Η Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ που προστάτευσαν περισσότερο τις θέσεις εργασίας εν μέσω του κορωνοϊού

Η Ελλάδα ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προστάτευσαν περισσότερο τις θέσεις εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η αγορά εργασίας δοκιμάστηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα περιοριστικά μέτρα (lockdowns) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πειραματική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασε την απασχόλησή του στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν χαμηλότερο από το 2%, ενώ στην Ισπανία ήταν υψηλότερο από 6,5% και στην Ιταλία μεταξύ 3,5% και 5%. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι απώλειες των θέσεων απασχόλησης κυμάνθηκαν από 2% έως 3,5%. Η καλή επίδοση της Ελλάδας στην προστασία των θέσεων εργασίας καταγράφηκε, παρά το ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων εργαζόμενων είτε τέθηκαν σε αναστολή απασχόλησης είτε το ωράριο εργασίας τους μειώθηκε λόγω του lockdown.

Όπως και σε όλες χώρες της ΕΕ, οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους στο δεύτερο τρίμηνο, ο οποίος ήταν τριπλάσιος σε σχέση με τους υψηλόμισθους. Σκοπός της έρευνας της Eurostat είναι η παροχή πληροφοριών που θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής να εκτιμήσουν τις συνέπειες της COVID -19 στην κατανομή εισοδημάτων το 2020.

Γ. Βρούτσης: Η έκθεση της Εurostat επιβεβαιώνει ότι πήραμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα σε επίπεδο Ευρώπης για την προστασία της αγοράς εργασίας και των εργαζομένων

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η έρευνα της Eurostat η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (Σχήμα 1), όταν η πανδημία προκάλεσε lockdowns σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε την δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% (Σχήμα 1) κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, ξεπέρασε το 6,5% και την Ιταλία που κινήθηκε γύρω στο 5%.
Η Eurostat έρχεται να επιβεβαιώσει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όπου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης κατά +38.529 θέσεις εργασίας αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ όπου για τον μήνα Ιούλιο 2020 κατέγραψε γενικό ποσοστό ανεργίας 16,8% (μείωση −1,2% συγκριτικά με το 18,0% τον Ιούνιο 2020 και επιπλέον μείωση −0,3% συγκριτικά με το 17,1% του Ιουλίου του 2019).

Συμπερασματικά, η έκθεση της Eurostat επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά κατά την διάρκεια της πανδημίας για την στήριξη της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των ανέργων.
Η κυβέρνηση στο σύνολό της, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης έλαβαν, μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, τα πιο αποτελεσματικά και ενδεδειγμένα μέτρα σε επίπεδο Ευρώπης που συγκράτησαν το κύμα των απολύσεων που «χτύπησε» άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και προστάτεψαν τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας.
Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό ώστε να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στην οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites