Ζητούν να χωριστούν τα υπεράριθμα τμήματα οι γονείς στην Πρέβεζα

Να χωριστούν τα υπεράριθμα τμήματα στα σχολεία της Πρέβεζας ζητά με επιστολή προς τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολο Κατσανάκη η Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μαθητών Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας.

Στο αίτημα που η Ένωση κοινοποίησε τόσο στους Βουλευτές Ν. Πρέβεζας, όσο και στους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας και σε συλλόγους γονέων, ζητά να χωριστούν τα τμήματα της Α΄Τάξης του 2ου & 3ου Γυμνασίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο μεγάλος αριθμός των φοιτούντων μαθητών/μαθητριών δυσκολεύει την τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Τους τελευταίους μήνες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πλανητική πανδημική κρίση, αυτή του κορωνοϊού covid-19.

    Στα πλαίσια προστασίας κι ασφάλειας ,όχι μόνο του μαθητικού ,αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού οι σχολικές μονάδες λειτουργούν ενσωματώνοντας το τρίπτυχο : 

« χρήση μάσκας , αποστασιοποίηση μαθητών , σχολαστική καθαριότητα» ,

με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του  Covid -19 ,όπως επικαιροποιούνται κι εξειδικεύονται με οδηγίες του ΕΟΔΥ και κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Παρόλα αυτά παρατηρείται μια μεγάλη αντίφαση. Στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο  Πρέβεζας ,( ενδεχόμενα και σε άλλες σχολικές μονάδες του Δήμου μας) ,είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στην Α΄ Γυμνασίου 81 και 79 μαθητές αντίστοιχα , κατατμημένοι σε τρία Τμήματα ,σε κάθε σχολείο.

  Έχοντας ως δεδομένα ότι:

Α. οι αίθουσες που χρησιμοποιούνται δεν ξεπερνούν τα 35 τμ.

Β. ο ωφέλιμος χώρος για κάθε μαθητή ,αφαιρώντας τον όγκο των θρανίων ,έδρας ,καρεκλών ,βιβλιοθήκης ,απόστασης των θρανίων από τοίχους ,παράθυρα ,δεν ξεπερνά τα 0,5 τμ για κάθε μαθητή,

Γ. ο χειμώνας είναι προ των πυλών ,με αποτέλεσμα λόγω βροχής και κρύου να μην μπορεί να επιτευχθεί ο προβλεπόμενος εξαερισμός ,

Δ. οι εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού όπως κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, (Δ1α/ΓΠ.οικ.55339/8.9.2020 εγκύκλιο με θέμα : « Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης…) αναφέρουν για παράδειγμα εκτός των άλλων : «..στις σχολικές βιβλιοθήκες προβλέπεται τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου..» (αρθ.3 παρ.2) , «…οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρο κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο..» (αρθ.5 παρ.ε) και «…τόσο στους εσωτερικούς χώρους ,όσο και στους εξωτερικούς χώρους της σχολικής μονάδας συστήνεται η τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ όλων των προσώπων ,ήτοι μεταξύ μαθητών ,εκπαιδευτικών…» (αρθ.6 παρ.1)

    Με βάση τα παραπάνω δημιουργείται η εύλογη απορία – ερώτημα: Η απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ των μαθητών αποτελεί τη μέγιστη δυνατή κι ενδεδειγμένη απόσταση;

  Ε .Τον Μάιο του 2020 κατά την επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων και με περιορισμένα κρούσματα οι σχετικές εισηγήσεις ανέφεραν : «Α. Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να τηρείται απόσταση  (1,5) μέτρου μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που η τήρηση των παραπάνω αποστάσεων δεν είναι δυνατή, λόγω τυχόν περιορισμών που θέτει το μέγεθος της αίθουσας, το τμήμα χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα κατά τα κατωτέρω.

Β. Ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας ορίζεται σε δεκαπέντε (15). ……… αν οι διαστάσεις της αίθουσας δεν επιτρέπουν την τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, …. χωρίζεται σε δύο υποτμήματα τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τα κατωτέρω. Κάθε τμήμα ή σχολική τάξη σχολικών μονάδων, με περισσότερους από δεκαπέντε (15) μαθητές, χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα …»( ΦΕΚ 1739 Β.6.5.2020 ,ΑΡΘ.1)

   Στο σημείο αυτό δημιουργείται νέα εύλογη απορία – ερώτημα: Η κατάσταση πριν μερικούς μήνες θεωρούνταν λιγότερο επικίνδυνη από σήμερα;

 Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη,   η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας προτείνει για το σχολικό έτος 2020-2021 : 

  1. Τη δημιουργία Τέταρτου Τμήματος και στις δύο σχολικές μονάδες .Φυσικά ο αριθμός των μαθητών που θα προκύψει (20 μαθητές σε κάθε Τμήμα) ,παραμένει υψηλός και δεν αντιστοιχεί στα προβλεπόμενα τετραγωνικά της κάθε αίθουσας ,αλλά αποτελεί μια βάση για περαιτέρω μείωση στο μέλλον.
  2. Αν δεν είναι εφικτή η παραπάνω πρόταση ,προτείνουμε τη δημιουργία τουλάχιστον ενός μεικτού Τμήματος με μαθητές από τα δύο σχολεία ,χωρισμένους με αλφαβητική σειρά .

   Για τα επόμενα σχολικά έτη ,μέσα από την ώσμωση απόψεων προτείνουμε τη δημιουργία ενός καινούριου χωροταξικού σχεδιασμού ,ώστε οι μαθητές να ισομοιραστούν στα τέσσερα Γυμνάσια τη Πόλης.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας ,γιατί η υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών δεν είναι διαπραγματεύσιμη.


1 σχόλιο για “Ζητούν να χωριστούν τα υπεράριθμα τμήματα οι γονείς στην Πρέβεζα”

  1. Ο/Η Νικ λέει:

    Ο γνωστός ακραίος ;

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στελέχη του Πολυδύναμου Κέντρου Πρέβεζας του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησαν συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης της πόλης

01/12/2022, 6:26 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Οι 8 περιοχές που γίνει προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Κυριακή

01/12/2022, 4:55 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Koινή ενημερωτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS στην Πρέβεζα

01/12/2022, 4:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Πολιτική λύση για την απομάκρυνση του αμιάντου από τα σπίτια του Ωρωπού αναζητά ο Δήμος

01/12/2022, 4:47 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί η ΔΟΥ στις 15 Δεκεμβρίου

01/12/2022, 4:41 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με το νέο Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” συναντήθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

01/12/2022, 4:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites