Το μεγάλο σορτάρισμα του ΕΣΥ ( Του Κώστα Παπαθεοδώρου )

Καθημερινά παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση το σκόπιμο ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ. Μια εργώδης επιχείρηση την οποία έχουν σχεδιάσει τα «καλύτερα μυαλά της χώρας» και υλοποιούν  οι κήνσορες και οι θεράποντες της εξουσίας προβάλλοντας εντυπωσιακά διαγράμματα, στατιστικές, ποσοστά… 

Το σήριαλ έχει αρκετά επεισόδια και προκειμένου να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις με τη χρήση των ροοστατών  αυξομειώνουν κατά το δοκούν την ένταση του… τρόμου. Χορηγούν κάθε φορά «τη δόση που αντέχεται», όπως συνιστούσε κάποτε ο πατέρας Μητσοτάκης!  

Η διάλυση του αναβαθμισμένου πλέον στη συνείδηση του πολίτη ΕΣΥ,  μπορεί να δυσκόλεψε όμως δεν εγκαταλείφθηκε. Έστω και αν θρυλείται- ενδεχομένως τεχνηέντως- το αντίθετο.  Βρέθηκε η φόρμουλα για την ομαλή μετάβαση στο νέο ΕΣΥ και ήδη υλοποιείται. Όμως τέτοιου είδους τομές, απαιτούν  κοινωνικές συναινέσεις αλλά και αυτό είναι κάτι  που θα πλαστογραφηθεί με την προβολή του ευλογοφανούς αλλά επίπλαστου διλήμματος : αύξηση ιατροφαρμακευτικών εισφορών ή ιδιωτική περίθαλψη;

   Οι συνομιλητές μου με διαβεβαίωσαν (και εγώ στη συνέχεια το επιβεβαίωσα) ότι πράγματι αυτά  που με κυνισμό και αυτογνωσία έχουν σχεδιαστεί,  μεθοδικά υλοποιούνται. Παρά την εδραία  πεποίθηση όλων μας ότι  ο κοροναϊός τάχα έχει αναστείλει για κάποιο χρονικό διάστημα την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. 

Είναι μια βολική φενάκη που συντηρείται  ώστε να προχωράει ανεμπόδιστα το σχέδιο! Ποιο είναι το σχέδιο; Μα η απαξίωση του  Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Ήδη, το «επικοινώνησε» ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ένα νέο ΕΣΥ. Φυσικά δεν έδωσε παραμέτρους και κατευθύνσεις του σχεδίου του. Τα σχέδια είναι σαν τα κρασιά: απαιτούν χρόνο για να ωριμάσουν. 

Η εμφάνιση του κοροναϊού, όχι μόνο δεν ανέστειλε, τουναντίον επιτάχυνε τις εξελίξεις. Σε αυτό το φυσικό σκηνικό  του τρόμου,  υπονομεύεται μεθοδικά η λειτουργία των νοσοκομείων.  

Αντί της δημιουργίας ιδιαίτερων και ενδεχομένως απομονωμένων νοσηλευτηρίων  ειδικά μετά την εμπειρία του πρώτου κύματος, οι ασθενείς Covid μεταφέρονται συλλήβδην σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια αχρηστεύοντας συνολικά το  τριτοβάθμιο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η διεθνής πρακτική, η ιστορική γνώση αλλά πρωτίστως ο επιστημονικός ορθολογισμός επιτάσσει την ίδρυση και λειτουργία ξεχωριστών θεραπευτηρίων για λοιμώδη νοσήματα. Τα παραδείγματα είναι και πασίγνωστα και πάμπολλα. 

Αντ` αυτού, επιλέχθηκε η διασπορά των ασθενών  covid και η μεταβίβαση όλων των άλλων περιστατικών (ακριβών και εξεζητημένων) σε ιδιωτικά θεραπευτήρια! Από καιρό εξάλλου  είχαν συναφθεί δημόσιες συμβάσεις με ιδιωτικά θεραπευτήρια που εκ του ασφαλούς αποθησαυρίζουν τις ευκαιρίες της πανδημίας. 

Την ίδια στιγμή, το σύνολο των κονδυλίων της δημόσιας υγείας- υπό τις επευφημίες  του  ντοπαρισμένου  πλήθους- διοχετεύεται  αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες καταπολέμησης  του κοροναϊού. Μόνο που πρόκειται για «επενδύσεις» χαμηλής τεχνολογίας. Για την αντιμετώπιση του κοροναϊού με βάση και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, απαιτούνται ακτινογράφοι,  οξύμετρα, άντε και  θερμόμετρα. Και εάν και εφόσον απαιτηθεί, αναπνευστήρες! Και προφανώς δεν δημιουργήθηκαν ποτέ 1200 ΜΕΘ. Πρόκειται για αυταπόδεικτο ψεύδος που μονότονα  επαναλαμβάνεται. Μια άλλη αξιοπρόσεκτη πτυχή είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των χιλιάδων πολιτών που μολύνθηκαν από covid, ούτε 5% δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Οι υπόλοιποι το (ξε)πέρασαν σπίτι  τους, παρέα με το γάτο τους. Εδώ τίθεται και ζήτημα «διαλογής ασθενών»,  αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός.

Όμως το κρισιμότερο- όσο και αν τώρα φαντάζει ανεπίκαιρο ή και παράδοξο- είναι το δυστοπικό μέλλον του ΕΣΥ.

Η επιλογή έγινε και ήδη έχει αφεθεί στην… ησυχία του. Προϊόντος του χρόνου- αλλά με υψηλές ταχύτητες καθώς οι τεχνολογίες και οι μέθοδοι διαρκώς εξελίσσονται- τα δημόσια νοσοκομεία  θα μετατρέπονται  σε αποθήκες  ασθενών- όλων εκείνων που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα νοσηλείας στα hi tech ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το αρχικό σχέδιο της παραχώρησης υπηρεσιών και τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων μέσω ποικιλώνυμων μεθόδων σε ιδιώτες έχει εγκαταλειφθεί καθώς από τη μια πλευρά θεωρείται οικονομικά ασύμφορο για τους «επενδυτές» και από την άλλη κοινωνικά εύφλεκτο. 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απαξιώνεται και στη θέση του αρθρώνεται το νέο ΕΣΥ του κ. Μητσοτάκη, ικανό να περιθάλψει το γενικό πληθυσμό για συνήθεις και συμφέρουσες περιπτώσεις. Με βάση τις στατιστικές εκτιμήσεις αυτό το μοντέλο ΕΣΥ θα αφορά περίπου το 90-92% των Ελλήνων πολιτών. Οι υπόλοιποι,  μέσω των διαφορετικών  μοντέλων ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης ή και των προσωπικών οικονομικών καταβολών, θα απευθύνονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. 

Συνεπώς, τα δημόσια νοσοκομεία του νέου ΕΣΥ θα παρέχουν απλές και κυρίως φθηνές ιατρικές υπηρεσίες. Για τα ακριβά, τα δύσκολα και τα εξεζητημένα θα υπάρχουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια μόνο για  όσους αντέχουν  τις υπέρογκες δαπάνες. 

Υφίσταται και τώρα ιδιωτική περίθαλψη, αλλά ακόμη υπάρχουν και τα δημόσια νοσοκομεία που παρόλες τις παθογένειες τους, παρέχουν υψηλού επιπέδου  ιατρικές υπηρεσίες. Ελάχιστες φορές υπήρξαν δημοσιεύσεις εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων που να αφορούν ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αντίθετα, συνήθεις είναι οι ανακοινώσεις περί επιτευγμάτων  Ελλήνων γιατρών σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία…

Η μετάβαση από το ΕΣΥ του Παπανδρέου, στο ΕΣΥ του Μητσοτάκη είναι σε εξέλιξη ώστε με το τέλος της πανδημίας να έχει ξεχαρβαλωθεί πλήρως το τριτοβάθμιο δημόσιο σύστημα. Φυσικά και θα διατηρηθεί ώστε να αναλαμβάνει τις αγγαρείες της δημόσιας υγείας, όμως θα έχει χάσει την αίγλη και την πρωτοπορία του που στο μεταξύ θα έχει μεταλαμπαδευτεί στην ιδιωτική περίθαλψη. 

Με τον τρόπο αυτό απαντάται το ερώτημα: γιατί συλλήβδην όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύουν περιστατικά covid.Προφανώς και θα έπρεπε να εξαιρεθούν έστω μερικά από αυτά που προσφέρουν συνταρακτικές -ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο- ιατρικές υπηρεσίες. Δεν έγινε αυτή η επιλογή και συνολικά το σύστημα καταρρέει.  Σκόπιμα, υποστηρίζουν οι συνομιλητές μου. 

Πέραν της κωμικοτραγικής επίταξης των 2 κλινικών, ήδη μεταφέρονται ασθενείς με non covid περιστατικά από δημόσια σε ιδιωτικά νοσοκομεία και αυτό κάποιοι το αποκαλούν «προίκα του δημοσίου προς κλινικάρχες».   

Όμως δεν είναι μόνο η «προίκα» από τη μεταβίβαση των περιστατικών. Οι ίδιοι οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η  εξαίρεση των ιδιωτικών κλινικών από τη νοσηλεία covid ήταν προμελετημένη επιλογή ώστε στο διάστημα αυτό οι λοιποί ασθενείς να οδηγούνται αναγκαστικά  σε αυτές.  

Παραθέτω τη δήλωση του Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί)  Π. Παπανικολάου που κάνει λόγο για  «σκανδαλώδη λιποταξία» των ιδιωτών, αποκαλύπτοντας ότι «επί 10 μήνες δεν έχουν νοσηλεύσει ούτε ένα περιστατικό covid».

Ενδιαφέρον φυσικά έχει να δούμε κέρδη και στατιστικά στοιχεία ιατρικών πράξεων αυτής της περιόδου από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Λέγεται και γράφεται ότι κάποιοι κλινικάρχες έχουν πετύχει το οικονομικό… θαύμα.

Στο ερώτημα γιατί οι γιατροί που φυσιολογικά αντιλαμβάνονται τα όσα μεθοδεύονται δεν αντιδρούν, η απάντηση είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν ενδιαφέρονται καθώς δεν έχουν μήτε υψηλή εξειδίκευση ούτε εύκολη πρόσβαση στα ερευνητικά προγράμματα. Από την άλλη υπάρχει μια μερίδα συνήθως μεγαλογιατρών που θεωρούν ως ευκαιρία πλουτισμού τη νέα κοσμογονία της ιδιωτικής περίθαλψης.  Υπάρχει φυσικά και το σημαντικό ποσοστό αυτών που με πρότρεψαν να αναδείξω «το μεγάλο σορτάρισμα του ΕΣΥ»  που  είναι σε εξέλιξη και οι παίκτες όντας κλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τι συμβαίνει.

Και αυτό που κατά την άποψή τους συμβαίνει, είναι ο φυσικός θάνατος του εθνικού και καθολικού συστήματος υγείας. Ο Κοροναϊός που πράγματι είναι μια φονική επιδημία- τηρουμένων του μέτρου και της αναλογίας- ήδη έχει μολύνει το ΕΣΥ το οποίο ψυχορραγεί σε κοινή θεά χωρίς κανένας να αντιδρά. Τι και αν η Κυβέρνηση είναι γυμνή και μόνη. Ο φόβος, η δημοφιλής πρακτική των διαβόητων Chicago Boy`s εκτός από διαχρονική παραμένει και αποτελεσματική.

 Το ερώτημα γιατί επιχειρείται αυτή η μετάβαση- αν βέβαια αποκλειστεί το σενάριο της ιδιωφελούς συναλλαγής- ίσως και να ερμηνεύεται μερικώς από τον  Φάουστ του Γκαίτε.  

Ο Φάουστ προτείνει στον βασιλιά να φτιάξει χάρτινο χρήμα για να σωθεί από την οικονομική κρίση. Ο Βασιλιάς πείθεται, η χώρα σώζεται από την χρεοκοπία, όμως αυξάνεται η φιλαργυρία των πολιτών και πλέον όλα αποτιμώνται με αξίες χρήματος. Το κέρδος βασιλεύει και στο  προσκήνιο έρχεται και ο πόλεμος. Ο Φάουστ  ζητά  εξουσία, δράση και για να το πετύχει ποδηγετεί τους πολίτες  ώστε να  στραφούν εναντίον του εαυτού τους. Ακολούθως, ανακηρύσσεται γενικός διοικητής του στρατού και με την βοήθεια τριών γιγάντων ρίχνονται στην μάχη ενάντια των επαναστατημένων. Και τότε οι πολίτες γνωρίζουν την βία, τον θάνατο, τον πόνο, την καταστροφή…


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites