Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” για την ανακαίνιση στην Θεοφάνειο – “Η ΙΣΤΟΡΙΑ  και η ΕΥΘΥΝΗ πάνε μαζί”

Τις δικές του προτάσεις για την προγραμματισμένη ανακαίνιση στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, κατέθεσε με επιστολή του στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας , Δια βίου μάθησης , Παιδείας και Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”.

Ακολουθεί η επιστολή:

Το κτίριο της Θεοφανείου είναι ένα από τα πλέον ιστορικά της πόλης , με τον πιο πυκνό , ανθεκτικό και υψηλό συμβολισμό που αναδύουν οι έννοιες Ευεργεσία , Δωρεά , Παιδεία .

Δυστυχώς από την εποχή που έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο  και μετετράπη ορθά σε αίθουσα  πολιτισμού , κάποιες δημοτικές αρχές δεν σεβάστηκαν την ιστορικότητα του . Η τελευταία μάλιστα ανακαίνιση δεν ήταν μόνο άστοχη αλλά  και προσβλητική για την πνευματική κληρονομιά του .

Πληροφορηθήκαμε ότι προγραμματίζεται μια νέα και απολύτως αναγκαία κατά την γνώμη μας, ανακαίνιση του εσωτερικού του εμβληματικού κτιρίου .

Οι Πανεπιστημιακές σας σπουδές και η επαγγελματική σας  τριβή  με την Ιστορία κυρία   Αντιδήμαρχε  είναι εχέγγυα ότι η νέα ανακαίνιση στην οποία οφείλεται να έχετε βασικό λόγο,  θα εμπνευστεί από την κληρονομιά του χώρου , για μια δυναμική επανασύσταση της αίθουσας και την αποστολής της στη σύγχρονη εποχή, που θα εμπνεύσει για παρόμοιες αποκαταστάσεις κτιρίων και χώρων.

Κατά καιρούς, έχουμε καταθέσει στις δημοτικές αρχές τις απόψεις και προτάσεις μας για ανακαίνιση ή διαμόρφωση παρόμοιων δημοτικών και δημόσιων χώρων .Προτάσεις που προέκυψαν από ενημέρωση και συζητήσεις με τους ειδικούς και γνώστες του αντικειμένου, αγνοηθήκαμε .

Με την ευκαιρία της επιστολής μας ,επικαιροποιούμε μερικές από αυτές που ίσως φανούν χρήσιμες .Ο αναστοχασμός της Θεοφανείου ως αίθουσα γραμμάτων και παιδείας  πρέπει να επανασυστηθεί στο ντόπιο κοινό αλλά και στους επισκέπτες , μέσα από μια ΑΡΙΣΤΗ αισθητική προσέγγιση που θα σέβεται την ΙΣΤΟΡΙΑ της , το πολιτιστικό περιεχόμενο που θα φιλοξενεί και θα εκπαιδεύει το κοινό σε έναν αναβαθμισμένο πολιτισμό του βλέμματος .

Η ανακαίνιση της πρέπει να μεταφέρει ένα σύνολο σκέψεων και μια ιστορία , την ιστορίας της, που πρέπει να γίνεται κατανοητή μέσω της οπτικής της ταυτότητας και δεν χρειάζεται νέες αναγνώσεις.

Επίσης , μερικές επιλεγμένες φωτογραφίες  της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου δεμένες αρμονικά με τα άλλα στοιχεία του εσωτερικού διάκοσμου , να μεταφέρουν στην αίθουσα το πνεύμα  και την ουσία του παρελθόντος .

Η εικόνα του Παντοκράτορα που υπήρχε , πρέπει να ξαναβρεί την θέση της μέσα στην αίθουσα , έστω και μέσω ενός πιστού αντίγραφου με ενημερωτική πινακίδα της ιστορίας της . Απαραίτητη στον εξωτερικό χώρο και μία ενημερωτική πινακίδα με την ιστορία του κτιρίου .

Το κέλυφος του κτίσματος , ο αύλειος και ο περιβάλλον χώρος πρέπει να επανακτήσουν το σεβασμό μας .

Αισχρά συνθήματα , μουτζούρες , μηχανάκια , αυτοκίνητα , τελάρα , βρωμιά και η αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους αυτούς φανερώνουν πολιτιστική παρακμή με ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ  και η ΕΥΘΥΝΗ πάνε μαζί ,όχι μόνο όταν σχεδιάζεται μια τέτοιου περιεχομένου ανακαίνιση αλλά και όταν ο ανακαινισμένος χώρος παραδίδεται στον τόπο και τους κατοίκους του για τη συνέχεια της ιστορικής του διαδρομής .

Σημείωση :Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι σε εξέλιξη η πρόταση του συμπολίτη μας γιατρού  Σπύρου Σουμαλεύρη  για τη σύσταση επιτροπής που θα αναζητήσει περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του σημαντικότατου ευεργέτη ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ.

Το οφείλουμε στον ΙΔΙΟ  και την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.


1 σχόλιο για “Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” για την ανακαίνιση στην Θεοφάνειο – “Η ΙΣΤΟΡΙΑ  και η ΕΥΘΥΝΗ πάνε μαζί””

  1. Avatar Ο/Η Τακης2 λέει:

    Ιστορία… ευθύνη και μετά στον Γκόγκα για μεζέ και τσίπουρο..

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ανοιχτά τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

18/06/2021, 11:24 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χαλάρωση μέτρων σε λιανεμπόριο και κινηματογράφους

18/06/2021, 11:19 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας τιμά με δημιουργικές δράσεις το 1821

18/06/2021, 11:09 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Δήμος Ζηρού : Με τις βραβεύσεις ολοκληρώθηκε ο 1ος Σχολικός  Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»

17/06/2021, 7:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σπουδαίο έργο για την Πρέβεζα από την ΔΕΥΑΠ: Με 7 εκατ. ευρώ η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

17/06/2021, 5:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Για περίπου  20 μέρες ακόμη θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας τα φανάρια στην Λ. Ειρήνης

17/06/2021, 3:45 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites