Τέλος στο αφήγημα για νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα με ΣΔΙΤ – Απέτυχαν ξανά να συνεννοηθούν

Κατέρρευσε σαν “χάρτινος πύργος” το αφήγημα όλων αυτών των χρόνων, που ήθελε την Πρέβεζα να έχει σήμερα νέο Νοσοκομείο, αν το 2008 είχε παραχωρήσει το οικόπεδο για την ανέγερσή του μέσω ΣΔΙΤ.

Όπως αναδείχθηκε και αποδείχθηκε από την πολύωρη,  χρήσιμη αλλά και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το καυτό ζήτημα του Νοσοκομείου Πρέβεζας, αν η Πρέβεζα το 2008 είχε συναινέσει στο ΣΔΙΤ, όχι απλά δεν θα είχε σήμερα νέο Νοσοκομείο, αλλά θα έτρεχε και στα δικαστήρια για να πάρει πίσω από τον ανάδοχο, το οικόπεδο των 50 περίπου στρεμμάτων που θα παραχωρούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τρία Νοσοκομεία στη χώρα που την ίδια περίοδο με την Πρέβεζα,  αποφασίστηκε να γίνουν με ΣΔΙΤ. Δύο Νοσοκομεία στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, ένα ογκολογικό και ένα παιδιατρικό, και το Νοσοκομείο της Κω.  Τα Δημοτικά Συμβούλια αυτών των περιοχών σε αντίθεση με την Πρέβεζα  παραχώρησαν την έκταση, έγινε η διαγωνιστική διαδικασία και αναδείχθηκε ο ανάδοχος για να υλοποιήσει το έργο. Τα Νοσοκομεία αυτά δεν έγιναν ποτέ και οι σημερινές δημοτικές αρχές στις δύο αυτές περιοχές βρίσκονται στα δικαστήρια με τους αναδόχους, που πήραν τότε το έργο, γιατί οι ανάδοχοι έχουν δεσμεύσει την έκταση αυτή και δεν την αποδίδουν στον Δήμο, ως οφείλουν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και η προσπάθεια εκτροχιασμού της διαδικασίας.

Όσον αφορά την διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή από την αρχή ήταν προβληματική καθώς η Δημοτική Αρχή προσπαθώντας να την οδηγήσει σε αδιέξοδο, δεν έφερε ως όφειλε εισήγηση επί του θέματος πετώντας, το μπαλάκι στην αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα στην παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα”.

Μετά από ώρα και αφού ο Γιώργος Νίτσας ανέβηκε στο βήμα κάνοντας μία αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο να ανεβαίνει στο βήμα. Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο Δήμαρχος ξεκίνησε, κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα 5 χρόνια διακυβέρνησης, ξέχασε όμως να κάνει την αυτοκριτική του για τα σχεδόν 4 χρόνια που ο ίδιος ήταν διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

“Ξαναβρισκόμαστε μετά από έξη χρόνια. Μάλλον κάποιοι έχουν ξεχάσει. Ίσως κάποιοι δεν θέλαν να ξεχάσουν, αλλά ξεχνάνε την πορεία αυτή των 5-6 χρόνων που δεν έγινε τίποτα. Ουσιαστικά επανερχόμαστε τώρα γιατί μια ευκαιρία χρηματοδότησης μπορεί να μας διευκολύνει” είπε μεταξύ άλλων ξεκινώντας ο Δήμαρχος Πρέβεζας και κατέληξε λέγοντας  “Δεν είναι κακό να μιλάμε και για το παρελθόν, γιατί τα λάθη του παρελθόντος, ίσως να διευκολύνουν και να μην ξανα κάνουμε πάλι τα ίδια λάθη.”

Επίθεση του Στέργιου Γιαννάκη στον Γιώργο Νίτσα – Αυτοαναίρεση για το ΣΔΙΤ και καμία ουσιαστική αναφορά για Νέο Νοσοκομείο

Ακολουθώντας την επιθετική γραμμή του Δημάρχου ο Βουλευτής Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας Στέργιος Γιαννάκης, επιτέθηκε με την σειρά του στον επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργο Νίτσα για το ενδιαφέρον του να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί η περίπτωση της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Γιαννάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του ισχυριζόμενος, ότι το Νοσοκομείο θα ήταν ήδη κατασκευασμένο από το 2007, αλλά επειδή τότε η γραμμή ήταν όχι ΣΔΙΤ, χάθηκε σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη ένα Νοσοκομείο, με σκοπό να το πάρει η Λευκάδα. Ξέχασε βέβαια ότι ο ίδιος ως Δημοτικός Σύμβουλος Πρέβεζας και επικεφαλής Δημοτικής παράταξης το 2011, είχε ψηφίσει υπερ της ανέγερσης νέου νοσοκομείου, τασσόμενος όμως κατά του ΣΔΙΤ.

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννάκης εξαπέλυσε την επίθεση του στον Γιώργο Νίτσα αναφερόμενος στο οικόπεδο που βρίσκεται στο Μύτικα και έχει παραχωρηθεί στο Νοσοκομείο για την ανέγερση νέου λέγοντας ότι αυτό το οικόπεδο έχει ρυμοτομικό σχέδιο με ΦΕΚ από το 1993, γεγονός που όπως επίσης αποδείχθηκε από την συζήτηση, δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση την κατασκευή νέου Νοσοκομείου σε αυτό, ενώ του άσκησε κριτική γιατί τόσα χρόνια δεν έκανε ο Γιώργος Νίτσας κατάργηση αυτού του ΦΕΚ, λες και ήταν εκείνος Δήμαρχος, Βουλευτής ή Αντιπεριφερειάρχης.

“Ο κ. Νίτσας, διάβασα σε κάποια ανακοίνωση του, μίλησε για τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια. κ. Νίτσα, καταρχήν εσείς ήσαστε πάνω από 15-20 χρόνια  δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα 14 μήνες που κυβερνάει, με τόσα προβλήματα που υπάρχουν. Βιαζόσασταν να μπει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μην χάσουμε τις προθεσμίες του ταμείου ανάκαμψης. Πολύ ωραία… Να φτιάξουμε Νοσοκομείο! Που θα το φτιάξουμε. Αύριο το πρωί, έχουμε χρηματοδότηση και λέμε φτιάχνουμε νοσοκομείο. Που; 15 χρόνια κύριε Νίτσα σαν σύμβουλος ρωτήσατε ποτέ τι γίνεται με το οικόπεδο αυτό στον Μύτικα; Το ξέρετε κ. Νίτσα ότι αυτό το οικόπεδο έχει ρυμοτομικό σχέδιο με ΦΕΚ; Και τόσα χρόνια δεν κάνατε κατάργηση του ΦΕΚ;” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκης και πρόσθεσε πως αν πάνε όλα καλά – το Νοσοκομείο θα τελειώσει μετά από 10 – 12 χρόνια- θα πρέπει παράλληλα το ήδη υπάρχον Νοσοκομείο να σουλουπωθεί τεχνικά.

Διαβάζει mypreveza.gr – Εμμένει στο ΣΔΙΤ – Σε κοινή γραμμή με τον Στέργιο Γιαννάκη ο Στράτος Ιωάννου.

Ιδιαίτερα φορτισμένος κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, εξαπέλυσε βολές κατά πάντων για την κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα τόσο από μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από φορείς, αλλά και πολίτες αναφορικά με το θέμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ενώ σε πλήρη “αρμονία” με τον Βουλευτή Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας, παρασυρόμενος έκανε και εκείνος προσωπική επίθεση στον Γιώργο Νίτσα. ” Αν ο κ. Νίτσας μας κατηγορεί για τερτίπια και επικοινωνιακά παιχνίδια. Ποιος; Ο άνθρωπος που έβγαλε 6-7 δελτία τύπου από την 1η Αυγούστου, πάνω σε θέματα τα οποία ήξερε ότι εμείς είχαμε συζητήσει. Και ερχόντανε εκ των υστέρων να πει αυτά που εμείς συζητούσαμε. Ο άνθρωπος που σε δελτίο τύπου παραπληροφορεί τους πολίτες και τους λέει ότι μέχρι 15 Οκτωβρίου πρέπει να προλάβουμε γιατί κάτι θα γίνει… Τί θα γίνει; Και ότι το ταμείο ανάκαμψης λήγει το 2023. Το γράφει μάλιστα και ολογράφως το δελτίο τύπου του. Τρία έτη. Από που τα βρήκε όλα αυτά; Το Ταμείο ανάκαμψης θα κλείσει το 2026. Έχει πάρα πολύ στενά όμως περιθώρια με την έννοια ότι, ήδη είναι αποδεδειγμένο ότι θέλει 21 μήνες η δημοπράτηση του έργου μέχρι να βγει ανάδοχος. Μέχρι τις 30 Απριλίου πρέπει να υποβληθούνε οι αναλυτικές προτάσεις στο ταμείο ανάκαμψης. Από τις 30 Απριλίου μέχρι το τέλος του 2026 έχουμε λιγότερο από 5 χρόνια να προλάβουμε, όταν μόνο οι καθυστερήσεις είναι 4,5 χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Ένα άλλο θέμα το οποίο βάλανε τόσο ο κ. Νίτσας, όσο ο όμιλος για την Unesco, που διάβασα στο δελτίο τύπου του που αναφέρει ότι εργάζεται για την Νικόπολη και την τουριστική ανάπτυξη. Δηλαδή εδώ πέρα θα τρελαθούμε. Ο Όμιλος Unesco εργάζεται για την Νικόπολη… Εγώ ξέρω ότι για την Νικόπολη, η Εφορία Αρχαιοτήτων  (γιατί εδώ θα πούμε αλήθειες εδώ πέρα έτσι. Τόσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά και δικαιούμαι να πω αλήθειες  και ας αύριο με πυροβολούνε) ασχολείται, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια που τα χρηματοδοτεί και επικουρικά στηρίζει το σωματείο διάζωμα. Μα κανένας άλλος, όπως και για την τουριστική ανάπτυξη. Και λένε ότι κάναμε συνεδρίαση για το Νοσοκομείο πίσω από κλειστές πόρτες. Πραγματικά σας μιλάω ότι πήγαμε με μάσκες στο Νοσοκομείο αλλά όχι για να κρυφτούμε. Πήγαμε με μάσκες για να ακολουθήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μπαίνοντας μέσα, μας χαιρετήσαν και χαιρετήσαμε τους φύλακες, το διοικητικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους συγγενείς των ασθενών, τους νοσηλευτές. Μπήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων με τον διοικητή του Νοσοκομείου και μια σειρά από άλλους και πήγαμε εκεί και συζητήσαμε το επιχειρησιακό πλάνο του 2020-2023 που μέσα εκεί περιλάμβανε και τι άλλο; Τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου και νέο νοσοκομείο” είπε μεταξύ άλλων, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε συνεχώς ότι είναι αναγνώστης του mypreveza.gr.

“Όμως η φίλη μου η κα Σολδάτου η Ανδριάνα λέει κάποιος είναι δέκα χρόνια πρέπει να μας πει τι έκανε. Ο κ. Λογοθέτης είπε κάθομαι πολύ χρόνο εδώ πέρα και μάλιστα πήρε και θέση, δεν κάνατε τίποτα, άρα θα πρέπει να πω τι έχει γίνει αλλιώς θα φανεί αυτό που λέει ο κ. Λογοθέτης που υπαινίχθη η κα Σολδάτου και δεν μπορώ να μην κάνω το χατίρι του κ. Νίτσα να μην πω κάτι. Και έτσι να ξεκινήσω αναδρομικά. Όλα θα τα πω και τις αλήθειες όλες. Γιατί αν όπως ερχόσουνα πριν στο γραφείο μου (απευθύνεται στον κ. Νίτσα) να ενημερωθείς, να ρωτήσεις θα στα είχα πει όλα, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισες να το κάνεις διαφορετικά.

 Κώστας Λογοθέτης : Η ενημέρωση δεν γίνεται στα γραφεία γίνεται ή με δελτία τύπου ή μια φορά το χρόνο να ενημερώνετε τον κόσμο, δεν θα έρθει όλη η Πρέβεζα στο γραφείο σας να την ενημερώσετε

 Κύριε Λογοθέτη, ούτε εσείς θα κανονίσετε πως εγώ θα λειτουργήσω. Αν δεν σας αρέσω, όπως ξέρω ότι δεν σας αρέσω μεγειά σας και με χαρά σας. Έχετε έρθει πάνω από 50 φορές στο γραφείο μου και ότι ζητήσατε σας το έκανα για το καλό του τόπου όχι το προσωπικό” ανέφερε ο κ. Ιωάννου και συνέχισε υπερασπιζόμενος την αποτυχημένη μέθοδο ΣΔΙΤ και έχοντας συνεχώς στο στόχαστρο του τον Γιώργο Νίτσα “Πριν από 15 χρόνια το υπουργείο υγείας αποφάσισε να κάνει το Νοσοκομείο με ΣΔΙΤ. Η τότε Δημοτική Αρχή ήταν αντίθετη. Μεγειά της και με χαρά της… Κάποιοι λένε ότι φταίει ο κύριος Κλάπας ο τότε Δήμαρχος κτλ. Σαφώς και φταίει. Ήταν δικιά του απόφαση, που εγώ λέω ότι φταίει. Αλλά δεν φταίει μόνο αυτός, φταίνε και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν μαζί με αυτόν και που εκείνη την κρίσιμη συνεδρίαση πήραν μία απόφαση να μην γίνει νέο νοσοκομείο με ΣΔΙΤ και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που τον στηρίζανε. Γιατί σε εκείνη την συνεδρίαση θα μπορούσε κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος αν είχε αντίθετη άποψη να γυρίσει και να πει εγώ κύριοι είμαι αντίθετος ή παραιτούμαι από αυτήν την παράταξη ή δεν την στηρίζω ή φεύγω. Έχω την εντύπωση μπορεί να κάνω και λάθος κ. Νίτσα ήσασταν ένας από αυτούς εκείνη την ημέρα που στηρίζατε τον κ. Κλάπα. Ευθύνες έχουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ευθύνες έχουν και κάποιοι σαν εμένα που μπορεί εκείνη την εποχή να μην ασχολούμουν με τα κοινά  ήμουν όμως μέσα στην πλειοψηφία που το θέλαν το νέο νοσοκομείο με ΣΔΙΤ, αλλά δεν αντέδρασα όπως έπρεπε να αντιδράσω. Έχω και εγώ τις ευθύνες μου. Έπρεπε και εγώ να αντιδράσω τότε και να πω ρε παιδιά τί είναι αυτά που λέτε; Τι λέει το ΣΔΙΤ το συγκεκριμένο; Ότι θα βγάλει έναν δημόσιο διαγωνισμό το κράτος και θα πει, “ποιος θέλει να μου χτίσει ένα Νοσοκομείο; και εγώ θα του δίνω ενοίκιο στα επόμενα χρόνια. Γιατί εγώ δεν έχω τα εκατομμύρια που κάνει ένα καινούργιο νοσοκομείο. Δεν τα έχω και αφού δεν τα έχω έλα εσύ και θα σου δίνω ένα ενοίκιο”. Είναι αυτό που κάνουν πολλές επιχειρήσεις το Leasing. Αυτό ήταν το ΣΔΙΤ. Ξέρουμε αν θα υπάρχει στο πακέτο ανάκαμψης για νέα νοσοκομεία; Δεν το ξέρουμε ακόμα … Ξέρουμε αν στο ΕΣΠΑ το καινούργιο θα υπάρχει για νέα νοσοκομεία; Δεν το ξέρουμε… Και αν μας καλέσουν και μας πούνε ναι μπορούμε αλλά με ΣΔΙΤ; Θα ξαναβγούνε πάλι και θα κάνουν τα ίδια; Για αυτό πρέπει να τα θυμόμαστε τι χάσαμε. Οπότε να μην βγουν πάλι και κάνουν τα ίδια. Θα ξαναπούν πάλι όχι; Πρέπει να το ξέρουμε αυτό γιατί μπορεί να μην μπαίνει ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε έτσι;”

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει από το 2011 και καμία από αυτές, εννέα χρόνια μετά, δεν τελεσφόρησε.

“Το 2011 που ανέλαβα το Νοσοκομείο έδειχνε ότι ήταν μία τελειωμένη υπόθεση. Το υπουργείο δεν ήθελε καν να μας δει. Είχα όμως την τύχη να διαβάσω μία μελέτη που έγινε για τον χάρτη υγείας για όλα τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Και εκεί μέσα έλεγε το εξής: Νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα, το οποίο θα εξυπηρετεί και την Λευκάδα. Με όπλο αυτό ξεκίνησα μια σειρά από διαδικασίες που θα σας αναφέρω παρακάτω και στο τέλος θα δεχθώ ερωτήσεις κριτική και οτιδήποτε. Σας αναφέρω πρώτα τις ημερομηνίες. 9ος του 2011 συναντώ τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Τιμοσίδη, τον κ. Τσουμάνη μαζί με τον κ. Μπαϊλη, 10ος του 2011 συναντώ τον κ. Τιμοσίδη (υφυπουργό), τον Διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου τον κ. Τσιτομενέα, 10ος του 2012 συναντώ τον διευθυντή της ΔΕΠΑΝΟΜ τον κ. Μάνθο Σωτήρη, 10ο του 2012 τον κ. Μπεχράκη, 2ο του 2013 τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας τον κ. Καλοίρη, 4ο του 2013 τον Λυκουρέντζο, τον Σαλμά, 8ο του 2013 τον Γεωργιάδη, 9ο του 13 Γεωργιάδη, Μπέζα, Μακρή, 9ος του 2014 τον Βορίδη, 10ο του 2015 τον Ξανθό και τον Πολάκη, 4ο του 2016 το ίδιο, 10ος του 2017 με τους υπουργούς του κ. Τσίπρα στο συνέδριο στα Γιάννενα, 11ος του 2017 ήταν και ο Βουλευτής ο κ. Μπάρκας, με τον κ. Χαρίση και τον κ. Τσακαλώτο, 11ος του 2017 με τον κ. Τσακαλώτο στο Υπουργείο και 5ος του 2018 με τον κ. Σκουρλέτη. Αυτές είναι οι ημερομηνίες όλες, εκτός από τις 4-5 τελευταίες που δεν ήταν ακριβώς υπουργοί υγείας, ήταν όλες για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας επισκέψεις μου επάνω. Εδώ θέλω να πω ότι εκτός από αυτές που σας αναφέρω, ο Τσουμάνης, ο Τάκης ο Τσουμάνης, άλλες πέντε φορές από τις ημερομηνίες που σας διάβαζα πήγαινε στο υπουργείο και συνέχεια πίεζε, πάνω σε πράγματα που έπρεπε να γίνουν. Δηλαδή μια μεγάλη κινητικότητα πάνω στην κατεύθυνση αυτή. Απέδωσε αυτό; Και βέβαια απέδωσε και θα σας εξηγήσω που απέδωσε και που φθάσαμε. Μετά από όλες αυτές τις επαφές που κάναμε με όλους αυτούς τους υπουργούς που σας είπα, απέδωσε το 2014 με τον Τσουμάνη και τον λοιδορούσατε, λέγατε ότι είναι ψέματα, τα κάνει προεκλογικά. Σας εξηγώ τώρα γιατί δεν ήτανε … Τον 10ο του 2012 η ΔΕΠΑΝΟΜ μου στέλνει σχέδιο απόφασης, το οποίο το προωθώ στον κ. Μπαϊλη, γιατί είχα αναλάβει εγώ τον συντονισμό και όλη αυτή τη διαδικασία, για να γίνει παραχώρηση του οικοπέδου. 2/4/2013 αφού ο Θανάσης ο Ανωγιάτης μαζί με την συνεργάτιδα του την Ελένη τη Δρόσου και μαζί με την Σοφία την Παπαγεωργίου στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, συντάξανε ένα πρόγραμμα από μόνοι τους, τεράστιο με την συνεργασία και τη δικιά μου και της κας Παπαγεωργίου και με παραπομπές ότι χρειάζεται και κάτι άλλο εκτός του κανονισμού και με βάση αυτό συζητάμε με την ΔΕΠΑΝΟΜ και μας λέει ότι εσάς σας κάθετε κουτάκι το Νοσοκομείο της Ζακύνθου. Όταν έχεις έτοιμη μελέτη, το έργο το έχεις έτοιμο κατά 70%, μα δεν θα μπει τώρα, δεν θα μπει σε δυο χρόνια, δεν θα μπει σε πέντε χρόνια, θα μπει όμως. Αλλά πρέπει να έχεις ώριμη μελέτη. Ώριμη μελέτη δεν είχαμε την δυνατότητα να την κάνει το Υπουργείο, δεν την χρηματοδοτούσε” είπε ο κ. Ιωάννου και στη συνέχεια πέταξε το μπαλάκι στις διοικήσεις του Νοσοκομείου τονίζοντας Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση που με κοιτάζετε όλοι εδώ πέρα, έτοιμοι κάποιοι να με πυροβολήσουν, με το Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο έχει διοικητή, τον οποίον το βάζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό που έκανε πριν από δυο μήνες ο κ. Σκανδάλης, ο διοικητής του Νοσοκομείου και μπράβο του και τον συγχαίρω, να μας καλέσει και να μας εξηγήσει το επιχειρησιακό πλάνο, ήταν τρομερό. Στην 6η ΥΠΕ και στο Υπουργείο θα δώσει λόγο. Ξέρω εγώ τι γίνεται μέσα στο Νοσοκομείο; Με πληροφορεί κανένας; Μόνο καλή τη πίστη θα μάθω αν είμαι φίλος με τον κ. Σκανδάλη, με τον Νίκο τον Γεωργάκο και πάει λέγοντας. Δεν είναι δική μου δικαιοδοσία είναι θέμα του Υπουργείου”.

 Η ιστορία με το οικόπεδο

Αναλυτική αναφορά στο οικόπεδο στο Μύτικα και στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη πορεία έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, ο οποίος όπως παραδέχθηκε γνώριζε το ζήτημα από το 2013, ωστόσο σήμερα μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για αυτό.

“Φτάσαμε λοιπόν 22/5/2013 να ζητήσω τα σχέδια τα αρχιτεκτονικά και να μου τα στείλει ο κ. Φωτάκης Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ τώρα λέγεται ΚΤΥΠ, έχει συγχωνευτεί με τα σχολικά κτίρια. Και παίρνουμε τώρα το οικόπεδο για να δούμε αν το Νοσοκομείο της Ζακύνθου, χωράει σε αυτό το κτήμα των 50 στρεμμάτων, το οποίο να θυμίσω ότι το είχε τάξει και ο κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Κλάπας και ο κ. Μπαϊλης ότι θα το δώσει κτλ. Αλλά κανένας δεν ήξερε αυτό που ανακαλύψαμε εμείς … Ότι το 1993 ο Δήμαρχος ο Νίκος ο Γιαννούλης το πολεοδόμησε  και το έκανε και το έκανε οικόπεδα. Υπάρχει ΦΕΚ του 1993, όποιος δεν πιστεύει το έχω στη τσάντα μου και ήταν οικοπεδάκια των 500τμ με πλατείες, δρόμους κτλ. Που να βάλεις Νοσοκομείο εκεί; Καθόμαστε λοιπόν παίρνουμε την κάτοψη, το διάγραμμα κάλυψης του Νοσοκομείου της Ζακύνθου, το βάζουμε πάνω να δούμε πως μπορεί να γίνει, γιατί πρέπει για να κάνουμε ενοποίηση του οικοδομικού τετραγώνου, θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμός του πρασίνου που υπήρχε, με το πράσινο που θα προκύψει. Τα καταφέρνουμε, μπαίνει εκεί, αφήνουμε χώρους πρασίνου, χώρους πάρκινγκ κτλ και βλέπουμε ότι μπαίνει. Και πηγαίνουμε με αυτό σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και το πηγαίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου από εκεί περνάει ομόφωνα για τροποποίηση. Στην πορεία ο Δήμαρχος ο Τάκης ο Μπαϊλης είχε κάνει παραχώρηση του οικοπέδου και πηγαίναμε ωραία και καλά…Και από μέσα περνά μία τάφρος μικρή, αλλά επειδή ήταν σχεδιασμένη στη διανομή του 1946, δεν θυμάμαι ακριβώς, υπήρχε υπόνοια μήπως είναι ρέμα και αν ήταν ρέμα ήθελε οριοθέτηση, που σημαίνει μία δουλειά πάρα πολύ χρονοβόρα κτλ. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι ρέμα. Εν πάση περιπτώσει, από την μεριά μας και την μεριά μου σαν περιφέρεια, μαζί με τον Δήμο, μαζί με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, μαζί με τον Βουλευτή τον Τσουμάνη, μαζί με τους συνεργάτες μας, τον Θανάση τον Ανωγιάτη, την Ελένη την Δρόσου, την Σοφία την Παπαγεωργίου, τον Γιώργο τον Λογοθέτη τους δικούς μου συνεργάτες, είχαμε έτοιμη μελέτη και την παραδώσαμε στον Δήμο να προχωρήσει σε αυτά που σαν φυσικός ιδιοκτήτης, πρέπει να συνεχίσει. Να ενώσει όλα τα οικόπεδα, το χαντάκι να το μεταφέρει στην άκρη και χωρίς προβλήματα και να κάνει και μία γεωτεχνική μελέτη. Και είπα, όπου χρειαστείτε οικονομική στήριξη σε αυτό, όπως το έκανα πάρα πολλές φορές προς όλους τους Δήμους, όχι μόνο της Πρέβεζας, θα σας στηρίξω και για αυτά αν χρειάζονται χρήματα. Εκεί φτάσαμε να είναι έτοιμο, έλειπε να γίνουν αυτά και τα λεφτά. Εγώ έπρεπε αφού ο Δήμος θα έκανε αυτά, να ψάξω να βρω τα λεφτά”

Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ για την μη χρηματοδότηση νέου Νοσοκομείου

“Έτσι λοιπόν κάνω επαφές και με τον καινούργιο Υπουργό Υγείας τον κ. Πολάκη και τον κ. Ξανθό, η απάντηση ήταν αρνητική, ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν τους κατηγορώ, θυμηθείτε που βρισκόμασταν το 2015-16, σε μια κατάσταση που είχαμε πάει σε ένα δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, με δύσκολες καταστάσεις, με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έτρεχε δρομολογημένο, οπότε δεν είναι απαραίτητο ότι κάνανε λάθος, αλλά η ουσία είναι ότι εισπράτταμε πόρτες κλειστές. Δεν υπήρχαν χρήματα” είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπάρχον Νοσοκομείο, το ταμείο ανάκαμψης και η πρόταση για νέο νοσοκομείο χωρίς ενημέρωση.

Κλείνοντας την μεγάλη τοποθέτηση του ο κ. Ιωάννου μίλησε για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά δημόσια ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση στην Περιφέρεια Ηπείρου για νέο Νοσοκομείο μέσω του Ταμείου ανάκαμψης, από τις 25 Αυγούστου, με τους πολίτες της Πρέβεζας να το μαθαίνουν στις 12 Οκτωβρίου σαν να μην τους αφορά. Για ποιο λόγο ο αντιπεριφερειάρχης δεν ενημέρωσε μέσα στους δύο αυτούς μήνες του πολίτες της Πρέβεζας; Ίσως για τον ίδιο λόγο που όπως φάνηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του,  δεν ήθελε να γίνει αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο εγκαλώντας συνεχώς τον Γιώργο Νίτσα που το ζήτησε …

“Και τι προκύπτει το καλοκαίρι, ότι θα βγει ένα ταμείο ανάκαμψης. Εγρήγορση … Γιατί εγώ τι σκεφτόμουν, να το παλέψω με το καινούργιο ΕΣΠΑ, που θα πάει σε τρία χρόνια, αλλά μας βγαίνει πιο πριν το ταμείο ανάκαμψης και λέω εδώ κάτσε να το δούμε. Μπορούμε; Που βρισκόμαστε; Τι γίνεται;  Όμως να ξέρετε κάτι… Να λάβετε υπόψιν σας ότι από το 57% , το 30% πάει στην πράσινη ανάπτυξη, το 27% πηγαίνει στα ψηφιακά, σαν ελάχιστο ποσό, ένα μεγάλο ποσοστό πηγαίνει στα εργασιακά και ένα πάρα πολύ σημαντικό γιατί διαβάζω και κάποια δελτία τύπου να μπει και αυτό και μπει και το άλλο… κανένα δεν μπαίνει. Ακόμα και να μπαίνουν τα νοσοκομεία αν δεν έχουμε μελέτη δεν μπαίνει. Εδώ μπαίνει ότι είναι ώριμο και πρέπει να τελειώσει σε 5 χρόνια. Όταν λέμε ώριμο πρέπει 30 Απριλίου να μην λείπει τίποτα. Να είναι τα πάντα κομπλέ, αλλιώς δεν ξεκινάει. Γιατί πρέπει 1η Μαϊου να ξεκινήσει η δημοπράτηση για να μπορέσει, αν αλλάξει η κυβέρνηση το καθεστώς των δημοπρασιών και των ενστάσεων, γιατί αν το αφήσει έτσι δεν τελειώνει κανένα έργο, αν δεν αλλάξει θεσμικά το πως γίνονται οι δημοπρασίες, το πως γίνονται οι ενστάσεις, γιατί αυτά είναι μεγάλα έργα, δεν είναι των 300 χιλιάδων που άντε θα κάνει πίσω ο άλλος. Δεν κάνουν πίσω τα θηρία με τίποτα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλά δεν σημαίνει ότι θα είναι μέσα στο ταμείο ανάκαμψης. Αν δεν είναι στο ταμείο ανάκαμψης, όπως είπα προηγουμένως, θα το κοιτάξουμε για το ΕΣΠΑ, αν δεν το πιάνει στο ΕΣΠΑ θα το κοιτάξω εγώ προσωπικά θα προτείνω και για ΣΔΙΤ. Εσείς πέστε ότι θέλετε πάλι. Θα πρέπει να το θυμούνται. Για αυτό τα λέμε για να μην ξανα γίνουν τα ίδια λάθη. Ναι δημόσιο νοσοκομείο, ναι δημόσια υγεία, ναι για όλα αυτά, αλλά μπορεί να γίνει και με ΣΔΙΤ. Γιατί ξέρετε ποιοι φωνάζανε τότε το 2007-8;Φώναζαν αυτοί που πηγαίναν στις πλατείες, στις πάνω κάτω πλατείες, φωνάζανε ότι θα σκίσουνε μνημόνια, θα σκίσουν τα πάντα και τελικά αυτό που καταφέρανε ήταν να σκίσουν εμάς! Αυτό καταφέρανε, να μην μας ξανασκίσουνε πάλι μέσα από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να τελειώσουν αυτά τα πράγματα. Για αυτό τα λέω. Όχι για να ρίξω ευθύνες. Γιατί είπα ευθύνη έχω και εγώ που τότε ήμουν απλός πολίτης που δεν αντέδρασα όπως έπρεπε να αντιδράσω. Τώρα τι κάνουμε είναι η ουσία” σημείωσε ο κ. Ιωάννου και συνέχισε μιλώντας για την κατάσταση του υπάρχοντος Νοσοκομείου  Πρώτον έχουμε ένα νοσοκομείο το οποίο έχει το κακό του το χάλι. Και λίγα λέω. Νοσηλεύτηκε δύο φορές η μητέρα μου εκεί και έχω πάει και άλλες φορές σε φίλους να τους επισκεφθώ. Αυτή τη φορά το έζησα από μέσα, το έζησα μέρες, έζησα, πρωί, βράδια, μεσημέρι, έχει το κακό του το χάλι. Ξενοδοχιακά όμως έτσι, γιατί όσον αφορά από ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτές, έχω να πω τα καλύτερα. Μη το απαξιώνουμε γιατί οι γιατροί του και οι νοσηλευτές που είναι μέσα, είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Ακόμα και να καταφέρουμε να τελειώσει η μελέτη, αυτά που είπαμε ότι λείπουνε, γιατί τώρα θα θέλει επικαιροποίηση και η μελέτη που το 2015 ήταν πρόσφατη, αλλά έχουν περάσει από τότε 5-6 χρόνια. Ακόμα όμως και να τα καταφέρουμε, να βρούμε τα λεφτά, να προχωρήσουμε και ολοκληρωθεί η μελέτη, θέλει από 8 έως 10 χρόνια. Και θα συνεχίσουμε έτσι; Με αυτό το Νοσοκομείο; Άρα λοιπόν, πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο εκσυγχρονισμός τόσο ο ξενοδοχειακός, όσο και σε μηχανήματα, αλλά και σε στελέχωση από ιατρικό προσωπικό του υφιστάμενου νοσοκομείου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και το κυρίαρχο βήμα που πρέπει να κάνουμε. Πριν από όλα τα άλλα, γιατί δεν μπορεί να αντέξει ο κόσμος άλλα 8-10 χρόνια, αν το πετύχουμε γιατί εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε… Δεν θέλω να χαϊδέψω αφτιά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί αν δεν έχεις ώριμη μελέτη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Εμείς σαν περιφέρεια, κάναμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε. Παραδώσαμε αυτό που ήταν να παραδώσουμε από την μεριά μας και από εκεί και πέρα, έπρεπε να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Πιστεύω οι υπόλοιπο ομιλητές θα πούνε τι κάνανε σε αυτό το διάστημα πάνω σε αυτά που τους αφορούσε. Εγώ θέλω να πω ότι σαν περιφέρεια Ηπείρου και σαν Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, έχουμε δώσει περίπου 150 χιλιάδες ευρώ τώρα τελευταία, έχω δώσει πριν από ένα χρόνο πάλι περίπου 50 χιλιάδες, την πισίνα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που φτιάξαμε και έχουμε βάλει στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου ακυρώσαμε την πρόσκληση εκείνη και να πάει σε μία καλύτερη και με μεγαλύτερο ποσό και να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε σαν περιφέρεια, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας να εκσυγχρονιστεί στο βαθμό τουλάχιστον της ενεργειακής αναβάθμισης και ότι περιλαμβάνει αυτό”.

Για την πρόταση στο ταμείο ανάκαμψης ο Στράτος Ιωάννου είπε: “Θέλω να πω ότι δεν περιμέναμε την σημερινή συζήτηση για να δούμε τι θα πει ο λαός της Πρέβεζας, εκλέχθηκα αυτές τις φορές που εκλέχθηκα και έλεγα πάντα ότι θέλω ένα νοσοκομείο στην Πρέβεζα, το ίδιο και ο κ. Γεωργάκος, το ίδιο και ο Βουλευτής μας. Όλοι σας το ίδιο λέγατε. Για αυτό από τις 25/8 έχω στείλει την πρόταση μου στο ταμείο ανάκαμψης εγώ, δεν περιμένω την τελευταία στιγμή, ούτε περίμενα τις παρατάξεις εδώ να με εγκαλέσουν για να το κάνω. Έχω στείλει τις προτάσεις μου οι οποίες περιλαμβάνουν 10 έργα που είναι ώριμα και σχεδόν ώριμα, προϋπολογισμού 393.500.000 ευρώ εκ των οποίων 50 εκατομμύρια είναι για το νέο νοσοκομείο της Πρέβεζας και 5 εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νοσοκομείου. Έχω υποβάλει σε άλλο πακέτο και σε άλλη κατάσταση, όχι στο ανάκαμψης, μελέτες προϋπολογισμού  εκατομμυρίων ευρώ. Την ΟΧΕ του Αχέροντα, την οποία προορίζω κατά κύριο λόγο για το ΕΣΠΑ το επόμενο, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ και έργα ενταγμένα από τον Περιφερειάρχη όπως η παράκαμψη της Νικόπολης για την οποία ήταν να γίνει το δικαστήριο για να οριστούν οι τιμές  7/10 αλλά είχαν απεργία οι γραμματείς και πήγε 15/11 κάπου εκεί, για να καθοριστεί η τιμή μονάδας, να δημοπρατηθεί το έργο, τα χρήματα υπάρχουν, είναι στο ΕΣΠΑ, τα δύο ρέματα που εντάχθηκαν, αντιπλημμυρικά έργα και το αλιευτικό καταφύγιο του Μύτικα 2.780.000 ευρώ, αυτά τα έχουμε υποβάλει από τις 25/8 στο ταμείο ανάκαμψης”.

Η πραγματικότητα για τα ΣΔΙΤ και την έλλειψη μελέτης για Νέο Νοσοκομείο από τον Κώστα Μπάρκα

Σε πλήρη αντίκρουση των επιχειρημάτων, που υιοθετούν τοπικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία κάνουν λόγο ότι η Πρέβεζα θα μπορούσε να έχει νέο Νοσοκομείο με τη μορφή ΣΔΙΤ, κάτι που βέβαια ήταν ενάντια στη θέληση των τοπικών αρχών, όπως αυτή αποτυπώνεται με μια σειρά αποφάσεων, προχώρησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, κατά τη χθεσινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας. Όπως ανάφερε ο κ. Μπάρκας «Αλήθεια, τα ΣΔΙΤ πέτυχαν; είχαμε παραδείγματα κατασκευής Νοσοκομείου με ΣΔΙΤ στη χώρα μας, ώστε να μπορούμε να συγκριθούμε με κάτι; Θα θυμίσω ότι η συζήτηση αυτή ξεκίνησε το 2009. Είχε ξεκινήσει η κρίση στη χώρα και παγκόσμια. Τότε, τρία Νοσοκομεία στη χώρα αποφασίστηκε να γίνουν με ΣΔΙΤ. Δύο Νοσοκομεία στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, ένα ογκολογικό και ένα παιδιατρικό, και το Νοσοκομείο της Κω. Τα Δημοτικά Συμβούλια αυτών των περιοχών παραχώρησαν την έκταση, έγινε η διαγωνιστική διαδικασία και αναδείχθηκε ο ανάδοχος για να υλοποιήσει το έργο. Πού καταλήξαμε; Καταλήξαμε στο γεγονός ότι αρχές του 2011, λόγω της αυξανόμενης κρίσης, οι εργολαβίες να σταματήσουν. Κανένα Νοσοκομείο από τα τρία δεν έγινε, διότι οι εργολάβοι έβρισκαν από τις τράπεζες πόρτες κλειστές, για να χρηματοδοτηθούν. Σταμάτησε, λοιπόν, η διαδικασία με αποτέλεσμα κανένα Νοσοκομείο δεν έγινε με ΣΔΙΤ, παρόλο που ξεκίνησε η διαδικασία και δεν σταμάτησε, όπως στη δική μας περίπτωση, όπου οι τοπικές αρχές με μια σειρά αποφάσεων, αντιτάχθηκαν στη διαδικασία ΣΔΙΤ. Πού βρίσκεται τώρα η υπόθεση των ΣΔΙΤ στη Θέρμη και στην Κω; Οι σημερινές δημοτικές αρχές στις δύο αυτές περιοχές βρίσκονται στα δικαστήρια με τους αναδόχους, που πήραν τότε το έργο, γιατί οι ανάδοχοι έχουν «καπαρώσει» την έκταση αυτή δεν την αποδίδουν στον Δήμο, ως οφείλουν, και ο Δήμος τώρα τρέχει να διεκδικήσει με δικαστικές αποφάσεις να πάρει πίσω την έκταση. Αυτά είναι τα παραδείγματα στη χώρα μας. Υπάρχουν όμως κι άλλα παραδείγματα που μπορούμε να επικαλεστούμε από τη διεθνή εμπειρία. Στη Μεγάλη Βρετανία έγιναν κατά κόρον Νοσοκομεία με ΣΔΙΤ, τα οποία είτε έκλεισαν, αφήνοντας τεράστια χρέη, είτε ήρθε το ίδιο το κράτος και παρέλαβε τα Νοσοκομεία. Άρα, είναι μια αποτυχημένη επιλογή τα ΣΔΙΤ και όλη αυτή η συζήτηση, ότι φταίμε εμείς, που αντιταχθήκαμε στα ΣΔΙΤ και τώρα θα είχαμε Νοσοκομείο με ΣΔΙΤ, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι τρία Νοσοκομεία ξεκίνησαν να γίνονται με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και δεν έγιναν ποτέ. Άρα, δεν ήταν κάποιοι τρελοί, που βρέθηκαν απέναντι σε μια απόφαση τότε για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου με ΣΔΙΤ. Δεν ήταν κάποιοι, οι οποίοι ήταν πέρα και έξω από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και δεν ήθελαν να γίνει το Νοσοκομείο με ΣΔΙΤ. Τότε η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, μέσω των οργανωμένων φορέων, είχε ταχθεί εναντίον της δημιουργίας Νοσοκομείου με τη διαδικασία ΣΔΙΤ.». Ο κ. Μπάρκας υπενθύμισε την επαμφοτερίζουσα στάση της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του τότε Υπουργού Υγείας, του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος ακολούθησε διαφορετική πολιτική για την ανέγερση νέων Νοσοκομείων σε Λευκάδα και Πρέβεζα. «Ο κ. Αβραμόπουλος χρηματοδότησε μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούσε στο Υπουργείο Υγείας, με τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ την εκπόνηση μελέτης για το Νοσοκομείο Λευκάδας. Γιατί δεν έγινε το αντίστοιχο με το Νοσοκομείο Πρέβεζας, αλλά αντίθετα προκρίθηκε η λειτουργία με ΣΔΙΤ; Έχουμε επίσης την ανακοίνωση του επόμενου Υπουργού Υγείας, του κ. Βορίδη, ο οποίος το 2014 ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Πώς το ανακοίνωσε, αφού δεν υπήρχε μελέτη και δεν είχαμε τελειώσει με τη διαδικασία του οικοπέδου; Τι ακριβώς ανακοίνωσε τότε ο κ. Βορίδης;».

Επιπλέον, ο κ. Μπάρκας έθεσε το ερώτημα της χρηματοδότησης ανέγερσης νέων μονάδων Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο άλλωστε κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ή είναι άλλη μία χαμένη υπόθεση. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας «Τάσσομαι υπέρ της οποιασδήποτε προσπάθειας ανέγερσης νέου, δημόσιου χαρακτήρα, με καθολική, δωρεάν και ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας, χωρίς παράλληλα να στρέφουμε την προσοχή μας από τη στήριξη του υπάρχοντος Νοσοκομείου. Να διεκδικήσουμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για το Νοσοκομείο. Διότι, στον τελευταίο διαγωνισμό που έγινε από το Υπουργείο Υγείας, εμείς μείναμε εκτός. Άρα, να διεκδικήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να στηρίξουμε το υπάρχον Νοσοκομείο, χωρίς όμως να χάνουμε τον στόχο μας, τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου δημόσιου χαρακτήρα. Άλλωστε, η παρούσα κατάσταση στο Νοσοκομείο δεν είναι καθόλου καλή. Το προσωπικό, το οποίο έχει προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό, παραμένει απλήρωτο, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Διοικητή, ότι το κονδύλι έχει έρθει. Δυστυχώς, το προσωπικό του Νοσοκομείου βαίνει μειούμενο, με προφανείς δυσκολίες στη λειτουργία ολόκληρων Κλινικών. Άμεσα θα πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε για τη στελέχωση του Νοσοκομείου, που να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έθεσε τρεις στόχους: Πρώτον, καθολική πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεύτερον, ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τρίτον, δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Καταργήσαμε το πενταευρω για την είσοδο των πολιτών στα Νοσοκομεία και διαγράψαμε τις βεβαιωμένες οφειλές ανθρώπων, που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Για την Πρέβεζα και μόνο οι οφειλές αυτές στην εφορία ήταν στις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ. Δηλαδή, συμπολίτες οι οποίοι πήγαιναν στο Νοσοκομείο και δεν είχαν να πληρώσουν, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βεβαίωνε τις οφειλές στην Εφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τις οφειλές. Από είκοσι εννέα (29) ειδικευμένους γιατρούς το 2015 φτάσαμε στους σαράντα τέσσερις (44) ειδικευμένους γιατρούς. Αυτή την κατάσταση είχαμε να διαχειριστούμε για το Νοσοκομείο και τις υπηρεσίες Υγείας στην Πρέβεζα», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπάρκας.

Έκανε όσα χρειάζονταν για το οικόπεδο – Της βδομάδας δουλειά η οριοθέτηση ρέματος

Ο επί 9 χρόνια πρώην Δήμαρχος του Δήμου Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης έκανε εκτενή αναφορά στο οικόπεδο το όποιο ρυμοτομήθηκε το 2013 από την Δημοτική του Αρχή και παραχωρήθηκε έτοιμο όπως ανέφερε, για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, ενώ υποστήριξε πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. “Είναι κοινή η αγωνία όλων μας. Εγώ ανέλαβα το 2011 σε περίοδο κρίσης. Τον πρώτο μήνα, τον Γενάρη του 2011, αφού είχαμε πάρει τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας, πήραμε μία απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και παραχωρήσαμε 50 στρέμματα στον Μύτικα για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου. Πέρασε καιρός, δεν υπήρχε ανταπόκριση. Απανωτές συναντήσεις και ημερίδες, παρεμβάσεις στο Υπουργείο, όπως ανέφερε και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Από τον Λοβέρδο, από τον Βορίδη από τον Γρηγοράκο και τον Ξανθό τελευταία. Αποτέλεσμα τίποτε … Γιατί κύριοι δεν έγινε τίποτε … Αυτό που δεν ακούστηκε και μας έλεγαν όλοι, ότι δεν υπήρχε πηγή χρηματοδότησης, για την ανέγερση νέων νοσοκομείων. Δεν προέβλεπε στο ΕΣΠΑ νέα κτίρια για νοσοκομεία. Αυτό μου λέγανε συνέχεια. Ζητούσα μετά επίμονα να δώσουν οι υπουργοί μια εντολή στην ΔΕΠΑΝΟΜ, όπως έγινε το 2008 και είχε δώσει εντολή ο Υπουργός για την Λευκάδα, να γίνει η μελέτη και έλεγα θα βρούμε χρηματοδότηση. Μία πρόταση που ακούστηκε από τον κ. Ξανθό ήταν να πάμε στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, ο Βορίδης μου είπε “είμαστε σύμφωνοι να γίνει νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα και έκανε και ερώτηση ο κ. Μπάρκας και του απάντησε ότι είναι θετικός για να γίνει. Αλλα τίποτε … Κολλάγαμε στην χρηματοδότηση. Το οικόπεδο το δώσαμε απευθείας στο Νοσοκομείο και πριν το δώσουμε προχωρήσαμε σε ρυμοτόμηση του οικοπέδου. Αυτό το μεγάλο κομμάτι ανήκει στον οικισμό Μύτικα είναι 90 στρέμματα. Παραχωρήσαμε το 5ο οικοδομικό τετράγωνο 42. 116 τετραγωνικά με συμβόλαιο 30/12/2016 για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Αυτή την έκταση έρχεται η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας κάνει αυτοψία και μας απαντά ότι είναι κατάλληλο. Αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω… ΟΛΟΙ φταίμε! Αυτό που μπορούσαμε το κάναμε, παραχωρήσαμε το οικόπεδο και είναι κατάλληλο. Θέλω να τονίσω ότι η Πρέβεζα δικαιούται ένα νέο Νοσοκομείο, στη βάση της ίσης και ισότιμης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Επιπλέον το καινούργιο το Νοσοκομείο το ζητάμε γιατί η Πρέβεζα είναι ένας τουριστικός προορισμός. Ένα σύγχρονο νοσοκομείο είναι εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή. Και να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Το Νοσοκομείο δεν είναι της Πρέβεζας, ανήκει σε όλους τους πολίτες του νομού Πρέβεζας. Και στους Δημότες του Δήμου Πάργας και στους Δημότες του Δήμου Ζηρού. Θα πρέπει και οι τρεις δήμαρχοι, οι δύο βουλευτές και ο αντιπεριφερειάρχης και όποιος άλλος φορέας κρίνεται, να επισκεφθούν το Υπουργείο ανάπτυξης και να ρωτήσουν αν στο ταμείο ανάκαμψης μπορούν να συμπεριληφθούν και τα νέα  Νοσοκομεία. Από εκεί και πέρα αν για τυπικούς λόγους θα πρέπει να κάνουμε οριοθέτηση ρέματος, αυτά είναι τυπικά, αυτά είναι της βδομάδας δουλειά. Στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε κτλ … Τα βασικά έχουν γίνει. Απομένει η βούληση, όχι απλά να λέμε υπάρχει πρόθεση. Να υπάρχει βούληση να γίνει!”

Καρφιά Γιαννουλάτου για τις μελέτες

“Με προκάλεσε ο Δήμαρχος και με στομφώδη ύφος που δεν μας συνηθίζει  ή μάλλον μας συνηθίζει όταν  δεν θέλει να δείξει την δικιά του ένδεια, απουσία εισηγήσεως, ζητώντας από τον κ. Νίτσα. Όταν φέρνουμε ένα θέμα φέρνει εισήγηση η πλειοψηφία. Αυτοί που μας παρακολουθούν δεν είναι τεχνικοί είναι φορείς τις πόλης. Την πραγματικότητα την είπε ο κ. Μπάρκας. Και θα αναφερθώ στο ιστορικό της Λευκάδας για να μάθουμε πως γίνονται οι δουλειές και οι διεκδικήσεις σοβαρές. Θέλετε να πούμε αλήθειες; Το βασικό είναι ότι μελέτες δεν υπήρχαν ποτέ … Και το βασικό είναι οι μελέτες. 4/4/2008 από το Νοσοκομείο Λευκάδος με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης κατατέθηκε στην ΔΕΠΑΝΟΜ, η εκπόνηση της μελέτης δημοπράτησης Νοσοκομείου 120 κλινών στη Λευκάδα. Ανατέθηκαν οι μελέτες γεωτεχνικές, περιβαλλοντολογικές, άρα τις έκανε οι ΔΕΠΑΝΟΜ, δεν τις έκανε ο Δήμος Πρέβεζας” είπε παίρνοντας τον λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Δημοτική Συνεργασία και συνέχιζε κάνοντας αναφορά στην έλλειψη μελέτης για νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα “Ένα πρόβλημα είναι οι μελέτες και το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η πολιτική βούλησης. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, βρίσκεις και χρηματοδότηση. Κάτι άλλο για τις μελέτες. Το παίρνουμε μία μελέτη από αλλού και την εφαρμόζουμε σε εμάς, αυτό δεν ισχύει … Για αυτό τα αναθέτουμε σε ειδικούς μελετητές, αλλιώς θα τα κάναμε όλα έτσι … Θέλει ειδικές μελέτες εξειδικευμένες που απαιτούν χρήματα και χρόνο. Όταν θέλει η κεντρική διοίκηση και είναι ενωμένοι οι φορείς και τώρα έχετε και ειδική συγκυρία, που η Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια και Κυβέρνηση είναι κοντά σε ιδέες, σύμφωνα με τα θέλω της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε, να διεκδικήσουμε χρήματα και την ένταξη στον στρατηγικό σχεδιασμό των νοσοκομείων για τον Νομό μας”.

Δημήτρης Σκανδάλης : Προσβάλει την ανθρώπινη προσωπικότητα η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας – Πρέπει να διεκδικήσετε κάποτε σοβαρά νέο νοσοκομείο

Για απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλει την ανθρώπινη προσωπικότητα έκανε λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Δημήτρης Σκανδάλης, ο οποίος κάνοντας λόγο για τον ρόλο των διοικητών άφησε σαφείς αιχμές για τους διοικητές που έκαναν προσφυγές ζητώντας αποζημίωση.” Όταν ερωτάτε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ποια είναι η θέση του διοικητή και αν είναι πολιτικό πρόσωπο, αφήνετε υπόνοια ότι ο διοικητής κάνει πολιτική μέσα στο Νοσοκομείο. Κάνω πολιτική όταν βρεθώ στο Νομό μου, εκεί ψηφίζω. Στο νοσοκομείο είμαι ένας διοικητής. Δεν είμαι ο Διοικητής των διοικητικών υπηρεσιών, δεν είμαι ένας που υπογράφει χαρτιά. Είμαι ένα κυβερνητικό στέλεχος. Και μάλιστα έχουν κάνει προσφυγές διοικητές λέγοντας γιατί μας απολύεται όταν αλλάζεται η κυβέρνηση; Γιατί δεν μας δίνεται αποζημιώσεις; Δεν είμαστε υπάλληλοι; Και έχουν απαντήσει δεκάδες δικαστήρια , ότι δεν είσαστε υπάλληλοι, είσαστε κυβερνητικά στελέχη”.

Ο κ. Σκανδάλης έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην άθλια κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Πρέβεζας λέγοντας πως όταν ολοκληρωθεί το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης, το οποίο τώρα κατασκευάζεται, το Νοσοκομείο Πρέβεζας θα φέρει τον τίτλο του χειρότερου Νοσοκομείου της της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ένα από τα χειρότερα στην Ελλάδα, κτιριακά, ενώ έθεσε την ερώτηση για το πόσο το θέλουν οι φορείς να φτιάξουν ένα νέο Νοσοκομείο λέγοντας πως ο ίδιος επιθυμεί σαν τρελός να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική του αυτοδιοικητική πείρα ως Νομαρχιακός Σύμβουλος , μιλώντας για την Άρτα και το πως οι φορείς δεν έκαναν υπέρβαση του εαυτού τους, καλώντας του φορείς της Πρέβεζας να κάνουν υπέρβαση του εαυτού τους.

Απαντώντας στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας για τα όσα είπε για τους διοικητές είπε “Εγώ διοικώ ότι μου δώσουν. Ούτε έχω δύναμη να προωθήσω τέτοια μεγαλόπνοα πράγματα, όπως αυτό που συζητάμε το, το καινούργιο Νοσοκομείο. Δεν μπορώ! Δεν είναι η δουλειά μου να το κάνω. Έχετε φορείς και μάλιστα ικανότατους να το κάνουν” και συνέχισε μιλώντας για την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται με τον κορωνοϊό για την υγεία λέγοντας “Ο κορωνοϊος έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία. Οι μεγάλες κρίσεις δίνουν μεγάλες ευκαιρίες. Οι στρατηγικές λένε πρέπει να συγκεντρωθείτε στις ευκαιρίες να σχεδιάσετε κάτι και να σκεφθείτε μακροπρόθεσμα. Δεν φτιάχνονται νοσοκομεία από την μία μέρα στην άλλη. Αυτό είναι δεδομένο. Αρχίζει να διαμορφώνεται μία καταιγίδα. Έχετε δήμαρχο έναν άνθρωπο που γνωρίζει περισσότερα από μένα, ο οποίος έχει βοηθήσει. Υπάρχει ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιαννάκης. Ο κ. Μπάρκας δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι υπερ του Νέου Νοσοκομείου. Δεν θέλετε και πολλά πράγματα τα έχετε… Έχει δημιουργηθεί ένα καλό θέμα. Έχετε ένα πολύ καλό πράγμα που δεν το είχε η Άρτα. Έχετε οικόπεδο … Βέβαια να σας θυμίσω ότι το οικόπεδο λήγει το 2021. Το Νοσοκομείο θα μπορέσει να αποτελέσει έναν κόμβο για την περιοχή. Επίσης να ξέρετε ότι εξυπηρετεί και την Βόνιτσα. Φτιάχνουμε το υπάρχον για να σας κρατήσει όσο διάστημα σας κρατήσει γιατί δεν θα είμαι εγώ διοικητής, όσο διάστημα χρειαστεί για να γίνει το καινούργιο. Και πρέπει να διεκδικήσετε κάποτε σοβαρά το καινούργιο”

Σήκωσε το γάντι ο Γιώργος Νίτσας και έδωσε “πληρωμένες” απαντήσεις

“Ανεβαίνοντας εδώ πάνω ένιωσα ότι ήμουν Δήμαρχος, Βουλευτής και Νομάρχης αυτού του τόπου τα τελευταία 20 χρόνια.  Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ακούστηκε το όνομα μου 7 φορές και από τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Βουλευτή και από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τα ζητήματα του τόπου. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά” είπε ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας και συνέχισε απευθυνόμενος στον Διοικητή του Νοσοκομείου λέγοντας ” Το 10 γιατροί που είπατε ότι ήρθαν και 10 που φύγαν δεν κάνει μηδέν. Κάνει μείον 10 στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Άρα δεν τιμάει κανέναν αν ήρθαν 10, να τους κάνουμε το 10 συν 10 να γίνουν 20. Θα σας συγχαρώ απόλυτα για όλη αυτή τη δουλειά που κάνατε. Αλλά θα σας συγχαρώ για κάτι πολύ πιο σημαντικό, για μία ατάκα που είπατε και που λέει η “Ανάπτυξη Τώρα” εδώ και πολλά χρόνια. Ότι αν πάμε όλοι μαζί και όχι ο καθένας ξεχωριστά με χαρτιά που στέλνονται από το κάθε γραφείο. Αυτό που βγαίνει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Αυτή ήταν και η προσπάθεια της δικής μας Δημοτικής Παράταξης να πετύχουμε. Μία ευρύτερη συνάντηση. Να συναποφασίσουμε όλοι μαζί, από κοινού με έναν στρατηγικό σχεδιασμό, να διεκδικούμε όχι μόνο το Νοσοκομείο, αλλά όλα τα μεγάλα ζητήματα που δεν γίνονται και δεν λύνονται σίγουρα με κατόπιν ενεργειών” σημείωσε και συνέχιζε κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και δίνοντας … πληρωμένες απαντήσεις στον Στέργιο Γιαννάκη και τον Στράτο Ιωάννου μιλώντας μάλιστα για ανίερες συμμαχίες “Για μισό λεπτό θα κάνω μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για όσους δεν τις ξέρετε. Πρώτη φορά παραχωρήθηκε το 2002 το οικόπεδο από τον τότε Δήμαρχο τον κ. Παπαγεωργίου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο … και σας μιλάει κάποιος που τελειόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας, δεν είναι μηχανικός, δεν είναι αρχιτέκτονας, δεν έχει θητεύσει ως αντιδήμαρχος, αντινομάρχης, νομάρχης, πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου, δήμαρχος και ότι άλλο. Γιατί εγκαλέσθηκα αν ήξερα για το οικόπεδο. Γίνεται επικαιροποίηση το 2006 με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Το 2007 γίνεται η συζήτηση για το νέο Νοσοκομείο. Το 2008 για την πορεία του νέου Νοσοκομείου. Ξανά το 2008 έγκρισή των όρων του συμβολαίου για την παραχώρηση χρήσης δημοτικής έκτασης στο Μύτικα. Το 2008 ενημέρωση για το ΣΔΙΤ. Το 2011 όμως πάρθηκε μία συγκεκριμένη απόφαση για την έγκριση παραχώρησης για την ανέγερση νέου νοσοκομείου Πρέβεζας που το ψηφίσαμε όλοι όσοι είμαστε εδώ παρόντες και είμασταν και δημοτικοί σύμβουλοι τότε να γίνει και χωρίς ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα ήσασταν και εσείς κύριε Βουλευτά. Ομόφωνα ψηφίσατε να μην γίνει με ΣΔΙΤ για να μην γίνονται παρερμηνείες. Και ως μηχανικός θα γνωρίζατε ότι το οικόπεδο ήταν για το Νοσοκομείο. Ας πάμε στο 2013 όπου γίνεται μία σύσκεψη για τροποποίηση σχεδίου πόλης στα ρυμοτομικά τετράγωνα για την ανέγερση νέου νοσοκομείου και υπάρχει η δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη για δημιουργία μελέτης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, που όπως ακούστηκε ότι εγώ πρέπει να ξέρω ότι είχε διάφορα προβληματάκια, αλλά οι καθ’  ύλην  αρμόδιοι, μηχανικοί που τόσα χρόνια διοικούσαν το τόπο, ήταν σε θέσεις ευθύνης πολύ πιο υψηλές από μένα, μάλλον δεν το ήξεραν ή το ήξεραν αλλά είπαν αναλήθειες ή ανακρίβειες πριν εδώ. Άρα το 2013 συγχάρηκα τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Ιωάννου γιατί θεώρησα ότι πρώτη φορά και τον συγχαίρω και πάλι και τώρα, ήταν η πρώτη φορά που μπαίνει το ζήτημα στη σωστή βάση. Αυτό είπα και τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μπαίνει πρώτη φορά σε σωστή βάση. Δηλαδή τι; Αυτό που πολύ σωστά είπε απόψε ο κ. Ιωάννου, να προχωρήσουμε σε μια μελέτη, γιατί χωρίς μελέτη, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα, ούτε στα πριν, ούτε στα τώρα, ούτε στα μετά, χρηματοδοτικά προγράμματα. Παράλληλα, το 2014 έρχεται μία τροποποίηση απόφασης δημοτικού συμβουλίου παραχώρησης δημοτικής έκτασης για ανέγερση νέου νοσοκομείου και ερχόμαστε στο 2015 και κάνουμε μία συζήτηση για έκδοση ψηφίσματος που κ. Δήμαρχε ήσασταν παρόν σαν πρόεδρος του Νοσοκομείου και πολύ ορθά βάση όσων είπατε αναγνωρίσατε το αυτονόητο, αυτό που λέμε όλοι. Ότι έχουμε ένα Νοσοκομείο που δεν μας τιμά, αλλά κάποιοι ήταν πρόεδροι στο νοσοκομείο κάποιοι ήταν νομάρχες, αντινομάρχες, πρόεδροι, βουλευτές, αλλά φταίει ο πολίτης που το νοσοκομείο είναι σε αυτή την κατάσταση, φταίνε οι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν σε αυτή την κατάσταση και δεν φταίνε αυτοί που διοικήσανε επί 17 ολόκληρα χρόνια αυτό το τόπο και έρχονται σήμερα και κουνάνε το χέρι για το τι κάνατε… Σας ευχαριστούμε για ότι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια, πραγματικά σας ευχαριστούμε που νιώθετε ικανοποιημένοι για το Νοσοκομείο που έχουμε σήμερα. Αλλά έρχεται και άλλη απόφαση το 2019 πριν από ένα χρόνο ακριβώς, πήραμε άλλη μια απόφαση που λέει με βάση την εξέταση αιτήματος της λαϊκής συσπείρωσης Πρέβεζας σχετικά με τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, πήραμε μια απόφαση και ψήφισμα για την διεκδίκηση πέρα από μια σειρά, από άλλα πράγματα και νέου Νοσοκομείου. Και θα ήθελα να ρωτήσω κ. Δήμαρχε, γιατί εκεί θα απευθυνθώ και στον πρόεδρο του Συλλόγου “Πρέβεζα”, αυτό το ομόφωνο ψήφισμα, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που προσέξτε λίγο, μην τους παρεξηγήσουμε, δεν ήταν αντίθετοι στις διεκδικήσεις, ζήταγαν κάτι άλλο, γιατί τις διεκδικήσεις για νέο νοσοκομείο είμαστε όλοι μαζί. Μόνο που είμαστε όλοι μαζί εδώ και μετά ο καθένας παίρνει την κούρσα του και κάνει προσωπική στρατηγική καθαρά και μόνο για να πει κατόπιν ενεργειών του. Και ερχόμαστε σήμερα και εγκαλούμε τον κάθε πολίτη, τον κάθε πρόεδρο, τον κάθε δημοτικό σύμβουλο. Αγαπητοί μου συμπολίτες, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε. Σας ακούσαμε όλους σας με προσοχή, καλύφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, σας άκουσαν και οι δημότες και του δήμου Πρέβεζας, αλλά και όλου του Νομού, θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Μιλήσανε για μελέτες. Ακούσαμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, ότι μετά από εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε μία μελέτη που θέλει μία επικαιροποίηση. Αλήθεια, εγώ δεν είμαι μηχανικός, μελέτη σε ποιο ακίνητο έγινε ή παίρνουμε μελέτες α λα καρτ. Παίρνουμε μία μελέτη για νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα, σε ποιο οικόπεδο; Αυτά πρέπει να μας απαντήσετε κ. Αντιπεριφερειάρχα και θα ήθελα πραγματικά να μας πείτε, όταν πήρατε την εντολή για την σύνταξη μελέτης και διεκδικήσατε, για το οικόπεδο δεν γνωρίζατε; κ. Βουλευτά είπατε αν γνωρίζω τι ψηφίζω και αν διεκδικώ κάτι. Πραγματικά νιώθω υπερήφανος και εκεί θα απαντήσω και σε μία αιχμή του κ. Αντιπεριφερειάρχη, με όλο το σεβασμό που έχω, άφησε να εννοείται αλλά όφειλε να το ξέρει, το τι ψηφίζαμε τόσα χρόνια στα Δημοτικά Συμβούλια. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και περήφανος. Γιατί έχω μία σταθερή στάση στα Δημοτικά Συμβούλια, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει. Είναι καταγραμμένες οι θέσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούστηκε για το χρηματοδοτικό πακέτο. Είπαμε για το ταμείο ανάκαμψης για το ΕΣΠΑ, υπάρχουν τα 72 δις εν όψει κορωνοϊού. Εμείς με τα ταπεινά μέσα ψάξαμε και βρήκαμε από το χρηματοδοτικό πακέτο. Συγχαρητήρια κ. Αντιπεριφερειάρχα με όσα ανακοινώσατε σήμερα, ότι 25 Αυγούστου στείλατε φαντάζομαι με πρωτόκολλα και όχι με τα λόγια, τις προτάσεις του Νομού μας για τα έργα που θα ενταχθούν και πραγματικά θα θέλαμε ως δημοτικοί σύμβουλοι να σταλεί στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μας το διοχετεύσει, με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες με τον αριθμό πρωτοκόλλου και δεν σας αμφισβητώ, το λέω για να ξέρουμε τι διεκδικούμε από εκεί. Αλλά είστε σε συνεννόηση με τον Βουλευτή; Μιλάτε; Γιατί ο Βουλευτής είπε ότι δεν υπάρχει εκεί ή δεν ξέρει αν υπάρχει… Εσείς ξέρετε ή δεν ξέρετε; Όταν συναντηθήκατε όλοι μαζί τι είπατε; Υπάρχει ή δεν υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου ή άλλων έργων ή οδικών αξόνων στην πράσινη ανάπτυξη; Γιατί εγώ λέω ένα πράγμα, αυτό που διεκδικούμε πάντα. Να είμαστε όλοι μαζί, να βάλουμε τους στόχους, να δώσουμε να κάνουμε μελέτες και να είμαστε πανέτοιμοι να διεκδικούμε δυναμικά το καλύτερο για τον τόπο μας και όχι να καθόμαστε και να κάνουμε πολίτική ο ένας ενάντια στον άλλον για ψηφοθηρικούς λόγους. Και το λέω αυτό γιατί; Ξαφνικά είδαμε σήμερα μία ανίερη συμμαχία, σε κοινή γραμμή, βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος. Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που πέτυχα κάτι τέτοιο και πραγματικά νιώθω πολύ μεγάλη τιμή, βλέποντας αυτό το πράγμα. Εγώ δεν έχω τίποτα με τον βουλευτή τον τιμώ και θέλω να είναι διεκδικητικός, έχει όμως και δίκιο. τι κάναμε εμείς αγαπητέ κε Δήμαρχε. Πέστε μου πότε καλέσατε το Βουλευτή και ποιο έργο ζητήσατε να διεκδικήσετε από κοινού στην κεντρική εξουσία; Πέστε μου κύριε Δήμαρχε πότε καλέσατε να συζητήσετε με τον αντιπεριφερειάρχη να διεκδικήσετε από κοινού αυτό το μεγάλο έργο ή υπάρχει κοινή γραμμή αυτά τα 10 έργα μου έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης ότι διεκδικεί να τα διεκδικήσετε μαζί ή ο καθένας κάνει ότι αποφασίζει κατά το δοκούν; Εγώ ούτε ανακοινώνω ΜΕΘ, ούτε ψηφίζω κατά του ΣΔΙΤ ενάντια στο κόμμα που είμαι, γιατί αυτό ψηφίσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο και όταν παίρνω κάποιες αποφάσεις τις παίρνω και λέω είμαι εδώ. Ούτε κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, ούτε θα κάνω ανίερες συμμαχίες για να μπορέσω να επιβιώσω στον πολιτικό στίβο”.

Γνωρίζει καλύτερα από όλους την κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και έβαλε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση ο Θανάσης Ανωγιάτης.

Εκπροσωπώντας την παράταξη “Στροφή στο μέλλον” και γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος την πραγματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας,  ο Δημοτικός Σύμβουλος  Θανάσης Ανωγιάτης  έβαλε τα πράγματα στην σωστή τους βάση λέγοντας τα παρακάτω:  “Δυστυχώς καταφέραμε και σήμερα σε ένα θέμα που όλοι συμφωνούμε να το κάνουμε μια μεγάλη διαφωνία. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό και λυπάμαι περισσότερο γιατί όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε προσπαθώντας να δημιουργήσουμε βολικούς ενόχους για την σημερινή κατάσταση. Αφού λοιπόν θέλουμε να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν, ας την κάνουμε γιατί όπως είπε και ο Δήμαρχος η αναδρομή στο παρελθόν μας κάνει σοφότερους και αναδεικνύει και τα ζητήματα. Γιατί φτάσαμε σήμερα εδώ; Πολύ απλό… γιατί είχαμε λάθος στρατηγική. Η στρατηγική μας δεν απέδωσε. Το πόσο λάθος ήταν η στρατηγική μας το ανέφερε και το Αντιπεριφερειάρχης. Ένα νοσοκομείο το οποίο δεν ήταν στο χάρτη υγείας, κατάφερε και χτίστηκε Σε ότι αφορά το νοσοκομείο Λευκάδας τόνισε ότι ενώ δεν ήταν στον χάρτη υγείας, κατάφερε και χτίστηκε. Γιατί δεν ακολούθησε την στρατηγική που ακολουθήσαμε εμείς. Διότι κάναμε περίεργους πειραματισμούς. Μας δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις. Δημιουργήθηκαν κάποιες υποθέσεις εργασίας θα πω εγώ, γιατί η ιστορία με τα ΣΔΙΤ όπως καταλαβαίνετε, είναι μία ανύπαρκτη ιστορία. Δεν έχει αποτέλεσμα, δεν υπήρξε πουθενά παραγωγή νοσοκομείου. Ο Αντιπεριφερειάρχης πολλές φορές έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει κάτι ως μελέτη. Καμία από αυτές τις διαδικασίες δεν άφησε καμία μελέτη. Η ιστορία με τα ΣΔΙΤ; Προκηρύχθηκε διαγωνισμός 25/10/2007 δεν μπορεί να μην πει κανένας ότι το υπουργείο υγείας ήταν τόσο γαλαντόμο ώστε 9/4/2008 τέσσερις μήνες μετά χρηματοδότησε το νοσοκομείο της Λευκάδας από τον τακτικό του προϋπολογισμό με 300 χιλιάδες ευρώ για να δημιουργηθεί νοσοκομείο. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν λάθος. Η εμμονή που αγγίζει τα όρια της ιδεοληψίας μας έφερε σε αυτό το αποτέλεσμα. Και εξακολουθούμε νομίζω και έχουμε λάθος στρατηγική. Και το λέω εγώ κ. Αντιπεριφερειάρχη που δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανένας ότι δεν έχω προσπαθήσει με όσες δυνάμεις έχω όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί όλοι οι υπόλοιποι να ακολουθούν διαφορετική στρατηγική, να πετυχαίνουν αποτελέσματα και εμείς να φθάνουμε πάλι στον ίδιο παρονομαστή. Τα νοσοκομεία χρειάζονται μια πολύ επίπονη προσπάθεια για να μπορέσεις να πετύχεις ένα τέτοιο έργο πνοής. Ο τρόπος με τον οποίο διεκδικήσαμε νέο νοσοκομείο ήταν λάθος και εξακολουθούμε και κάνουμε λάθος. Οι μελέτες πρέπει να χρηματοδοτηθούν, οι μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες. Εάν δεν μας δώσουν χρήματα με αυτές τις ακροβασίες που κάνουμε, δεν νομίζω ότι μπορούμε ποτέ να τα καταφέρουμε. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Οι μελέτες οι οποίες έχουμε τροποποιήσει και έχουμε αυτή τη στιγμή ψιλοέτοιμες δεν ισχύουν σήμερα. Έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Δεν χρηματοδοτούνται τέτοιου είδους κτίρια, ενεργοβόρα, μεγάλα. Τα πράσινα κτίρια, μπορεί να είναι μια άλλου είδους εξέλιξη. Και αφού μιλάμε για παρελθόν μπορούμε να πάμε και πιο παλιά. Γιατί το νοσοκομείο το δικό μας είναι σαν να είναι καταραμένο. Δεν έχει καταφέρει ποτέ να ολοκληρώσει τίποτα. Από που να ξεκινήσουμε; Την νέα πτέρυγα; Που πέρασε από χίλια κύματά; Την οποία θυμάστε πολύ καλά όταν ήσασταν νομαρχιακός σύμβουλος. Θυμάστε ότι ήταν η κατασκευή της νέας πτέρυγας και η ανακατασκευή των χειρουργείων. Τι έγινε τότε; Επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι είναι πολλά τα χρήματα και υπήρχαν κάποιες σκιές, αφαιρέθηκε το ένα σκέλος του έργου. Παρά τις αντιθέσεις του Νομάρχη του Τάκη του Τσουμάνη τότε. Έκτοτε δεν έχουμε χειρουργεία όπως καταλαβαίνετε. Το έργο δημοπρατήθηκε σε ένα ποσό εξευτελιστικό και φυσικά ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, το κτίριο αυτό δεν έχει παραληφθεί ποτέ, μόνο διοικητικά έχει παραληφθεί. Να πω ότι το 1999 η επιτροπή επικινδύνων το είχε βγάλει κόκκινο το κτίριο και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας ήταν τότε να φέρουμε μία δεύτερη επιτροπή η οποία θα ήταν πιο μαλακή , ούτως ώστε να μπορέσουμε αυτό το πράγμα να το κρατήσουμε να μην βγει προς τα έξω; Τι έγινε μετά; Το 2006 έργο 2 εκατομμύρια ευρώ για την αντιστήριξη του Νοσοκομείου. Ούτε αυτό έχει ολοκληρωθεί. Ότι ξεκινάει σε αυτό το νοσοκομείο δεν καταφέρνει να τελειώνει. Για αυτό και είναι μεγάλη η αντίθεση μου ως αναφορά τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτιρίου. Τα χρόνια που είμαι εκεί και είναι πάρα πολλά πλέον, ο κόσμος είναι πάρα πολύ κουρασμένος από όλη αυτή την ιστορία. Συνεχείς εργολαβίες και προσπάθειες σε ένα κτίριο το οποίο είναι αξιωμένο, σε ένα κτίριο το οποίο δεν πληροί καμία προδιαγραφή. Και οι προδιαγραφές είναι και χωρικές. Θα έπρεπε να έχουμε 100 τ.μ ανα κλίνη και έχουμε 60 τ.μ . Η αδυναμία δημιουργίας τουαλετών δεν είναι μόνο τεχνική είναι και ουσιαστική. Συν το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε και πια είναι η στατική δυνατότητα του κτιρίου. Κανένας δεν μας το λέει … Το κτίριο αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το σουλουπώσουμε. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι μόνο στη δημιουργία ενός νέου Νοσοκομείου. Ενός νοσοκομείου το οποίο θα είναι για όλη την περιοχή. Θα παίξει έναν κεντρικό υγειονομικό ρόλο, συντονιστικό ρόλο. Έχει μεγάλη περιοχή να καλύψει με τις καινούργιες εξελίξεις με τους οδικούς άξονες. Φανταστείτε ότι σε τρία χρόνια , η Αμφιλοχία θα είναι 20 λεπτά από την Πρέβεζα. Είναι μια μεγάλη περιοχή, η περιοχή ευθύνης του Νοσοκομείου της Πρέβεζας. Η ανάπτυξη του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Τα έχουμε πει 100 χιλιάδες φορές. Ο ρόλος του Νοσοκομείου της Πρέβεζας δεν είναι μόνο υγειονομικός, είναι συνεκτικός για την κοινωνία της πόλης. Είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη του για την λειτουργία της πόλης. Πρέπει όλοι επιτέλους και όχι μόνο στα λόγια και όχι μόνο και όχι ακολουθώντας προσωπικές πολιτικές να βάλουμε μοναδικό στόχο, χωρίς ηττοπάθεια την διεκδίκηση ενός καινούργιου σχεδίου για την κατασκευή του Νοσοκομείου. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι υπερβολικό αυτό που λέω… Η Πρέβεζα είναι η μοναδική που έχει μείνει απ’ έξω και δεν είναι μόνο αυτό, είναι πολλά, τα ξέρουμε όλοι δεν χρειάζεται να τα ξανα πούμε όλα. Η Πρέβεζα χρειάζεται δημόσιο Νοσοκομείο καινούργιο. Πρέπει όλοι να συστρατευθούμε. Το Νοσοκομείο πρέπει να το φτιάξουμε για εμάς και για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”.

Για έκπληξη που ένιωσε η Λαϊκή συσπείρωση ακούγοντας τους προηγούμενους ομιλητές να μιλούν για την άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο Πρέβεζας, μίλησε ο Κώστας κύρλας εξηγώντας ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Πρέβεζας, είναι αποτέλεσμα πολιτικών των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα. Αναφέρθηκε στην σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού του νοσοκομείου, την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση των κτιριακών υποδομών, έκανε επίσης λόγο για αρνητικό ισοζύγιο στους εργαζόμενους. Η διεκδίκηση του νοσοκομείου πρέπει να γίνεται πρωτίστως για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής κατά τον κ. κύρλα. επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου. «Γιατροί φεύγουν, ασθενείς φεύγουν προς άλλα νοσοκομεία, το νοσοκομείο είναι κτιριακά υποβαθμισμένο και εκπέμπει SOS» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρλας.

Εκ μέρους της Παράταξης «Ανυπότακτη Κίνηση» ο Ταξιάρχης Κοστόγιαννης σημείωσε μεταξύ άλλων «Τελικά βρέχει δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει πλήρης ανομβρία για τις ανάγκες του λαού». Αναφέρθηκε στα χρήματα που πηγαίνουν υπέρ των τραπεζών και όχι στις λαϊκές ανάγκες όπως προσλήψεις στην Υγεία κ.ά.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Δημ. Παππάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Πρέβεζα στο Τεχνικό Πρόγραμμα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τους άλλους Δήμους. Σημείωσε για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου δεν ευθύνεται μόνο ο κ. Κλάπας αλλά και μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Μια προσωρινή λύση είναι το πρώην ξενοδοχείο ZIKAS για μια δεκαετία, όπου οι ασθενείς θα χρησιμοποιούν για αποπεράτωση της θεραπείας τους. Ο κ. Παππάς εξέφρασε το προβληματισμό του εάν κάποιοι σκέφτονται να κατασκευάσουν νέο Νοσοκομείο στην περιοχή του Κούκου.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Θεόδ. Κορωναίος στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων «Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, γιατί επί μια 20ετία δεν έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε ούτε για το αυτονόητο. Κάποιοι είναι πάρα πολλά χρόνια σε θέσεις για λήψεις αποφάσεων. Όταν αυτοί οι άνθρωποι αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις, τότε φτάνουμε σε αυτή την κατάσταση. Μα είναι δυνατόν να λέμε ότι μπορούμε να πάρουμε το ξενοδοχείο του Ζήκα για να επεκτείνουμε Νοσοκομείο; Είναι ένα ξενοδοχείο χτισμένο 40 χρόνια. Αυτές οι λύσεις για μένα δεν υπάρχουν. Πρέπει να γίνει ένας εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος και στόχο την ανέγερση νέου δημόσιου Νοσοκομείου. Η στρατηγική όλα αυτά τα χρόνια είναι λανθασμένη».

Στη συνεδρίαση μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Ήπειρος Όλον» Παύλος Φραγκούλης σχολιάζοντας τη συζήτηση έθεσε τον προβληματισμό του για τη χρηματοδότηση αλλά και τις αναποτελεσματικές προσπάθειες του παρελθόντος εκ μέρους των αιρετών. «Το Νοσοκομείο δεν είναι καυτή πατάτα που πετάει ο ένας στα χέρια του άλλου. Θα πρέπει να σκεφτούμε τις επόμενες γενιές»».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κώστας Κωτσαντής αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων και την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που έφεραν σε αυτή την κατάσταση την Υγεία.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας Μαρία Τζίμα, αναφέρθηκε στις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, παρέθεσε τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό. «Θέλουμε δημόσιο Νοσοκομείο αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση. Όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό».

Για την ανάγκη ανέγερσης νέου Νοσοκομείου μίλησαν επίσης οι δύο Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» κ.ά.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την πρόταση του Δημάρχου Ν. Γεωργάκου η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, και περιλαμβάνει τα εξής: «Πρώτον, η στήριξη με κάθε τρόπο και μέσο της εύρυθμης λειτουργίας του υπάρχοντος Νοσοκομείου και η συνέχιση της από κοινού προσπάθειας, αξιοποιώντας κάθε δυνατή πλευρά για τη θετική εξέλιξη του διαχρονικού αιτήματος κατασκευής ενός σύγχρονου και λειτουργικού δημόσιου Νοσοκομείου.

Δεύτερον, άμεση επικαιροποίηση της μελέτης στο οικόπεδο του Μύτικα.

Τρίτον, ως Επιτροπή (Δημαρχος, Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχης) για συναντήσεις στην 6η ΥΠΕ και στο Υπουργείο.,

Τέταρτον, συνδρομή και υποστήριξη προς τη διοίκηση και τους εργαζόμενους με τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Πέμπτον. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα ότι Πρέβεζα είναι εδώ, έχει μπει στο χάρτη και αναγνωρίζεται η αξία της.

Να σημειώσουμε ότι οι παρατάξεις «Ανάπτυξη Τώρα», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανυπότακτη Κίνηση» κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites