Πρέβεζα : Πυρηνική ιατρική και θυρεοειδής αδένας

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ

Η πυρηνική ιατρική είναι μια κλινικοεργαστηριακή ιατρική ειδικότητα, η οποία συμβάλλει στην διάγνωση και θεραπεία των καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  1. Έλεγχος των θυρεοειδικών παραμέτρων στο αίμα (θυρεοειδικές ορμόνες, αντιθυρεοειδικά αντισώματα,  καρκινικοί δείκτες). Η επεξεργασία των αιματολογικών δειγμάτων διενεργείται με ειδική μέθοδο. Το πλεονέκτημά της είναι η εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία και η ανίχνευση πολύ μικρών ποσοτήτων της τάξεως των pg/ml. 
  2. Μία φυσιολογική τιμή της TSH στο αίμα δεν αποκλείει μια αλλοίωση στον θυρεοειδή. Μερικές φορές τίθεται αιματολογικά η υποψία του υπερθυρεοειδισμού, που μπορεί να προσδιοριστεί και να επιβεβαιωθεί έγκυρα μόνο με το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται λανθάνουσες μορφές υπερθυρεοειδισμού, οι οποίες αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, θα οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως αρρυθμίες, διάρροιες, τριχόπτωση ή ακόμα και σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. 

Το σπινθηρογράφημα στη διερεύνηση όζου θυρεοειδούς:

Ένας υπερηχογραφικά ορατός όζος πρέπει να εκτιμηθεί λειτουργικά με το σπινθηρογράφημα. Η κυτταρολογική εξέταση, η οποία διενεργείται με παρακέντηση του όζου μέσω λεπτής βελόνας (FNA), δε συνιστάται σε όλους του όζους. Η χρησιμότητα του σπινθηρογραφήματος είναι γνωστή για τον διαχωρισμό των όζων που πρέπει να υποβάλλονται σε παρακέντηση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι περιττές παρακεντήσεις και οι επιπλοκές τους.

Ένας όζος χαρακτηρίζεται στο σπινθηρογράφημα ως ψυχρός ή θερμός, ανάλογα με τη λειτουργία του. Η πιθανότητα κακοήθειας ενός όζου που υπερλειτουργεί είναι πολύ μικρή (96-99% αρνητική προγνωστική αξία). Οι περισσότεροι κακοήθεις όζοι παρουσιάζονται ως ψυχροί στο σπινθηρογράφημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο υποθυρεοειδισμός θεραπεύεται με την κατάλληλη δόση της λεβοθυροξίνης. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς και χορήγηση κάψουλας ραδιενεργού ιωδίου, το οποίο προσλαμβάνεται από τα κύτταρα του θυρεοειδούς και προκαλεί την καταστροφή τους.

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΖΩΤΟΥ, MD, PhD

Πυρηνικός Ιατρός

Η Πολυξένη Ζώτου είναι η νέα Πυρηνικός Ιατρός που άνοιξε το το πρώτο ιατρικό κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής στην Πρέβεζα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Πραγματοποίησε το αγροτικό της στα ΚΥ Πάργας και Καναλακίου.

Ειδικεύτηκε στην Πυρηνική Ιατρική στην Αθήνα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν. 

Μετά την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας εργάσθηκε ως ειδικευμένη ιατρός στα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βερολίνου Charité και Helios Klinikum Berlin-Buch σε έμμισθη, μόνιμη θέση εργασίας, όπου πέραν της κλασσικής πυρηνικής ιατρικής διαχειριζόταν και την πλήρη διάγνωση και θεραπεία των καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

Στο Βερολίνο απέκτησε εμπειρία στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) με τα πιο σύγχρονα ραδιοφάρμακα καθώς και στις θεραπείες των νευροενδοκρινών όγκων και καρκίνου του προστάτη με τις τελευταίες μεθόδους στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής.

Είναι Διδάκτωρ (Dr. med) της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου LMU Μονάχου. Το διδακτορικό της είχε θέμα τον ρόλο της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων-PET/CT στον καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Το κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του στην οδό Κίτσου Τζαβέλα 45, στην Πρέβεζα.

Τηλ.2682028188-6944248114

Email:bioimagingpvz@yahoo.com

Ώρες λειτουργίας (κατόπιν ραντεβού):

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ, Τετάρτη 3.00 μ.μ. -8.00 μ.μ.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites