Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας για την χρήση κάμερας στη διδασκαλία

Την παρακάτω ανακοίνωση κοινοποίησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

Στις 8/5/2020 το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σε τροπολογία διαφορετικού περιεχομένου άλλου Υπουργείου νομοθέτησε τα παρακάτω:
« Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

«Σκοπός της παρεχόμενης δυνατότητας όλων των ανωτέρων περιπτώσεων είναι αποκλειστικά η παροχή εκπαίδευσης.» «Τα μεταδεδομένα που τυχόν παράγονται στο ίδιο ως άνω πλαίσιο διατηρούνται για συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα Η επεξεργασία των εν λόγω μεταδεδομένων επιτρέπεται αποκλειστικά για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς ….»
Μ’ άλλα λόγια νομοθέτησε την εγκατάσταση και χρήση καμερών και μικροφώνων στις σχολικές τάξεις, για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω διαδικτύου στα σπίτια των μαθητών, και μάλιστα με δυνατότητα καταγραφής τους από το Υπουργείο, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η μη καταγραφή από οποιονδήποτε διαθέτει το σχετικό λίνκ.
Το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε αυτή την τροπολογία χωρίς :
Α. να προβεί στην παραμικρή διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα ,περιλαμβάνοντας μάλιστα τις σχετικές διατάξεις εκπρόθεσμα σε τροπολογία που αφορούσε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Β. να λάβει υπόψη την υπ.αριθμ. 21/2019 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που προβλέπει :
«[…].ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί[…].»
Γ. αγνοώντας τον Ν2472/1997 και των σχετικών εγκυκλίων (π.χ. Γ1/468/8-5-1997) , που απαγορεύουν τη φωτογράφιση ,βιντεοσκόπηση των μαθητών ,την ανάρτηση ανάλογου υλικού ακόμα και στην ιστοσελίδα του σχολείου καθώς και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στο χώρο του σχολείου
Δ. παρακάμπτοντας την παιδαγωγική μυσταγωγία και την παιδαγωγική σχέση όπως αυτή αναπτύσσεται μέσα σ’ ένα ζωντανό οργανισμό ,όπως αυτός της σχολικής τάξης, όπου δεν υπάρχουν μόνο το εκπαιδευτικό υλικό, τα βιβλία, οι μαθητές, οι κανόνες, οι στόχοι, οι διδακτικές μέθοδοι ,αλλά εξελίσσεται μια διαδικασία.

Ε. καταστρατηγώντας κάθε παιδαγωγική και διδακτική αρχή που ορίζει τη σχολική τάξη ως χώρο κοινωνικής μάθησης, δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού της προσωπικότητας όλων, καλλιέργειας της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης των μαθητών ,όπου το «λάθος» αποτελεί θεμέλιο λίθο της εξέλιξης κάθε εκπαιδευτικής πράξης .Ένα χώρο όπου ο αυθορμητισμός ,η εκμυστήρευση ,η «πλάκα» ,δομικά στοιχεία του σχολικού κλίματος , θα εισβάλλουν στα σπίτια ως ένα άλλο τηλεοπτικό προϊόν ,έρμαιο κακοπροαίρετων θεατών ,που με μεγάλη ευκολία θα διακωμωδούν κάθε τι που αδυνατούν να κατανοήσουν.
Στ. επιδεικνύοντας μια μηδενική ή ανάλαφρη προσέγγιση του φαινομένου του Διαδικτυακού Εκφοβισμού (Cyberbullying ) ,αφού η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες θα επιτρέψει τη χρήση της εικόνας από οποιονδήποτε κακόβουλο και μια αυθόρμητη στιγμή ενός μαθητή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξέλεγκτα με αρνητικό τρόπο .προκαλώντας μακροχρόνιες τραυματικές συνέπειες για τα θύματα.
Πώς, λοιπόν, διασφαλίζονται τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών;

Πώς, λοιπόν, θα προστατευτεί ο μαθητής που παρακολουθεί το σχολείο με παράλληλη στήριξη;

Η μετατροπή του σχολείου σε “reality show” ,θα είναι καταστροφική για την ψυχολογία και την ελεύθερη αυτοδιάθεσή των παιδιών μας στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανάχωμα στην πνευματική καλλιέργεια, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τη μόρφωση, την υγιή κοινωνικοποίηση και ψυχοσυναισθηματική τους εξέλιξη!
Υποστηρίζοντας το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και συνδέεται σε μια σχολική τάξη με την ελευθερία της έκφρασης κι έχοντας ευθύνη ως γονείς απέναντί στα παιδιά μας ,εκφράζουμε την εναντίωση μας στη συγκεκριμένη τροπολογία.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites