Πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας των κατοίκων του Θεσπρωτικού και του Λούρου

Στην αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Θεσπρωτικό και τον Λούρο οδηγεί η απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, να μετακινήσει για 3 μήνες γιατρό από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των γιατρών που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, αλλά των κατοίκων τόσο του Θεσπρωτικού, όσο και του Λούρου που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο κέντρο υγείας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, στην οποία συμμετείχαν γιατροί, φορείς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η πολιτική των μετακινήσεων από την 6η ΥΠΕ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού σε εκ περιτροπής λειτουργία, 15 μέρες το μήνα, ενώ αφήνει περιοχές και απομακρυσμένα χωριά, όπου ζουν ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι κλτ, χωρίς υπηρεσίες υγείας.

Στην τοποθέτηση του ο νοσηλευτής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και κάτοικος Παπαδατών κ. Τσικνιάς έριξε τα βέλη της κριτικής στον Βουλευτή Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας Στέργιο Γιαννάκη, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευτεί στο λαό της Φιλιππιάδας, στο Δήμαρχο Ζηρού και στα ΜΜΕ, ότι θα αρχίσει το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας να λειτουργεί και να εφημερεύει. “Θέλοντας να φανεί καλός προς την Φιλιππιάδα, θεώρησε σωστό να μετακινηθεί μια γιατρός για να μπορέσει να εφημερεύσει το Κέντρο Υγείας” τόνισε ο κ. Τσικνιάς και πρόσθεσε πως η μετακίνηση όταν πληρούνται κάποια κριτήρια είναι νόμιμη και πως έχει δικαίωμα ο υπεάρχης να κάνει τρίμηνη μετακίνηση, χωρίς την συναίνεση του υπαλλήλου.

Η Γιατρός του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού κα Χριστίνα Πεπόνη επεσήμανε πως οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού έχουν συνδράμει όποτε έχει χρειαστεί,  ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ αόριστον. “Πάντα βάζουμε πλάτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που μετακινούμαστε. Εγώ είμαι δέκα χρόνια στην περιοχή. Δέκα χρόνια ξεκίνησα με το Καναλάκι με την Πάργα με την Φιλιππιάδα, με το Νοσοκομείο, πάλι με το Καναλάκι. Πόσο μπορούμε αυτό να το συνεχίσουμε;” σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Πεπόνη.

Στον αέρα κινδυνεύει να μείνει από πλευράς πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας ο Λούρος και τα χωριά, αφού ήδη τα δύο ιατρεία της Βρυσούλας και του Ωρωπού, που έχουν θέση γιατρού, έκλεισαν.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κίνηση στο πολυιατρείο του Λούρου φτάνει τα 800 άτομα το μήνα, ενώ το πιο μακρινό χωριό του Λούρου έχει απόσταση 45 λεπτών από αυτό. Αν χαθεί λοιπόν η δυνατότητα να υπάρχει έναν επιμελητής κάθε μέρα στο Λούρο, θα μείνει ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα και οι  5 χιλιάδες κάτοικοι της στον αέρα.

Ο Αντιδήμαρχος Λούρου Νίκος Παγγές εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την κατάσταση αυτή είπε απευθυνόμενος στον Αντιδήμαρχο Θεσπρωτικού Θεόδωρο Πανούση: “Έχετε δύο κέντρα υγείας στον ίδιο Δήμο. Πάτε να βάλετε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Ο Δήμαρχος σας πρέπει να αποφασίσει. Δεν μπορεί ούτε το χατήρι του Στέργιου Γιαννάκη να κάνουμε, ούτε του Μπάρκα, ούτε τίποτα. Πρέπει να βρούμε λύσεις. Εγώ δεν θα δεχθώ να αδειάσει ο Λούρος. Ο Λούρος έχει 6 χιλιάδες κόσμο. Δεν έχουμε γιατρούς στα χωριά. Ο Ωρωπός είναι χωρίς γιατρό, η Βρυσούλα είναι χωρίς γιατρό” 

 

Ο Αντιδήμαρχος Θεσπρωτικού Θεοδωρος Πανούσης ρώτησε τους γιατρούς αν η μετακίνηση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού. Σύσσωμοι οι γιατροί του απάντησαν πως είναι ξεκάθαρο, ότι η μετακίνηση αυτή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Όπως τόνισε, ο ίδιος μίλησε με τον Δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή ο οποίος του εγγυήθηκε ότι θέλει να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας και τα απογεύματα,όχι όμως σε βάρος του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, κάτι που επιβεβαίωσε και σε επικοινωνία που είχε με την 6η ΥΠΕ, ενώ προανήγγειλε πως μαζί με τους τοπικούς συμβούλους και τους προέδρους των κοινοτήτων θα προχωρήσουν σε έγγραφη διαμαρτυρία και θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Ο Γιατρός του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού Χρήστος Κατσίκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως οδηγούν στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού σε λειτουργία μονά – ζυγά ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να φύγει κανένας από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. “Έχουμε πάει στην Πάργα, έχουμε πάει στο Καναλάκι, έχουμε πάει παντού. Πόσο ακόμα να βοηθήσουμε” είπε ο κ. Κατσίκης, ο οποίος έθεσε ακόμα και το ενδεχόμενο οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού να δηλώσουν ομαδική παραίτηση σε περίπτωση που η 6η ΥΠΕ δεν πάρει πίσω την μετακίνηση της γιατρού.

Από την πλευρά της η γιατρός Χριστίνα Εξάρχου στάθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν οι γιατροί για να καλύψουν εφημεριακά σχεδόν όλες τις μονάδες υγείας του Νομού Πρέβεζας, από την Πάργα, ως το το Καναλάκι, την Πρέβεζα και τώρα την Φιλιππιάδα, λέγοντας πως η ίδια δεν θα μπορεί να πάρει ούτε δυο μέρες άδεια σε περίπτωση που ασθενήσει. “Άνθρωπος είμαι μπορεί να αρρωστήσω. Τι θα κάνω; Μετά ποιος θα πάει;” είπε μεταξύ άλλων η κ. Εξάρχου.

Γιατροί, κάτοικοι και φορείς αποφάσισαν να συντάξουν έγγραφο διαμαρτυρίας στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ με τη μορφή του κατεπείγοντος  με το οποίο θα ζητούν την ανάκληση της μετακίνησης της γιατρού από το κέντρο υγείας Θεσπρωτικού στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, ενώ θα ζητούν επίσης την επιστροφή της γιατρού του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Κέντρο Υγείας Πρέβεζας, στην οργανική της θέση, ώστε να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από την δική της μετακίνηση.

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites