Αναφορά της Βικτωρίας Τζούρου προς το Δήμο Πρέβεζας για τους Οικογενειακούς τάφους στο Κοιμητήριο

Αναφορά της Βικτωρίας-Θεοφίλης ΤΖΟΥΡΟΥ , το γένος Αλεξάνδρου Παπαγεωργίου ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες τα παλαιά νεκροταφεία αποτελούν ψηφίδες πολιτισμού και αντικατοπτρίζουν την ιστορία του τόπου, μερικά δε περιλαμβάνουν μνήματα καλλιτεχνικής αξίας και είναι επισκέψιμα σαν μουσειακοί χώροι. Για να σωθεί επομένως τουλάχιστον ένα σημείο ιστορίας της πόλης μας, θεωρούμε αυτονόητο πως δεν θα καταληφθούν οι τάφοι και δεν θα εκταφούν τα οστά όλων αυτών που:
1.Έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα στους αγώνες του Έθνους. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στην πλάκα που τοποθέτησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΡΕΒΕΖΑ» στο Ηρώο της πόλης, κάτω από το Κάστρο Αγίου Ανδρέα. Μερικοί από αυτούς έχουν υποστεί ήδη μία εκταφή για να μεταφερθούν τα κόκκαλά τους από τον τόπο θυσίας στον οικογενειακό τάφο στην Πρέβεζα. Ας μην ταλαιπωρηθούν για δεύτερη φορά.
2.Σκοτώθηκαν κατά τους ανελέητους πολλαπλούς βομβαρδισμούς στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στην πλάκα που τοποθέτησε ο ίδιος Σύλλογος δίπλα στο παλιό ΚΤΕΛ.
3.Σκοτώθηκαν στην Παργινόσκαλα. Ο στρατηγός Τσακαλώτος στην από 24-3-1978 επιστολή του (ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ Αλέξανδρου Παπαγεωργίου, Πρέβεζα 2016, σελ.417), όταν αγωνιζόταν για την ίδρυση του Μουσείου Πεσόντων στο σπίτι του Ανδρούτσου αναφέρει πως «εκεί μπορούν να τοποθετηθούν και τα ονόματα των θυμάτων Κοντού και λοιπών».
Επίσης, των:
4.Δωρητών και Ευεργετών. Τα ονόματά τους περιέχονται στο βιβλίο Σπύρου Σουμαλεύρη «ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, Πρέβεζα 2017. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν «άκληροι», όπως λέμε στην Πρέβεζα, δηλαδή άνευ τέκνων, και πιθανόν και άνευ «πλησιεστέρων συγγενών».
5. Πνευματικών ανθρώπων πχ Ηλία Βασιλά, Κων/νου Καρόμπεη (ιδρυτού της Φιλαρμονικής), καλλιτεχνών, επιστημόνων, κλπ που προσέφεραν στον πολιτισμό και την πνευματική ανάπτυξη της πόλης ή ευρύτερα.
6. Μελών του Κομιτάτου και πιθανόν και άλλων, που πολλαπλώς ωφέλησαν τον τόπο.
Επιπλέον, ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνά κατά μείζονα λόγο για τους τάφους των «άκληρων» των παραπάνω κατηγοριών, ώστε να είναι ευπρεπείς και περιποιημένοι και να μη καταπατώνται ή βανδαλίζονται.
Τα ανωτέρω επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη από την Δημοτική Αρχή για να διατηρηθεί η ιστορία και η μνήμη της Πρέβεζας.
Με εκτίμηση
Βικτωρία-Θεοφίλη ΤΖΟΥΡΟΥ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρεβεζα : Δημοσκόπηση για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στον Νόμο – Τα ονοματα που παίζουν

27/01/2023, 6:46 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έπεσε χιόνι στα ορεινά του Δήμου Ζηρού

27/01/2023, 2:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Καθίζηση προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις σε αγροτικό δρόμο της Καμαρίνας

27/01/2023, 2:03 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Και με τη βούλα παράνομη η απόφαση επιλογής Γενικού Διευθυντή από τη ΔΕΥΑΠ

27/01/2023, 1:41 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Αποθήκη τυλίχθηκε στις φλόγες στο Νεοχώρι – Για εκρήξεις κάνουν λόγο οι κάτοικοι

27/01/2023, 1:02 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ενοικιάζεται πολυτελές κατάστημα

27/01/2023, 11:00 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites