Αφιέρωμα στην ποίηση του Θωμά Ιωάννου από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας ποίησης που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, με εκλεκτό καλεσμένο τον πολύ αξιόλογο, συντοπίτη μας ποιητή και ιατρό-νευρολόγο κ. Θωμά Ιωάννου.

Στην πρωτότυπη αυτή διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Λυκείου του σχολείου, οι οποίοι κατά ομάδες εργασίας με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους στα Νέα Ελληνικά απήγγειλαν ποιήματα του κ. Ιωάννου, έθεσαν ερμηνευτικά ζητήματα, ρωτώντας παράλληλα το δημιουργό σχετικά με θέματα ποιητικής αυτοαναφορικότητας στο έργο του. Χαρακτηριστικές ερωτήσεις που διατυπώθηκαν ήταν το από πότε άρχισε να γράφει, ποια τα ποιητικά του ερεθίσματα, ποιες οι θεματικές και τεχνικές γραφής του,  η διακειμενική σχέση του με άλλους ποιητές, οντολογικά ζητήματα στο έργο του, η σχέση της ποίησής του με τη θρησκεία, η ειδικότερη επίδραση που δέχτηκε από τον Καρυωτάκη. Ο κ Ιωάννου, εμφανώς συγκινημένος, εντυπωσιάστηκε από την ποιητική ευαισθησία και την καλλιέργεια των μαθητών, ενώ έκλεισε την εκδήλωση απαγγέλοντας το ανέκδοτο ποίημά του: «Πλην Λακεδαιμονίων», με εμφανή τη διακειμενική σχέση με τον Καβάφη. 

Υπεύθυνοι καθοδήγησης των μαθητών και διοργάνωσης της εκδήλωσης, με βάση το τμήμα που διδάσκουν τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας–Λογοτεχνίας στο Λύκειο του σχολείου, ήταν οι ακόλουθοι φιλόλογοι, ως ακολούθως:

  1. κα Μερόπη Ζέρβα, Τμήμα Α1 Λυκείου
  2. κα Πανωραία Γιαννουλάτου, Τμήμα Α2 Λυκείου
  3. κα Παναγιώτα Κορωναίου, Τάξη Β Λυκείου
  4. κ. Κοσμάς Κοψάρης, Τάξη Γ Λυκείου

 Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η κα Μερόπη Ζέρβα. Τον ποιητή προλόγισε ο κ. Κοσμάς Κοψάρης. Υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης ήταν ο κ. Περικλής Γιαννουλάτος, μαθηματικός του σχολείου.

 Η ποίηση αποτελεί μετάγγιση των βιωματικών εμπειριών μας, είναι κατάθεση ψυχής και ζωής. Πολλά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών στην όλη διαδικασία, καθώς και στη Διεύθυνση του σχολείου και στο Σύλλογο Διδασκόντων που στήριξαν αυτή την τόσο όμορφη εκδήλωση για την ποίηση. Η ηρωίδα Blanche Dubois στο έργο του Tennessee Williams: Λεωφορείον ο πόθος,  έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία». Η ποίηση του Θωμά Ιωάννου εκφράζει ότι θα πρέπει να αδράξουμε τα όνειρά μας, να γίνουμε και εμείς αναπόσπαστα μέρη της μαγείας που λέγεται ποίηση. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites