Σύριζα Πρέβεζας για το αιολικό πάρκο στα Θεσπρωτικά Όρη: Δεν είμαστε αρνητικοί στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών – Πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΔ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ εκφράζει τις ανησυχίες της για  το γεγονός ότι δόθηκε έγκριση από την ΡΑΕ για τη λειτουργία:  28 ανεμογεννητριών στην ανατολική οροσειρά της Μικρής Λάκκας Σουλίου ή Ανατολικά Θεσπρωτικά όρη που περιλαμβάνουν τα βουνά Ζαρκοράχη και Προφήτης Ηλίας Μελιανών και  άλλες 5 ανεμογεννήτριες στην δυτική οροσειρά της Λάκκας  ή δυτικά Θεσπρωτικά όρη ή Μπαλντανέζι.

Επί της αρχής δεν είμαστε αρνητικοί στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, συλλήβδην, ούτε φυσικά και στην αξιοποίηση των Α.Π.Ε. για την επίτευξη του εθνικού στόχου μέχρι το 2030, που υπηρετήσαμε και ως Κυβέρνηση. Η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, όμως, πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιστημονικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα οικολογικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2019 το διαγωνισμό για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, προκειμένου οι επενδύσεις σχετικά με τη δημιουργία ΑΠΕ να προχωρούν με οργανωμένο τρόπο και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον και στις κατά τόπους ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες, ώστε να μην επηρεάζουν το φυσικό κάλλος και να μην προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών. Δυστυχώς, η ΝΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστέρησαν χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η μελέτη πλέον να μην μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το 2022.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, έχει ταχθεί ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών πάρκων ΑΠΕ και έχει υπάρξει πρόταση/εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου πλέον η αδειοδότηση των ανεμογεννητριών να γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών (Περιφέρειας, Δήμων και Κοινοτήτων), και αφότου έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Παράλληλα έχει προταθεί να γίνουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε περιοχές της Περιφέρειας, με εγγύτητα στο οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής, οικολογικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία.

Επίσης υπάρχουν αποφάσεις και άλλων θεσμικών οργάνων όπως είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, που σε αποφασή της αναφέρει, μεταξύ των άλλων, για «Πάγωμα όλων των αδειών από τη ΡΑΕ…» καθώς και η από 30 Ιανουαρίου 2021 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δωδώνης, που επίσης είναι αντίθετη με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα αλλοιώνοντας το μικροκλίμα της περιοχής με  αποτέλεσμα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τέλος, σοβαρή ζημιά, από μια τέτοια εξέλιξη, θα υποστεί και η σημαντική κτηνοτροφική  δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον ορεινό όγκο.

Δεν πρέπει να  προχωρήσει η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της ανατολικής οροσειράς της Μικρής Λάκκας Σουλίου και στα δυτικά Θεσπρωτικά Όρη,  περιοχές ιδιαίτερου  φυσικού κάλλους με σπάνια οικολογικά, περιβαλλοντικά αλλά και παραγωγικά χαρακτηριστικά για την ευρύτερη περιοχή.

Για το σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα και την κινηματική δράση σε συντονισμό με πολίτες και οργανώσεις που έχουν ενεργοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και στους αγώνες της.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Χρήστος Ιωάννου εκλέχθηκε με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

17/09/2021, 4:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Την ημέρα Εθνικής  Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμά η Π.Ε Πρέβεζας

17/09/2021, 1:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” : Ένα έργο οδικού φωτισμού στο “πουθενά”

17/09/2021, 1:01 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έκδοσης αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 4Κ/2020 ΑΣΕΠ, για προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

17/09/2021, 12:45 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Τα ονόματα που “παίζουν” για την θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Πρέβεζας

17/09/2021, 12:40 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Το ‘παιχνίδι’ της ανακύκλωσης συνεχίζεται στο Δήμο Ζηρού

17/09/2021, 12:02 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites