Εκδήλωση ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ για την υγεία

Η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ  πραγματοποίησε την Κυριακή 27/09/2020 στις 7μμ στο Πάρκο του Πυροβολικού(θεατράκι) εκδήλωση με θέμα: «Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει.»

Στην εκδήλωση μίλησε η Κατερίνα Μιχαλιού μέλος της ΕΠ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ,  η οποία ξεκινώντας είπε:

 “Θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και κυρίως της πάλης του λαού τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. “Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει”. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν δέχεται να σταματήσει την πολιτική του δραστηριότητα, να φιμωθεί, να σταματήσει την οργάνωση των διεκδικήσεων του λαού, δήθεν στο όνομα της προστασίας από τον κορωνοϊό. Στηρίζουμε και θεωρούμε ελπιδοφόρες της κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων και υγειονομικών, των διάφορων κλάδων εργαζομένων που δεν δέχονται να παίζεται η υγεία τους και τα δικαιώματα στα  ζάρια της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Δεν πρέπει κανείς να επιτρέψει να υπάρξει καταστολή ενάντια στα παιδιά, συκοφάντηση και διαστρέβλωση των δίκαιων αιτημάτων και του αγώνα τους. Κυβέρνηση, εισαγγελείς, ΜΜΕ και καλοθελητές να βρουν απέναντι τους γονείς εκπαιδευτικούς το λαό της Πρέβεζας” 

Στη συνέχεια: 

“Τι έγινε, λοιπόν, μετά το lockdown; Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που της διασφάλισαν οι θυσίες του λαού για να θωρακίσει επιτέλους γρήγορα και άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι κλίνες και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν σήμερα ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες. Οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και προσωρινές  ενώ είναι φανερό και το λένε και οι επιστήμονες ότι με τον κορωνοϊό θα ζήσουμε πολύ καιρό και δεν πρόκειται και υπόθεση κάποιων μηνών. Η κυβέρνηση δεν θωράκισε το σύστημα υγείας, ενώ η ίδια περίμενες 2ο  κύμα και  ότι θα υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων με  το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό. Και το πρόβλημα δεν ήταν γενικά οι τουρίστες, αλλά οι όροι με τους οποίους άνοιξε.  Τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και η επιστημοσύνη έγιναν κουρελόχαρτο και λάστιχο μπροστά στα κέρδη εφοπλιστών, των ομίλων στις μεταφορές και τον τουρισμό.  Κανόνας έγιναν οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στα σύνορα,  ο συνωστισμός  στα πλοία, στα αεροπλάνα, απόκρυψη των κρουσμάτων σε διάφορους χώρους δουλειάς  πρωτοκόλλα «δεν είδα δεν ξέρω», η πρωτοκόλλα «ένας ίσον κανένας», ανύπαρκτα τεστ, ανύπαρκτους έλεγχους για την τήρηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέτρα τιμωρίας με απλήρωτες υπερωρίες, σε εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα, αποτρέποντας έτσι τους εργαζόμενους να επιμένουν τη τήρηση μέτρων και παράλληλα νοσοκομειακοί γιατροί και προσωπικό καταγγέλλουν ότι δεν τηρείται τίποτα εκεί γιατί αυτοί λέει ξέρουν να φοράνε τις μάσκες.”

Ακόμα είπε: 

 “Η κυβέρνηση συνειδητά έβαλε και βάζει σε κίνδυνο της υγεία του λαού για να στηρίξει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά με περισσό θράσος και προκλητικότητα κούναγε όλο το καλοκαίρι το δάχτυλο στην νεολαία ότι αυτή ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. Συνέχισε και συνεχίζει την καραμέλα της ατομικής ευθύνη  διάγγελμα ή αυτοπροστασία ή  lockdown Έχουμε δει ποιος είναι ο ανεύθυνος. Τέλος πια με την καραμέλα  για να κρύψει τις κρατικές και εργοδοτικές ευθύνες. Διαχρονική η άθλια κατάσταση στην υγείας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-   ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ – 25 όσο ανέλαβαν κυβερνητικές ευθύνες, όσοι έχουν στηρίξει από την αντιπολίτευση την ίδια στρατηγική  ίδια  πολιτική σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.”

Καταλήγοντας τόνισε: 

“Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Στο βασικό ερώτημα των ημερών μας «ποιος θα πληρώσει τον κορωνοϊό, την καπιταλιστική κρίση, τον πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο» δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις, αλλά μόνο δύο: ή θα πληρώσει το κεφάλαιο ή η εργατική τάξη, ο λαό

Καλούμε το λαό να απορρίψει διλήμματα, να βάλουμε όλοι πλάτη, εθνική συναίνεση και ομοψυχία, μόνο θα χάσουμε. Όχι άλλες θυσίες και μαζί της υγείας μας, των παιδιών μας. 

Καλούμε συμπόρευση με ΚΚΕ, εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, δεν τα διπλώνει, δεν φιμώνεται, Μπροστά στον αγώνα για τα δίκαια του λαού

Το ΚΚΕ που με το επεξεργασμένο Πρόγραμμά του φωτίζει τη διέξοδο της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού. Μαζί να οργανώσουμε την αντεπίθεση απέναντι στον πραγματικό εχθρό τα μονοπώλια το κράτος τους, τον καπιταλισμό.”

Ο Κώστας Κύρλας μέλος τη ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε:

” Από την πρώτη μέρα που η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής για το ποιες ήταν οι προθέσεις της. Με το καλημέρα και με τον πλέον επιθετικό τρόπο άρχισε να περπατάει την πολιτική των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτική περαιτέρω εμβάθυνσης της μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι πως κινήθηκε τόσο γρήγορα διότι είχε κληρονομήσει ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  που την βοηθούσε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η φόρα της όμως, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κόπηκε από την καταλυτική παρέμβαση του κινήματος, (ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμιες ενώσεις ιατρών) αλλά και από την πανδημία. Η πανδημία του κορωναιού, απέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως ο βασιλιάς( δηλαδή τα συστήματα υγείας στον καπιταλισμό που λειτουργούν με όρους αγοράς) είναι γυμνός

  • Συστήματα σε χώρες αιχμής όπως στις ΗΠΑ και Ιταλία κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Χιλιάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζήσουν πέθαναν. Είδαμε ανάγλυφα τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο η τεχνολογικές δυνατότητες είναι τεράστιες και παρόλα αυτά δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακαλούσαν για μια απλή χειρουργική μάσκα ή πέθαιναν γιατί δεν υπήρχε ένας αναπνευστήρας. Αντιφάσεις οι οποίες είναι εγγενείς και που μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να λύσει
  • Στην Ελλάδα η πανδημία βρήκε το σύστημα υγείας τσακισμένο από μια δεκαετή υπονόμευση. Οι λιγοστοί όμως εργαζόμενοι των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων δομών, με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν προσπάθησαν να ανασυνταχθούν με σκοπό να αποκρούσουν το επερχόμενο κύμα. Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματίες στον χώρο της Υγείας κοιτούσαν να θησαυρίσουν ζητώντας 1600 ευρώ ανά ημέρα για κάθε κλίνη ΜΕΘ και πωλούσαν στα νοσοκομεία την απλή χειρουργική μάσκα 1 ευρώ το τεμάχιο.

Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με τα νοσοκομεία σε μαύρα χάλια, τους επιχειρηματίες να αισχροκερδούν και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας ανήμπορο να αντιδράσει αναγκάστηκε να εφαρμόσει γενικό lockdown. 

Στη συνέχεα ανέφερε: 

“Στο νοσοκομείο Πρέβεζας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη και μόνο μετά από τεράστιες πιέσεις και παρεμβάσεις από το κίνημα αναγκάστηκαν να προσλάβουν κάποιους συμβασιούχους, παραϊατρικό προσωπικό, για τις έκτακτες ανάγκες.

Το νοσοκομείο Πρέβεζας, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας κατά την πανδημία, μετατράπηκε και αυτό  σε νοσοκομείο μίας νόσου με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία  του πληθυσμού. Οι αιφνίδιοι θάνατοι αυξήθηκαν εκείνη την περίοδο, γίνονταν υποδιάγνωση σε μια σειρά από ασθενείς όπως οι καρκινοπαθείς, τακτικά χειρουργεία δεν γίνονταν, τα τακτικά ιατρεία είχαν κλείσει. Πολλοί ασθενείς, κυρίως αυτοί με λοιμώξεις του αναπνευστικού έμεναν αβοήθητοι στα σπίτια τους χωρίς να έχουν, πολλές φορές ούτε τηλεφωνική πρόσβαση σε γιατρό. Κάπως έτσι πέθανε και μια γυναίκα 40 ετών στην Καστοριά. Υγειονομικοί και άλλοι πολίτες, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν τους δόθηκε η δυνατότητα του τεστ για να ξέρουν αν έχουν νοσήσει.

Παρότι η πανδημία απέδειξε πως οι δομές υγείας δεν μπορούν να είναι επιχειρήσεις, παρότι φάνηκε ξεκάθαρα  πως αν δεν υπάρχει και στην υγεία κεντρικός σχεδιασμός και αναδιάταξη των δυνάμεων και των υποδομών στη βάση των αναγκών, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν απεμπόλησε ποτέ τον αρχικό της σχεδιασμό. Ακόμα και σήμερα, μπροστά σε αυτή την έκρυθμη  στο νοσοκομείο Πρέβεζας υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις εφημεριακές ανάγκες και προφανώς αδυνατούν παντελώς κι αυτοί και οι υπόλοιποι γιατροί να ανταποκριθούν με αξιώσεις σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Η κυβέρνηση στην λογική κόστους –οφέλους αν και είχε μπροστά της 6 μήνες δεν έκανε τίποτα. Στο νοσοκομείο Πρέβεζας δεν προκηρύχτηκε ούτε μία θέση γιατρού, αντιθέτως, βαφτίζοντας το  κρέας ψάρι επινόησε κλίνες ΜΕΘ εκεί που δεν υπάρχουν.

Στην ίδια λογική του κόστους-οφέλους βάζουν οι πολιτικές δυνάμεις των αστικών κομμάτων κι εδώ στην Πρέβεζα το δίκαιο, διαχρονικό αίτημα για ανέγερση νέου νοσοκομείου. Ενώ είναι προφανές πως το υπάρχον νοσοκομείο είναι παντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενήσει ασθενείς κι ενώ από κάθε πλευρά είτε επιστημονική είτε κοινωνική είναι επιβεβλημένη η ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει το νοσοκομείο, εμείς θα πρέπει να αποδείξουμε στο αστικό κράτος πως αυτό το νοσοκομείο θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Αυτά δεν είναι καλά νέα για τον λαό της Πρέβεζας. Όταν το νοσοκομείο το αντιλαμβάνονται τα αστικά επιτελεία και τοπικοί πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ως υποδομή-μοχλό ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας είναι, όπως και να το κάνουμε μια κακή αρχή. Παράδειγμα προς μια τέτοια κατεύθυνση αποτελεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ένα καινούριο νοσοκομείο που το εγκαινίασε η κυβέρνηση  και ενώ ανήκει τυπικά στο ΕΣΥ είναι ΝΠΙΔ, δηλαδή επιχείρηση από τα γεννοφάσκια του. Αυτό λοιπόν το νοσοκομείο, προσλαμβάνει προσωπικό, με ότι εργασιακή σχέση μπορεί κάποιος να φανταστεί για τους θερινούς μήνες και μετά απομένει ένα άδειο ντουβάρι. Αυτό το νοσοκομείο ικανοποιεί τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού; Προφανώς όχι.

Με πρότυπο αυτό το νοσοκομείο και με όχημα την  διαΝΕΟσις, μια επιστημονική μελέτη, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας εξήγησε προχθές σε ραδιοφωνικό σταθμό, πως θα είναι το νέο ΕΣΥ. Μίλησε για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ με σκοπό να διοχετευτούν σε αυτά ιδιωτικά κεφάλαια, την στιγμή που κάθε μέρα ακούμε παγκοσμίως τον πάταγο της αποτυχίας τους. Τόσο αμετανόητοι είναι!

Ακολούθησε κουβέντα και τοποθετήσεις από εκλεγμένους εκπροσώπους φορέων και σωματείων.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο 1 ο ΓΕΛ του Δήμου Πρέβεζας

30/01/2024, 1:04 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites