όπως τρέξιμο) και ως χώρος στάθμευσης οχημάτων και που μετά τη συγκεκριμένη κατάληψη αποτρέπει τους δημότες να εισέρχονται και να κάνουν χρήση αυτού, όπως και τους οδηγούς των οχημάτων να τα σταθμεύουν εκεί και η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ειδικά κατά τους θερινούς μήνες με τους επισκέπτες της πόλης.
Οπότε, με την παρούσα ανοιχτή επιστολή μας, Ζητάμε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να προστατεύσει το Δημόσιο Κτήμα, με την άμεση αποβολή των καταληψθών και να μην το αφήσει έρμαιο στον κάθε καταληψία, διότι, η αδιαφορία μπορεί να παρακινήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο.